Kizárta a Roszatomot az atomerőmű-bővítési tenderéből Csehország, miután kiutasított 18 orosz diplomatát

Szerző: Renczes Ágoston
2021.04.18. 16:21

Az orosz cég nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésére kiírt tenderen. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki az országból, mert a gyanú szerint az orosz katonai hírszerzés, a GRU robbantott fel egy csehországi fegyvergyárat még 2014-ben.

Kizárta a Roszatomot az atomerőmű-bővítési tenderéből Csehország, miután kiutasított 18 orosz diplomatát

 

Kizárják a Roszatomot a dukovany-i atomerőmű bővítésére kiírt tenderről

– jelentette be vasárnap Karel Havlíček cseh ipari és kereskedelmi miniszter, és erről beszélt Jan Hamáček miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter és ideiglenes külügyminiszter is. 

Erre azt követően került sor, hogy szombaton Csehország

 

kiutasította a prágai orosz nagykövetség 18 munkatársát,

 

akiket a csehek diplomáciai fedőtevékenységben dolgozó titkosügynökként azonosítottak. 

A vrběticei robbanás

Az Andrej Babiš miniszterelnök által szombat este bejelentett kiutasítás oka, hogy a cseh biztonsági erők megalapozottan gyanítják: az orosz titkosszolgálatoknak közük volt a kelet-csehországi Vrbětice fegyverraktárának 2014-es felrobbanásához. 

A gyanú szerint a két emberéletet követelő hatalmas erejű robbanásért az orosz katonai hírszerzés, a GRU speciális alakulata felelős,

 

ami így akadályozta meg, hogy egy bolgár fegyverkereskedő fegyvert vásároljon, amit aztán az Ukrajnának adott volna el. 

A robbanást megelőzően Csehországba érkezett és hamis személyazonossággal bejelentkezett potenciális vásárlóként a fegyverraktárba

 

az a két orosz titkosügynök, akiket a Bellingcat oknyomozó portál a orosz-brit kettős ügynök, Szergej Szkripal későbbi megmérgezőiként azonosított.

 

A két orosz férfi a robbanás után Bulgáriában is feltűnt, amikor a Csehországban fegyvert vásárolni tervező kereskedő is súlyos mérgezést szenvedett és kómába esett.

Durva támadás Csehország ellen 

Ha valóban az oroszok felelősek a fegyverraktár felrobbanásáért, az a cseh közélet szerint példátlan támadás az ország ellen. Ondřej Veselý szociáldemokrata képviselő szerint ez a legdurvább támadás azóta, hogy 1968-ban a szovjetek a varsói szerződés országaival együtt megszállták Csehországot. Ondřej Kundra cseh újságíró, aki az orosz titkosszolgálatok csehországi tevékenykedésével foglalkozik, a szlovák Denník N-nek azt mondta, a fegyverraktár felrobbantása terrorcselekményhez vagy hadművelethez hasonlítható.

 

Hasonlóan vélekedett a Denník N kérdésére Christo Grozev, a Bellingcat bolgár oknyomozó újságírója is, aki szerint

 

ez az első valódi, emberéleteket követelő terrorcselekmény Európában, amit közvetlenül az orosz kormány hajtott végre. 

 

Petr Kolář korábbi washingtoni és moszkvai nagykövet vasárnap reggel nyilatkozott a cseh Denník N-nek. Kolář szerint a vizsgálat eredményének nyilvánosságra hozása és az orosz diplomaták kiutasítása nem célzottan azért történt, hogy a Roszatom ne vehessen részt az atomerőmű-bővítési tenderen, de úgy gondolja, hogy Csehország nem engedheti meg magának, hogy az orosz céget bízza meg az erőmű bővítésével.

 

Komoly üzletet buknak az oroszok

A vrbětice robbanás hat éven át tartó vizsgálata jutott arra, hogy azért a GRU a felelős. Érdekes az eredmény nyilvánosságra hozásának és az orosz diplomaták kiutasításának időpontja.

Az oroszbarátságáról híres cseh elnök, Miloš Zeman már március elején szerette volna elérni a Szputnyik-vakcina beszerzését elutasító egészségügyi- és külügyminiszter menesztését, erre sor is került: április 6-án visszahívták Jan Blatný egészségügyi minisztert, április 12-én hétfőn pedig Tomáš Petříček külügyminisztert is.

 

A Petříčeket váltó Jan Hamáček szerdán bejelentette, hogy a következő hétfőn Moszkvába utazik, hogy a Szputnyikról tárgyaljon, szombaton azonban arra hivatkozva, hogy részt kell vennie a hétfői kormányülésen, közölte, hogy mégsem utazik az orosz fővárosba. Szombat este Csehország kiutasította a 18 diplomatát, vasárnap pedig kizárták a Roszatomot az atomerőmű-bővítési tenderből.

Az oroszok a diplomatáik kiutasítására arányos válaszlépés kilátásba helyezésével reagáltak. Oroszország tagadja, hogy köze lenne a fegyverraktár felrobbantásához, azt alaptalan vádaskodának tartja és az USA befolyását sejti mögötte. Csehország így arra számít, hogy Moszkva is hasonló számú cseh diplomatát utasít ki Oroszországból.

 

NYITÓKÉP: Jiří Sedláček / Wikimedia Commons

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek