+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szűcs Donát
2021. április 27. kedd, 15:11
Ami közös, ami az államé, annak valódi gazdája és felelőse nincsen. Sokmillió magyarnak ez volt a Kádár-rendszer tanulsága, és ennek ellenkezőjéről a rendszerváltás körüli rablóprivatizáció sem tudta meggyőzni őket.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A kormány kitalálta, a parlament megszavazta: kedden felfoghatatlan mennyiségű közvagyon kerül alapítványi kézbe. A feltőkésített alapítványok kuratóriumi tagjait a kormány nevezi ki, aztán az alapítói jog átszáll az alapítványokra, hogy ezzel teljesen önjáróvá válhasson néhány ezermilliárd forintnyi ingatlan, készpénz, és ki tudja, még mi. Kétharmad nélkül az alapítványokhoz hozzányúlni nem lehet.

 

A szándék világos: a haza nem lehet ellenzékben.

 

A fideszes deep state-re azért van szükség, hogy soha ne fordulhasson elő újra a 2002-es őstrauma,

 

vagyis az annak tulajdonított bukás, hogy elmaradt a gazdasági hátország építése-szépítése. Amit magánvállalkozóktól törvényi erővel, politikai nyomásgyakorlással, trükkök százaival a Mészáros-birodalomba be lehetett vinni, azt már bevitték. Amit a közbeszerzésekre vonatkozó törvények és demokratikus normák ide-oda hajlítgatásával, az EU vállvonogatása és látványos félrenézése mellett zsebre lehetett vágni, azt zsebrevágták.

 

Egy párhuzamos állam felépítéséhez azonban ez kevés volt.

 

Az SZTE Természettudományi Kara mégiscsak furcsán nézne ki a Búzakalász 66 Kft-ben.

 

A mezőhegyesi ménest meg a földeket sem lehet csak úgy egyszerűen Lázár János nevére íratni. A mostani alapítványi rendszer egyébként már az ilyen megoldásokra is megadja a lehetőséget.

 

Írhat a sajtó bármennyi tényfeltáró cikket az ügyben, a magyar választópolgárt sajnos továbbra sem érdekli a dolog. A Kádár-rendszer tapasztalatain keresztül ugyanis generációk tanulták meg, hogy ami az államé, az olyan, mintha nem lenne. Ami közös, arra akár keresztet is vethetünk. Innentől kezdve pedig tényleg teljesen mindegynek tűnik, hogy egy adott vagyontárgy mondjuk valamilyen minisztériumon keresztül a magyar állam, vagy mondjuk a miniszter magántulajdonában van.

 

Sőt, a magántulajdont még jobban is tiszteljük: ha egy ködös tulajdoni háttérű, állami valami a helyi polgármester tulajdonába vándorol, azzal legalább tudjuk, hányadán állunk.

 

Az, hogy hogyan kerül oda, szintén másodlagos sokaknak. A kilencvenes években magyar vállalkozók komplett nemzedéke tett szert vagyonra részben a magyar állam kárára, sokszor egyébként teljesen törvényesen. Ezek az emberek ma magyar léptékben hatalmas cégek élén, nagy konszernek igazgatótanácsaiban ülnek. Ha akkor Magyarországnak nem volt az ilyesmivel szemben fenntartása, miért éppen most lenne?

 

És ami még fontosabb: ki az, aki ma egy magyar választópolgárnak meggyőzően tud érvelni amellett, hogy mondjuk a Mezőhegyesi Ménesbirtok jobb kézben van a Vidékfejlesztési Minisztériumnál, mint Lázár Jánosnál személyesen? Az ellenzék továbbra sem érti: a NER tizenegyedik évében ez a különbség mára nem több, mint nüansz.

 

A magyar választónak

 

teljesen mindegy, hogy Mészáros Lőrinc, valami alapítvány vagy az állam a tulajdonos: mindhármat annyira érzi sajátjának, mint a rendszerváltás idején az állami- és pártvagyont.

 

Onnantól meg tényleg senkit nem érdekel, pontosan mi is történik vele.

 

Olvasnál még Szűcs Donáttól? Itt megteheted. Vitáznál vele? Írj!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás