+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 25. hétfő, 18:53
Ezzel már hivatalosan három ember jelezte, hogy szívesen lenne az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje 2022-ben.

Évértékelőt tartott a Jobbik elnöke, Jakab Péter, ahol bejelentette:

 

annak a Magyarországnak a megteremtéséért, amit a Jobbik az ellenzéki összefogás pártjaival közösen szeretne megvalósítani, kész miniszterelnök-jelöltként is küzdeni, ha kell.

 

Tulajdonképpen ebben az egy mondatban summázható a 22 perces évértékelés lényege, aminek a maradék 21 és fél percében a Jobbik pártelnöke felmondta a kötelező Fidesz-kritikát (a kormány az Alaptörvényben rögzítette a lopást és tsai), illetve az összefogás és benne a Jobbik dicséretét (hogy például ők szolidaritásra és összefogásra készülnek, ellentétben a Fidesz gyűlöletkeltő politikájával). 

 

 

Ezzel hivatalosan is legalább háromra bővült azoknak a köre, akik beszállnak a miniszterelnök-jelölti versenybe az ellenzéki összefogás oldalán: Jakab Péter mellett korábban

 

+ Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester is bejelentette, hogy vállalná a feladatot, illetve 

 

+ a nemrég saját pártot alapított Pálinkás József az Azonnalinak elmondta: ő sem futna el a jelöltség elől.

 

Ezen kívül nagy eséllyel a Momentum részéről Fekete-Győr András is be fog szállni a miniszterelnök-jelölti versenybe, akinek ebbéli szándékát az Azonnali információ szerint a héttagú elnökség is támogatja, és már csupán az erről hivatalosan döntő küldöttgyűlésnek kell rábólintani, hogy hivatalos legyen a pártelnök jelöltsége. Ezen kívül a DK részéről Dobrev Klára is esélyes, hogy elindul, valamint ott van még Karácsony Gergely párbeszédes főpolgármester is, akit sokan az egyetlen valódi esélyesnek tartanak Orbán Viktor legyőzésére – bár ő azt mondja, „hál' istennek most nem kapacitálják" erre.

 

Egy biztos: az ellenzéki együttműködésben résztvevő hat párt (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, LMP, Párbeszéd) megállapodása értelmében az ellenzéknek legkésőbb 2021. október 23-ára ki kell állnia a közös miniszterelnök-jelölttel és a 106 közös egyéni választókerületi jelölttel is.

 

NYITÓKÉP: Jakab Péter / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás