+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. április 27. hétfő, 18:45
Prága főpolgármesterét és az egyik kerületi polgármestert is rendőri védelem alá helyezték. Az előzmény: az oroszoknak nem tetsző köztérelnevezés és szoboreltávolítás, majd egy orosz kém érkezése.

Amint arról az Azonnali is beszámolt: a kalózpárti prágai városvezetés még februárban a cseh fővárosban az orosz nagykövetség előtti teret Borisz Nyemcovról, a 2015-ben meggyilkolt putyinellenes liberális politikusról nevezte el. Az orosz nagykövetség a kínos címet végül azzal kerülte el, hogy új címre jelentkezett be – de természetesen nem vett jó néven a Nyemcov teret.

 

Április végén aztán arról tájékoztatta a prágai városvezetés a sajtót, hogy

 

mind Zdeněk Hřibet, Prága kalózpárti főpolgármesterét, mind az orosz nagykövetségnek helyet adó prágai 6. kerület jobboldali liberális polgármesterét, Ondřej Kolářt rendőri védelem alá kellett helyezni,

 

de ennek pontos okát nem nevezték meg.

 

Miközben Hřib főpolgármester a Nyemcov tér miatt került orosz kritikák kereszttüzébe, a jobboldali liberális TOP09 párthoz tartozó Kolář azért, mert kerületében áprilisban eltávolíttatta Sztyepanovics Konyev második világháborús orosz parancsnok még 1980-ban emelt szobrát. Konyev nem csak az 1968-as prágai tavasz, de az 1956-os magyar forradalom leverésében is részt vett.

 

ÁPRILIS KÖZEPÉN ELTÁVOLÍTOTTÁK KONYEV TÁBORNOK SZOBRÁT PRÁGA HATODIK KERÜLETÉBEN. FOTÓ: RADIO.CZ

 

Hogy ez mennyire nem tetszett az orosz vezetésnek, bizonyítja: az orosz védelmi minisztérium áprilisban a moszkvai Prazszkaja metrómegállót átneveztette Konyev tábornokra.

 

Az orosz külügyminisztérium Prága kalózpárti és liberális többségű hatodik kerületi tanácsának döntését a szobor eltávolításáról „vandalizmusnak“ nevezte. Az orosz védelmi minisztérium pedig büntetőjogi eljárást akar indítani a prágai polgármester ellen, mert – noha Csehországban ezen törvénynek nincs hatálya – megsértette volna a második világháborús emlékek védelméről szóló orosz törvényeket.

 

Már tavaly augusztusban ismeretlenek összefirkálták a szobrot: „Nem a véres tábornokra, nem felejtünk!” Tavaly szeptemberben Jiří Černohorský cseh kommunista politikus szervezett tüntetést a szovjet tábornok szobra mellett – akkor az volt a gond, hogy a prágai városvezetés egy külön táblán akart emlékeztetni Konyev 1956-os és 1968-as szerepére –, amin Jiří Ovčáček, Miloš Zeman államfő szóvivője is résztvett. Amint a Respekt hetilapnak elmondta:

 

a Konyev-szobor melletti tüntetésen Zeman „áldásával” vesz részt.

 

Az akkori tüntetésen több ismert cseh fasiszta politikus, mint például Adam B. Bartoš, illetve a cigányok meggyilkolására felszólító Andrea Krulišová is részt vett. Hiába jönnek szélsőjobbról, ők vádolták fasizmussal a prágai városvezetést, és a Konyev-szobor mellett „le a fasizmussal” jelszóval tüntettek.

 

Orosz kommunista és nacionalista tüntetők áprilisban a szobor eltávolításának hírére már megtámadták a moszkvai cseh nagykövetséget.

 

Tomaš Petriček szociáldemokrata cseh külügyminiszter jelezte: ha Moszkva kéri, szívesen átadják nekik a szobrot. Kolář polgármester szerint annak amúgy nem köztéren, hanem múzeumban lenne a helye.

 

Ezen előzmények ismeretében különös jelentőséget nyer a prágai jobboldali Respekt hetilap hétfői számában megjelent exkluzív információ, miszerint

 

három hete a prágai repülőtérre érkezett egy orosz titkosügynök, akinél a cseh titkosszolgálatok szerint halálos méreg volt található.

 

Pontosan három hete áll védelem alatt Prága kalózpárti főpolgármestere és hatodik kerületének jobboldali liberális polgármestere, azaz a lap információi szerint ezen orosz beutazásra reagált a cseh rendőrség a politikusok védelmének megerősítésével.

 

ONDŘEJ KOLAŘ PRÁGAI KERÜLETI POLGÁRMESTER KERÜLT AZ OROSZ KRITIKÁK KERESZTTÜZÉBE, EGY ÁLLÍTÓLAGOS OROSZ ÜGYNÖK MEGÉRKEZÉSE ÓTA RENDŐRI FELÜGYELET ALATT ÁLL. FOTÓ: ONDŘEJ KOLAŘ / FACEBOOK

 

Az orosz külügyminisztérium azonnal cáfolta, hogy tudnának bármiféle titkosszolgálati akcióról Prágában, Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvívője szerint „bulvákacsáról“ van szó.

 

NYITÓKÉP: Vörös festékkel leöntött Konyev-szobor Prága hatodik kerületében / Radio.cz

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az EP-mandátuma után a Fideszt is maga mögött hagyja a szexbotrányba keveredő Szájer.

Szerinte az a nemzet szégyene: több karakterben foglalkoztak egy rapperrel, mint azzal, ahogy átadott Orbánnal egy villamosvezetéket.

A német szélsőjobboldali párt tavasz óta nem találja a megfelelő stratégiát a koronavírus kapcsán. Ez a népszerűségén is meglátszik.

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

Felesleges, hasznavehetetlen, messzi földön gyártott ajándéktárgyak helyett kultúrértékkel bíró, elvitathatatlan funkcionalitású és finom dolgot a fa alá!

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás