+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. április 27. hétfő, 18:45
Prága főpolgármesterét és az egyik kerületi polgármestert is rendőri védelem alá helyezték. Az előzmény: az oroszoknak nem tetsző köztérelnevezés és szoboreltávolítás, majd egy orosz kém érkezése.

Amint arról az Azonnali is beszámolt: a kalózpárti prágai városvezetés még februárban a cseh fővárosban az orosz nagykövetség előtti teret Borisz Nyemcovról, a 2015-ben meggyilkolt putyinellenes liberális politikusról nevezte el. Az orosz nagykövetség a kínos címet végül azzal kerülte el, hogy új címre jelentkezett be – de természetesen nem vett jó néven a Nyemcov teret.

 

Április végén aztán arról tájékoztatta a prágai városvezetés a sajtót, hogy

 

mind Zdeněk Hřibet, Prága kalózpárti főpolgármesterét, mind az orosz nagykövetségnek helyet adó prágai 6. kerület jobboldali liberális polgármesterét, Ondřej Kolářt rendőri védelem alá kellett helyezni,

 

de ennek pontos okát nem nevezték meg.

 

Miközben Hřib főpolgármester a Nyemcov tér miatt került orosz kritikák kereszttüzébe, a jobboldali liberális TOP09 párthoz tartozó Kolář azért, mert kerületében áprilisban eltávolíttatta Sztyepanovics Konyev második világháborús orosz parancsnok még 1980-ban emelt szobrát. Konyev nem csak az 1968-as prágai tavasz, de az 1956-os magyar forradalom leverésében is részt vett.

 

ÁPRILIS KÖZEPÉN ELTÁVOLÍTOTTÁK KONYEV TÁBORNOK SZOBRÁT PRÁGA HATODIK KERÜLETÉBEN. FOTÓ: RADIO.CZ

 

Hogy ez mennyire nem tetszett az orosz vezetésnek, bizonyítja: az orosz védelmi minisztérium áprilisban a moszkvai Prazszkaja metrómegállót átneveztette Konyev tábornokra.

 

Az orosz külügyminisztérium Prága kalózpárti és liberális többségű hatodik kerületi tanácsának döntését a szobor eltávolításáról „vandalizmusnak“ nevezte. Az orosz védelmi minisztérium pedig büntetőjogi eljárást akar indítani a prágai polgármester ellen, mert – noha Csehországban ezen törvénynek nincs hatálya – megsértette volna a második világháborús emlékek védelméről szóló orosz törvényeket.

 

Már tavaly augusztusban ismeretlenek összefirkálták a szobrot: „Nem a véres tábornokra, nem felejtünk!” Tavaly szeptemberben Jiří Černohorský cseh kommunista politikus szervezett tüntetést a szovjet tábornok szobra mellett – akkor az volt a gond, hogy a prágai városvezetés egy külön táblán akart emlékeztetni Konyev 1956-os és 1968-as szerepére –, amin Jiří Ovčáček, Miloš Zeman államfő szóvivője is résztvett. Amint a Respekt hetilapnak elmondta:

 

a Konyev-szobor melletti tüntetésen Zeman „áldásával” vesz részt.

 

Az akkori tüntetésen több ismert cseh fasiszta politikus, mint például Adam B. Bartoš, illetve a cigányok meggyilkolására felszólító Andrea Krulišová is részt vett. Hiába jönnek szélsőjobbról, ők vádolták fasizmussal a prágai városvezetést, és a Konyev-szobor mellett „le a fasizmussal” jelszóval tüntettek.

 

Orosz kommunista és nacionalista tüntetők áprilisban a szobor eltávolításának hírére már megtámadták a moszkvai cseh nagykövetséget.

 

Tomaš Petriček szociáldemokrata cseh külügyminiszter jelezte: ha Moszkva kéri, szívesen átadják nekik a szobrot. Kolář polgármester szerint annak amúgy nem köztéren, hanem múzeumban lenne a helye.

 

Ezen előzmények ismeretében különös jelentőséget nyer a prágai jobboldali Respekt hetilap hétfői számában megjelent exkluzív információ, miszerint

 

három hete a prágai repülőtérre érkezett egy orosz titkosügynök, akinél a cseh titkosszolgálatok szerint halálos méreg volt található.

 

Pontosan három hete áll védelem alatt Prága kalózpárti főpolgármestere és hatodik kerületének jobboldali liberális polgármestere, azaz a lap információi szerint ezen orosz beutazásra reagált a cseh rendőrség a politikusok védelmének megerősítésével.

 

ONDŘEJ KOLAŘ PRÁGAI KERÜLETI POLGÁRMESTER KERÜLT AZ OROSZ KRITIKÁK KERESZTTÜZÉBE, EGY ÁLLÍTÓLAGOS OROSZ ÜGYNÖK MEGÉRKEZÉSE ÓTA RENDŐRI FELÜGYELET ALATT ÁLL. FOTÓ: ONDŘEJ KOLAŘ / FACEBOOK

 

Az orosz külügyminisztérium azonnal cáfolta, hogy tudnának bármiféle titkosszolgálati akcióról Prágában, Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvívője szerint „bulvákacsáról“ van szó.

 

NYITÓKÉP: Vörös festékkel leöntött Konyev-szobor Prága hatodik kerületében / Radio.cz

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pár napja az LMP, DK, Jobbik és Fidesz képvviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

A finnek már jóval a nácik előtt is használták a szvasztikát repülőgépeiken, egyenruháikon és zászlóikon, de hiába semmi köze a nácizmushoz: a légierő úgy döntött, megszabadul a kínos szimbólumtól.

A választást szerdán egy csomó helyen meg kellett ismételni Szerbiában, így a monarchisták éppen megugorhatták a 3 százalékos küszöböt.

Ha csak nem változnak nagyot az órákkal az urnazárás előtt lehozott részeredmények, Vlagyimir Putyin élete végéig hatalmon maradhat.

A Facebook és társai vagy elfogadják a nekik megalkotott török szabályokat, vagy elzavarják őket az országból.

Sokan használják már jegyvásárlásra a MÁV-appot, de eddig volt egy nagy hátránya: csak belföldön lehetett vele vonatjegyet váltani.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás