+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. május 2. vasárnap, 15:25
A Demokratikus Koalíció is bejelentette miniszterelnök-jelöltjét, így már ötre nőtt Orbán Viktor kihívóinak a száma. Dobrev Klára azt ígérte, hogy megválasztása után létrehozzák a Sokak Magyarországát, ahol többen fognak jól élni.

Május másodikán, vasárnap mutatta be a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció a miniszterelnök-jelöltjét, aki a párt EP-képviselője, Dobrev Klára lesz.

 

A DK egy Facebook-élő alatt jelentette be Dobrev jelöltségét, illetve a párt EP-képviselője beszélt arról is, hogy ő miként képzelné el Magyarország jövőjét, és mit tartalmaz a „Sokak Magyarországa” névre keresztelt programja, amivel képes lehet az ellenzéket vezetni és legyőzni 2022-ben a Fideszt és Orbán Viktort.

 

A felvezetőben többször is elmondták, hogy az elmúlt időszakban Dobrev 4320 km-t tett meg, hogy 39 településen meghallgasson 71 embert, hogy megismerhessék és bemutathassák a jelenlegi „Kevesek Magyarországát”, amit a jelöltsége esetén a „Sokak Magyarországa” váltana fel. 

 

Dobrev a bejelentés után beszédében elmondta, hogy

 

+ szerinte képes arra, hogy egyesítse az ellenzéket, és együtt legyőzzék Orbán Viktort és a Fideszt 2022-ben;

 

+ egy új, európai korszakot kell kezdeni Magyarország történetében;

 

+ az új kormánynak vissza kell vinnie Magyarországot „a történelem főutcájára, ami Európa”;

 

a koronavírus-járvány miatt szétesett a magyar állam, a Fidesz a valóság ellen nem tud mit kezdeni, azt a „bejáratott nagyotmondással” és a plakátokkal nem tudja legyőzni, de a járvány megmutatta azt is, hogy a kormányban nincs szakértelem és szaktudás;

 

+ ma Magyarországon csak a fideszes elitnek, azaz nagyon keveseknek jut nagyon sok, míg sokaknak jut nagyon kevés, amin Dobrev Klára miniszterelnökként változtatna;

 

+ programot nem fog bejelenteni, mert Dobrev szerint ez az a választás, ahol nem neki vagy a pártjának kell programot alkotnia, hanem „az ellenzéki összefogásnak és a jövő koalíciós kormányának”, így neki az lesz a programja, amit a hatpárti tárgyalásokon elfogadnak annak;

 

+ megválasztása esetén az első napon korrupciós vészhelyzetet hirdet, és létrehozna egy antikorrupciós szervet, mert a Fidesz „kilopja a nemzet vagyonát”, és azt ígérte: ezt a vagyont vissza fogják venni, és akiknek bármilyen köze volt ehhez, az a bíróságon fog felelni ezért;

 

+ a nyugdíjak értékcsökkenése miatt egyszeri ötvenezer forintos segélyt adna a nyugdíjasoknak;

 

+ bevezetné a közmű minimumot a jelenlegi rezsicsökkentés helyett, ahol bizonyos fogyasztás alatt a közmű ingyen járna, míg azok, akiknek például a medencéjét kell feltölteni vízzel, fizessenek többet;

 

+ a családi pótlék juttatását a dupljárá emelné, ahol pedig valaki fogyatékos gyereket, vagy egyedülálló szülőként nevel gyereket, a jelenlegi családi pótlék tripláját kapná kézhez havonta;

 

Így immáron szinte véglegesnek tekinthető az ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelöltek listája, akik közül a választók kiválaszthatják az előválasztáson, hogy ki legyen Orbán Viktor kihívója. Az előválasztás a tervek szerint július 26-tól indulna el – a jelöltek ekkortól jelentkezhetnek az előválasztásra –, és magára a szavazásra majd szeptember 18 és 26 között kerül majd sor. Ha az előválasztáson egy miniszterelnökjelölt-jelölt sem szerezné meg az abszolút többséget az első fordulóban, akkor október 4-10 között tartják a második fordulót.

 

Dobrev Klárának így jelenleg négy jelölttel kell majd megmérkőznie szeptemberben:

 

+ A Jobbik Jakab Pétert, a párt országgyűlési képviselőjét és elnökét indítja;

 

+ Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely polgármesterét a Mindenki Magyarországa Mozgalom indítja;

 

+ A Momentum elnökét, Fekete-Győr Andrást indítja;

 

+ Pálinkás József, az Újvilág Néppárt alapítója és elnöke sem zárja ki az indulás lehetőségét.

 

A hatpárti ellenzéki összefogásból már csak az MSZP, a Párbeszéd és az LMP nem jelentett be jelöltet, ugyanakkor a Telex értesülései szerint az MSZP és a Párbeszéd 2018-as jelöltjüket, a budapesti főpolgármestert, Karácsony Gergelyt fogják indítani, aki mögé ezúttal az LMP is felsorakozna, mint ahogy ezt korábban a párt női társelnöke, Schmuck Erzsébet bejelentette.

 

A DK bejelentését itt lehet visszanézni:

 

 

NYITÓKÉP: Dobrev Klára / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás