Ezért vonogatja vállát sokmillió magyar, ha kiszervezik alóla a közvagyont

Szűcs Donát

Szerző:
Szűcs Donát

2021.04.27. 15:11

Ami közös, ami az államé, annak valódi gazdája és felelőse nincsen. Sokmillió magyarnak ez volt a Kádár-rendszer tanulsága, és ennek ellenkezőjéről a rendszerváltás körüli rablóprivatizáció sem tudta meggyőzni őket.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

A kormány kitalálta, a parlament megszavazta: kedden felfoghatatlan mennyiségű közvagyon kerül alapítványi kézbe. A feltőkésített alapítványok kuratóriumi tagjait a kormány nevezi ki, aztán az alapítói jog átszáll az alapítványokra, hogy ezzel teljesen önjáróvá válhasson néhány ezermilliárd forintnyi ingatlan, készpénz, és ki tudja, még mi. Kétharmad nélkül az alapítványokhoz hozzányúlni nem lehet.

A szándék világos: a haza nem lehet ellenzékben.

A fideszes deep state-re azért van szükség, hogy soha ne fordulhasson elő újra a 2002-es őstrauma,

vagyis az annak tulajdonított bukás, hogy elmaradt a gazdasági hátország építése-szépítése. Amit magánvállalkozóktól törvényi erővel, politikai nyomásgyakorlással, trükkök százaival a Mészáros-birodalomba be lehetett vinni, azt már bevitték. Amit a közbeszerzésekre vonatkozó törvények és demokratikus normák ide-oda hajlítgatásával, az EU vállvonogatása és látványos félrenézése mellett zsebre lehetett vágni, azt zsebrevágták.

Egy párhuzamos állam felépítéséhez azonban ez kevés volt.

Az SZTE Természettudományi Kara mégiscsak furcsán nézne ki a Búzakalász 66 Kft-ben.

A mezőhegyesi ménest meg a földeket sem lehet csak úgy egyszerűen Lázár János nevére íratni. A mostani alapítványi rendszer egyébként már az ilyen megoldásokra is megadja a lehetőséget.

Írhat a sajtó bármennyi tényfeltáró cikket az ügyben, a magyar választópolgárt sajnos továbbra sem érdekli a dolog. A Kádár-rendszer tapasztalatain keresztül ugyanis generációk tanulták meg, hogy ami az államé, az olyan, mintha nem lenne. Ami közös, arra akár keresztet is vethetünk. Innentől kezdve pedig tényleg teljesen mindegynek tűnik, hogy egy adott vagyontárgy mondjuk valamilyen minisztériumon keresztül a magyar állam, vagy mondjuk a miniszter magántulajdonában van.

Sőt, a magántulajdont még jobban is tiszteljük: ha egy ködös tulajdoni háttérű, állami valami a helyi polgármester tulajdonába vándorol, azzal legalább tudjuk, hányadán állunk.

Az, hogy hogyan kerül oda, szintén másodlagos sokaknak. A kilencvenes években magyar vállalkozók komplett nemzedéke tett szert vagyonra részben a magyar állam kárára, sokszor egyébként teljesen törvényesen. Ezek az emberek ma magyar léptékben hatalmas cégek élén, nagy konszernek igazgatótanácsaiban ülnek. Ha akkor Magyarországnak nem volt az ilyesmivel szemben fenntartása, miért éppen most lenne?

És ami még fontosabb: ki az, aki ma egy magyar választópolgárnak meggyőzően tud érvelni amellett, hogy mondjuk a Mezőhegyesi Ménesbirtok jobb kézben van a Vidékfejlesztési Minisztériumnál, mint Lázár Jánosnál személyesen? Az ellenzék továbbra sem érti: a NER tizenegyedik évében ez a különbség mára nem több, mint nüansz.

A magyar választónak

teljesen mindegy, hogy Mészáros Lőrinc, valami alapítvány vagy az állam a tulajdonos: mindhármat annyira érzi sajátjának, mint a rendszerváltás idején az állami- és pártvagyont.

Onnantól meg tényleg senkit nem érdekel, pontosan mi is történik vele.

Olvasnál még Szűcs Donáttól? Itt megteheted. Vitáznál vele? Írj!

Szűcs Donát
Szűcs Donát az Azonnali operatív vezetője

Erőforrás- és tartalomgazdálkodási előadó. Kávét feketén, teknót hidegen.

olvass még a szerzőtől
Szűcs Donát
Szűcs Donát az Azonnali operatív vezetője

Erőforrás- és tartalomgazdálkodási előadó. Kávét feketén, teknót hidegen.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek