Lehessen oltást kapni regisztráció nélkül is?

2021.04.10. 14:48

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Lehessen oltást kapni regisztráció nélkül is?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Az ellenzék április 10-én tette közzé: követelik a kormánytól a vakcinainfós honlapon keresztül történő oltásregisztráció eltörlését. A Jobbik, DK, MSZP, Momentum, LMP, és Párbeszéd közösen követeli, hogy a külön regisztráció helyett egyszerűen, TAJ-kártya felmutatásával lehessen oltáshoz jutni az erre kijelölt háziorvosi rendelkőkben, rendelőintézetekben és oltópontokon.

A Fidesz-KDNP rendszeresen vádolta „oltásellenességgel“ az összellenzéket, ezért mostani közleményük azt is hangsúlyozta, „az oltási hajlandóságot növelni kell, mert ma még kevesebben regisztráltak a virológusok és az orvosok szerint, mint amennyire az átoltottsághoz szükség lenne”.

A vakcinainfo.gov.hu 2020 december elején jött létre, a kormányzati megszólalók – így például Rogán Antal tájékoztatási miniszter és Müller Cecília tisztifőorvos – sokáig ellentétesen nyilatkoztak arról, ez a regisztráció lesz-e az oltási terv alapja, tehát kaphat-e majd koronavírus elleni oltást az, aki nincs regisztrálva. Azután később eldőlt, hogy nem, majd ismét homok került a gépezetbe, amikor kiderült, az adatkezelő Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az idősek oltási programjának kezdetén számos embert lehagyott az első körös listákról. Azután pedig a listán való szereplés, tehát az oltásra való előjegyzés ellenőrzése céljából léterhozott vakcinareg.neak.gov.hu oldallal is akadtak szerverporblémák.

Orbán Viktor péntek reggel, a Kossuth rádióban pedig maga is azt mondta, attól tart, hogy hamarabb elfogy a regisztráltak száma, mint a rendelkezésre álló vakcina. A koronavírus elleni oltás azonban Magyarországon önkéntes, tehát csak az kaphat, aki kifejezetten kéri is azt, a kormány ezért vezetett be regisztrációs oldalt is.

Magyarországon egyébként az Európai Uniós átlaghoz képest jól állunk oltással: míg itt már a lakosság 12,1 százaléka kapta meg nálunk valamelyik engedélyezett vakcina mindkét dózisát, az EU-s átlag jelenleg 5,89 százalék.

Most viszont szavazhatsz arról is, szükséges-e a vakcinaregisztráció az oltáshoz?

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek