+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. április 15. csütörtök, 09:30
A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

A Budapest 6-os számú választókerületben nagy lendületet kapott a Pikó András józsefvárosi polgármesterhez köthető C8 egyesület színeiben induló Csordás Anett előválasztási kampánya. Csordás civil aktivista, pedagógus, közösségszervező, oktatási és fogyatékosügyi szakértő, a legtöbben az otthonápolási kampány vezéralakjaként emlékezhetnek rá. Fekete-Győr András Momentum-elnök ugyanis csütörtök reggeli videójában bejelentette, hogy őt támogatja a párt:

 

„2019-ben nagyon nyertek a józsefvárosiak és a ferencvárosiak. Pikó András és Baranyi Krisztina személyében olyan civil polgármesterek vették át a vezetést, akik átlátható, tiszta és szociálisan érzékeny kerületeket építenek azóta is. 2022-ben még nagyobb lesz a kihívás, ezért mi ugyanezt a receptet fogjuk használni. A civilek és a pártok összefogásából olyan jelöltek fognak bekerülni a parlamentbe, akik méltán fognak képviselni mindenkit. Mi, momentumosok Csordás Anettet fogjuk támogatni ezen a választáson a VIII-IX. kerületben. Anett egy helyben lakó civil lokálpatrióta, aki nemcsak a családok egyenjogúságáért küzd, hanem egyenlő lakástámogatásért is ezekben a kerületekben.”

 

Csordás Anett pedig közölte: amennyiben ő nyeri az őszre tervezett előválasztást, és nyer 2022-ben is a fideszes Sára Botond ellen, úgy a Momentum frakciójába fog majd beülni. (A nem pártszínekben induló jelölteknek ugyanis nyilatkozniuk kell arról, hogy az összefogott ellenzék hat pártja közül melyik frakciójába kívánnak majd beülni győzelem esetén.) Ez annyira nem meglepetés, mivel Pikó András a Fővárosi Közgyűlésben a Momentum-frakcióban foglal helyet.

 

Ebben a nagyrészt józsefvárosi, kisebbrészt ferencvárosi választókerületben a Momentum mellett a Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatását is élvező Csordáson kívül eddig két indulóról tudunk: az egyik az újbaloldali Szikra Mozgalom képviseletében a Párbeszéd-frakciót megcélzó Jámbor András volt Mérce-főszerkesztő, valamint a Demokratikus Koalíció részéről Mannhalter Dániel. A már most is aktívan kampányoló Jámbort indulása bejelentésekor több kritika is érte, miszerint Csordás kiváló jelölt, miért rontja az esélyeit. Hogy az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a szomszédos választókerületben az LMP jelöltje mögé beálló Jobbik kit indít vagy támogat itt, még nem tudni.

 

A 2018-as országgyűlési választáson a Momentum színeiben ebben a választókerületben Cseh Katalin jelenlegi EP-képviselő indult, aki 2,6 százalékot kapott. Akkor a korábbi józsefvárosi polgármester, a fideszes Kocsis Máté magabiztosan nyert 40 százalékkal, miután az ellenzék nem koordinált, így a DK-nak, a Jobbiknak, az LMP-nek, a Momentumnak és az Együttnek is volt jelöltje.

 

FOTÓ: Csordás Anett / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás