Fekete-Győr András lesz a Momentum miniszterelnök-jelöltje

2021.02.21. 14:31

A Momentum is bejelentette miniszterelnök-jelöltjét, így négyre nőtt a lehetséges ellenzéki jelöltek száma. A bejelentést felvezető videó már ízig-vérig kampányvideó volt, Fekete-Győr programbeszédet tartott.

Fekete-Győr András lesz a Momentum miniszterelnök-jelöltje

A párt elnöke, Fekete-Győr András jogász lesz a Momentum Mozgalom miniszterelnök-jelöltje, ezt a párt vasárnap délután jelentette be egy monstre kampányvideóban.

A párt videója arról beszélt, olyan miniszterelnök-jelöltre van szükség, aki továbblát 2022-nél, és tovább gondolkodik Orbán Viktor legyőzésénél. A csapatában van Cseh Katalin, a párt EP-képviselője, aki maga is kis programot adott elő a videóban arról, milyen országot képzel el a Momentum. Egyre fiatalabbak az európai vezetők, mondta Cseh, és kiemelte Fekete-Győr András rátermettségét. Az LMP két korábbi társelnöke, Szél Bernadett és Hadházy Ákos, újabban a Momentum két egyéni képviselőjelöltje, jelenleg független parlamenti képviselő is megszólalt, és dicsérte Fekete-Győrt.

Hadházy arról beszélt, őt is kapacitálták, hogy legyen jelölt, de nem tudta vállalni, mert fő célja, hogy a választás után börtönbe akarja juttatni a NER korrupt embereit, másrészt a lopást jogszabályokkal akarja megakadályozni, ezen akar dolgozni. Másrészt szerinte a 2022-es választás is elcsalt választás lesz, mivel a kormánynak nagy erőfölénye volt a reklám- és médiafelületek terén.

„Fakarddal indulunk el egy átkozott tank ellen”, mondta Hadházy, de a fakard mellé szerinte kell egy másik fegyver, a hitelesség, ami „egy vállról indítható páncéltörő rakéta”.

Mindketten ajánlották Fekete-Győrt miniszterelnök-jelöltként. Donáth Anna EP-képviselő is a jelölti csapat tagja, nagy meglepetés itt sem volt, ő sem mást ajánlott miniszterelnök-jelöltnek, mint Fekete-Győr Andrást. 

Maga Fekete-Győr arról beszélt, 2020-ban a magyarok jelesre vizsgáztak szolidaritásból, hosszú év volt. De a párhuzamos valóságok éve is volt a 2020-as, miután Orbánék régóta nem a normális emberek életét élik, nem értik, milyen itt élni. A pártelnök szeretne Magyarországért tenni, mert például itt lett először szerelmes. Ezután rátért programjának ismertetésére:

+ Korrupcióelllenes ügyészség létrehozását ígérte meg a politikus, csatlakozást az Európai Ügyészséghez, és egy politikus pedig csak maximum két ciklus erejéig lehessen miniszterelnök.

+ Büntetnék, ha valaki hazudik a vagyonnyilatkozatában.

+ Finn típusú oktatásügyet szeretnének, megszüntetnék a tankerületeket.

+ Felmondanák Paks2 szerződéseit, évente 100 ezer lakás energetikai korszerűsítését vállalnák, és 2035-től már csak elektromos autókat lehetne forgalomba hozni.

+ Elérhetővé tennék a négynapos munkahetet, 2030-ra ez mindenkire vonatkozna. Ezt versenyképsség-növeléssel tenné lehetővé.

+ Bevezetnék az eurót is a kormányváltás után.

+ És a bármikor felhasználható rugalmas nyugdíjat is, ami a mai nyugdíjrendszert váltaná fel. Ennek bizonyos százalékát 35 éves kor felett bármikor fel lehetne venni.

+ Mint mondta, a család akkor is család, ha egy vagy két szülő van benne, és ha a két szülő neme ugyanaz, akkor is.   

Ezzel újabb hivatalos jelentkező lett az ellenzéki előválasztásra a miniszterelnök-jelölti posztra. Eddig Jakab Péter Jobbik-elnök, az Új Világ Néppárt elnöke, Pálinkás József és Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke jelentette be, hogy vállalja a feladatot. Karácsony Gergely budapesti főpolgármester pénteken már arról beszélt az ATV-ben, csak akkor lesz miniszterelnök-jelölt, ha lesz előválasztás, korábban tagadta, hogy jelölt akarna lenni. Gyurcsány Ferenc DK-elnök pedig többször utalt arra, ha Dobrev Klára vállalja, akkor ő lesz a DK miniszterelnök-jelöltje.

Az ellenzéki előválasztás időpontjáról még nem tudni, a tárgyalásokról az Azonnalinak Fekete-Győr András és Schmuck Erzsébet mondott pár részletet. Az összefogott ellenzék október 23-án jelenti be a 106 egyéni választókerületi jelölt, illetve a közös miniszterelnök-jelölt nevét.

NYITÓKÉP: Fekete-Győr András / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek