Jakab Péter is beszáll a miniszterelnök-jelölti előválasztásba

Szerző: Petróczi Rafael
2021.01.25. 18:53

Ezzel már hivatalosan három ember jelezte, hogy szívesen lenne az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje 2022-ben.

Jakab Péter is beszáll a miniszterelnök-jelölti előválasztásba

Évértékelőt tartott a Jobbik elnöke, Jakab Péter, ahol bejelentette:

annak a Magyarországnak a megteremtéséért, amit a Jobbik az ellenzéki összefogás pártjaival közösen szeretne megvalósítani, kész miniszterelnök-jelöltként is küzdeni, ha kell.

Tulajdonképpen ebben az egy mondatban summázható a 22 perces évértékelés lényege, aminek a maradék 21 és fél percében a Jobbik pártelnöke felmondta a kötelező Fidesz-kritikát (a kormány az Alaptörvényben rögzítette a lopást és tsai), illetve az összefogás és benne a Jobbik dicséretét (hogy például ők szolidaritásra és összefogásra készülnek, ellentétben a Fidesz gyűlöletkeltő politikájával). 

Ezzel hivatalosan is legalább háromra bővült azoknak a köre, akik beszállnak a miniszterelnök-jelölti versenybe az ellenzéki összefogás oldalán: Jakab Péter mellett korábban

+ Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester is bejelentette, hogy vállalná a feladatot, illetve 

+ a nemrég saját pártot alapított Pálinkás József az Azonnalinak elmondta: ő sem futna el a jelöltség elől.

Ezen kívül nagy eséllyel a Momentum részéről Fekete-Győr András is be fog szállni a miniszterelnök-jelölti versenybe, akinek ebbéli szándékát az Azonnali információ szerint a héttagú elnökség is támogatja, és már csupán az erről hivatalosan döntő küldöttgyűlésnek kell rábólintani, hogy hivatalos legyen a pártelnök jelöltsége. Ezen kívül a DK részéről Dobrev Klára is esélyes, hogy elindul, valamint ott van még Karácsony Gergely párbeszédes főpolgármester is, akit sokan az egyetlen valódi esélyesnek tartanak Orbán Viktor legyőzésére – bár ő azt mondja, „hál' istennek most nem kapacitálják" erre.

Egy biztos: az ellenzéki együttműködésben résztvevő hat párt (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, LMP, Párbeszéd) megállapodása értelmében az ellenzéknek legkésőbb 2021. október 23-ára ki kell állnia a közös miniszterelnök-jelölttel és a 106 közös egyéni választókerületi jelölttel is.

NYITÓKÉP: Jakab Péter / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek