Előválasztás a 8-ban: Jámbor András alulmaradna, fej-fej mellett az élen a DK és az LMP-Jobbik jelöltje

2021.05.12. 08:35

A józsefvárosi előválasztás erős kampányt ígér: négy jelölt is elindul az ellenzéki koordináció hiányában 2018-ban a Fidesz által nyert körzetért.

Előválasztás a 8-ban: Jámbor András alulmaradna, fej-fej mellett az élen a DK és az LMP-Jobbik jelöltje

Közös közvélemény-kutatást végzett a Závecz Research és az IDEA Intézet. A kutatásban a Józsefvárost és Ferencváros egy részét is magában foglaló budapesti 6-os választókerületben mérték fel a jelöltek, illetve az őket jelölő pártok támogatottságát.

Ez a körzet azért is kap nagy figyelmet, mert eddig itt várható az előválasztás egyik legnagyobb kampánya, ugyanis négy jelölt is indul:

+ Csordás Anettet, az otthonápolás munkaként való elismeréséért küzdő aktivistát a Pikó Andrást is jelölő C8 indítja, az aktivistát a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa és a Momentum is támogatja;

+ Demeter Mártát, az LMP korábbi társelnökét az LMP és a Jobbik;

+ Jámbor Andrást, a Mérce volt főszerkesztőjét a Szikra Mozgalom;

+ míg Manhalter Dánielt a Demokratikus Koalíció jelölte.

A két kutatóintézet most ezen jelöltek támogatottságát mérte fel egy 1754 fős mintavételű nem, életkor és iskolai végzettség szerinti reprezentatív kutatásban, és a szerkesztőségünknek elküldött közleményük szerint

jelenleg a DK jelöltje, Manhalter Dániel nyerné meg a józsefvárosi ellenzéki előválasztást.

Manhalterre az előválasztáson biztosan vagy valószínűleg résztvevő ellenzéki szavazók 32 százaléka szavazna, majd őt szorosan követi Demeter Márta 30 százalékkal. Azonban mint a kutatás megjegyzi: a két jelölt közötti különbség hibahatáron belüli, azaz kettejük harca nagyon szoros küzdelmet ígér.

Tőlük Csordás és Jámbor is le van maradva. Az otthonápolás munkáért való elismeréséért küldő aktivistára a megkérdezettek 18 százaléka, míg a Mérce volt főszerkesztőjére a kutatásban résztvevők 11 százaléka voksolna.

Ugyanakkor a válaszadók 10 százaléka nem tudta megmondani, hogy kire szavazna,

vagy csak egyszerűen nem árulta azt el.

A kutatás az ellenzéki pártok támogatottságára is kitért. Józsefvárosban a DK támogatottsága a legmagasabb: a Józsefvárost és Ferencváros egy részét magában foglaló választókerületben a választásra jogosultak 10 százaléka szavazna Gyurcsány Ferenc pártjára, majd őket követi a Momentum 6 százalékkal, míg a többi párt nem éri el az öt százalékot.

Azonban a kutatóintézet szerint ha csak a választáson biztosan résztvevőket vizsgáljuk, akkor a Jobbik, illetve az MSZP-Párbeszéd pártszövetség is megugorná a bejutási küszöböt. A biztos pártválasztók körében a jobboldali párt, illetve a baloldali-zöld pártszövetség 5-5 százalékos támogatottsággal bír. (Arról a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményükben nem írnak, hogy a biztos pártválasztók között mekkora a többi párt támogatottsága.)

A körzetet 2018-ban egyébként a Fidesz jelenlegi frakcióvezetője, Kocsis Máté nyerte, ugyanakkor ő 2022-ben már nem fogja megmérettetni magát a körzetben, és helyette a Fidesz-KDNP vélhetően a volt józsefvárosi polgármestert, Sára Botondot fogja indítani.

Kocsis 2018-ban a szavazatok 40,51 százalékát kapta, azonban az ellenzék egyáltalán nem koordinált a körzetben, így a DK, a Jobbik, az LMP, az Együtt és a Momentum is indított jelöltet, akik összesen a szavazatok 56,34 százalékát szerezték. Közülük legjobban a DK-s Ara Kovács Attila szerepelt: az azóta EP-képviselővé választott jelölt 32,17 szavazatot kapott, majd őt az akkor még jobbikus Dúró Dóra követte 12,92 százalékkal. 2018-ban egyébként ebben a körzetben indult az azóta ferencvárosi polgármesterré választott Baranyi Krisztina, illetve a 2019-ben EP-képviselővé választott momentumos Cseh Katalin is.

Mint korábban beszámoltunk róla, az előválasztás július 26-tól startol el, amikor a jelöltek jelentkezhetnek az előválasztásra, míg maga szavazásra majd szeptember 18 és 26 között kerül majd sor.

De egyáltalán hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek