+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. április 18. vasárnap, 16:21
Az orosz cég nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésére kiírt tenderen. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki az országból, mert a gyanú szerint az orosz katonai hírszerzés, a GRU robbantott fel egy csehországi fegyvergyárat még 2014-ben.

 

Kizárják a Roszatomot a dukovany-i atomerőmű bővítésére kiírt tenderről

 

– jelentette be vasárnap Karel Havlíček cseh ipari és kereskedelmi miniszter, és erről beszélt Jan Hamáček miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter és ideiglenes külügyminiszter is. 

 

Erre azt követően került sor, hogy szombaton Csehország

 

kiutasította a prágai orosz nagykövetség 18 munkatársát,

 

akiket a csehek diplomáciai fedőtevékenységben dolgozó titkosügynökként azonosítottak. 

 

A vrběticei robbanás

 

Az Andrej Babiš miniszterelnök által szombat este bejelentett kiutasítás oka, hogy a cseh biztonsági erők megalapozottan gyanítják: az orosz titkosszolgálatoknak közük volt a kelet-csehországi Vrbětice fegyverraktárának 2014-es felrobbanásához. 

 

A gyanú szerint a két emberéletet követelő hatalmas erejű robbanásért az orosz katonai hírszerzés, a GRU speciális alakulata felelős,

 

ami így akadályozta meg, hogy egy bolgár fegyverkereskedő fegyvert vásároljon, amit aztán az Ukrajnának adott volna el. 

 

A robbanást megelőzően Csehországba érkezett és hamis személyazonossággal bejelentkezett potenciális vásárlóként a fegyverraktárba

 

az a két orosz titkosügynök, akiket a Bellingcat oknyomozó portál a orosz-brit kettős ügynök, Szergej Szkripal későbbi megmérgezőiként azonosított.

 

A két orosz férfi a robbanás után Bulgáriában is feltűnt, amikor a Csehországban fegyvert vásárolni tervező kereskedő is súlyos mérgezést szenvedett és kómába esett.

 

Durva támadás Csehország ellen 

 

Ha valóban az oroszok felelősek a fegyverraktár felrobbanásáért, az a cseh közélet szerint példátlan támadás az ország ellen. Ondřej Veselý szociáldemokrata képviselő szerint ez a legdurvább támadás azóta, hogy 1968-ban a szovjetek a varsói szerződés országaival együtt megszállták Csehországot. Ondřej Kundra cseh újságíró, aki az orosz titkosszolgálatok csehországi tevékenykedésével foglalkozik, a szlovák Denník N-nek azt mondta, a fegyverraktár felrobbantása terrorcselekményhez vagy hadművelethez hasonlítható.

 

Hasonlóan vélekedett a Denník N kérdésére Christo Grozev, a Bellingcat bolgár oknyomozó újságírója is, aki szerint

 

ez az első valódi, emberéleteket követelő terrorcselekmény Európában, amit közvetlenül az orosz kormány hajtott végre. 

 

Petr Kolář korábbi washingtoni és moszkvai nagykövet vasárnap reggel nyilatkozott a cseh Denník N-nek. Kolář szerint a vizsgálat eredményének nyilvánosságra hozása és az orosz diplomaták kiutasítása nem célzottan azért történt, hogy a Roszatom ne vehessen részt az atomerőmű-bővítési tenderen, de úgy gondolja, hogy Csehország nem engedheti meg magának, hogy az orosz céget bízza meg az erőmű bővítésével.

 

Komoly üzletet buknak az oroszok

 

A vrbětice robbanás hat éven át tartó vizsgálata jutott arra, hogy azért a GRU a felelős. Érdekes az eredmény nyilvánosságra hozásának és az orosz diplomaták kiutasításának időpontja.

 

Az oroszbarátságáról híres cseh elnök, Miloš Zeman már március elején szerette volna elérni a Szputnyik-vakcina beszerzését elutasító egészségügyi- és külügyminiszter menesztését, erre sor is került: április 6-án visszahívták Jan Blatný egészségügyi minisztert, április 12-én hétfőn pedig Tomáš Petříček külügyminisztert is.

 

A Petříčeket váltó Jan Hamáček szerdán bejelentette, hogy a következő hétfőn Moszkvába utazik, hogy a Szputnyikról tárgyaljon, szombaton azonban arra hivatkozva, hogy részt kell vennie a hétfői kormányülésen, közölte, hogy mégsem utazik az orosz fővárosba. Szombat este Csehország kiutasította a 18 diplomatát, vasárnap pedig kizárták a Roszatomot az atomerőmű-bővítési tenderből.

 

Az oroszok a diplomatáik kiutasítására arányos válaszlépés kilátásba helyezésével reagáltak. Oroszország tagadja, hogy köze lenne a fegyverraktár felrobbantásához, azt alaptalan vádaskodának tartja és az USA befolyását sejti mögötte. Csehország így arra számít, hogy Moszkva is hasonló számú cseh diplomatát utasít ki Oroszországból.

 

NYITÓKÉP: Jiří Sedláček / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás