Civil jelölt mögé áll be a Momentum a józsefvárosi előválasztáson

Szerző: Bukovics Martin
2021.04.15. 09:30

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

Civil jelölt mögé áll be a Momentum a józsefvárosi előválasztáson

A Budapest 6-os számú választókerületben nagy lendületet kapott a Pikó András józsefvárosi polgármesterhez köthető C8 egyesület színeiben induló Csordás Anett előválasztási kampánya. Csordás civil aktivista, pedagógus, közösségszervező, oktatási és fogyatékosügyi szakértő, a legtöbben az otthonápolási kampány vezéralakjaként emlékezhetnek rá. Fekete-Győr András Momentum-elnök ugyanis csütörtök reggeli videójában bejelentette, hogy őt támogatja a párt:

„2019-ben nagyon nyertek a józsefvárosiak és a ferencvárosiak. Pikó András és Baranyi Krisztina személyében olyan civil polgármesterek vették át a vezetést, akik átlátható, tiszta és szociálisan érzékeny kerületeket építenek azóta is. 2022-ben még nagyobb lesz a kihívás, ezért mi ugyanezt a receptet fogjuk használni. A civilek és a pártok összefogásából olyan jelöltek fognak bekerülni a parlamentbe, akik méltán fognak képviselni mindenkit. Mi, momentumosok Csordás Anettet fogjuk támogatni ezen a választáson a VIII-IX. kerületben. Anett egy helyben lakó civil lokálpatrióta, aki nemcsak a családok egyenjogúságáért küzd, hanem egyenlő lakástámogatásért is ezekben a kerületekben.”

Csordás Anett pedig közölte: amennyiben ő nyeri az őszre tervezett előválasztást, és nyer 2022-ben is a fideszes Sára Botond ellen, úgy a Momentum frakciójába fog majd beülni. (A nem pártszínekben induló jelölteknek ugyanis nyilatkozniuk kell arról, hogy az összefogott ellenzék hat pártja közül melyik frakciójába kívánnak majd beülni győzelem esetén.) Ez annyira nem meglepetés, mivel Pikó András a Fővárosi Közgyűlésben a Momentum-frakcióban foglal helyet.

Ebben a nagyrészt józsefvárosi, kisebbrészt ferencvárosi választókerületben a Momentum mellett a Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatását is élvező Csordáson kívül eddig két indulóról tudunk: az egyik az újbaloldali Szikra Mozgalom képviseletében a Párbeszéd-frakciót megcélzó Jámbor András volt Mérce-főszerkesztő, valamint a Demokratikus Koalíció részéről Mannhalter Dániel. A már most is aktívan kampányoló Jámbort indulása bejelentésekor több kritika is érte, miszerint Csordás kiváló jelölt, miért rontja az esélyeit. Hogy az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a szomszédos választókerületben az LMP jelöltje mögé beálló Jobbik kit indít vagy támogat itt, még nem tudni.

A 2018-as országgyűlési választáson a Momentum színeiben ebben a választókerületben Cseh Katalin jelenlegi EP-képviselő indult, aki 2,6 százalékot kapott. Akkor a korábbi józsefvárosi polgármester, a fideszes Kocsis Máté magabiztosan nyert 40 százalékkal, miután az ellenzék nem koordinált, így a DK-nak, a Jobbiknak, az LMP-nek, a Momentumnak és az Együttnek is volt jelöltje.

FOTÓ: Csordás Anett / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek