+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2021. április 10. szombat, 14:48
A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Az ellenzék április 10-én tette közzé: követelik a kormánytól a vakcinainfós honlapon keresztül történő oltásregisztráció eltörlését. A Jobbik, DK, MSZP, Momentum, LMP, és Párbeszéd közösen követeli, hogy a külön regisztráció helyett egyszerűen, TAJ-kártya felmutatásával lehessen oltáshoz jutni az erre kijelölt háziorvosi rendelkőkben, rendelőintézetekben és oltópontokon.

 

A Fidesz-KDNP rendszeresen vádolta „oltásellenességgel“ az összellenzéket, ezért mostani közleményük azt is hangsúlyozta, „az oltási hajlandóságot növelni kell, mert ma még kevesebben regisztráltak a virológusok és az orvosok szerint, mint amennyire az átoltottsághoz szükség lenne”.

 

A vakcinainfo.gov.hu 2020 december elején jött létre, a kormányzati megszólalók – így például Rogán Antal tájékoztatási miniszter és Müller Cecília tisztifőorvos – sokáig ellentétesen nyilatkoztak arról, ez a regisztráció lesz-e az oltási terv alapja, tehát kaphat-e majd koronavírus elleni oltást az, aki nincs regisztrálva. Azután később eldőlt, hogy nem, majd ismét homok került a gépezetbe, amikor kiderült, az adatkezelő Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az idősek oltási programjának kezdetén számos embert lehagyott az első körös listákról. Azután pedig a listán való szereplés, tehát az oltásra való előjegyzés ellenőrzése céljából léterhozott vakcinareg.neak.gov.hu oldallal is akadtak szerverporblémák.

 

Orbán Viktor péntek reggel, a Kossuth rádióban pedig maga is azt mondta, attól tart, hogy hamarabb elfogy a regisztráltak száma, mint a rendelkezésre álló vakcina. A koronavírus elleni oltás azonban Magyarországon önkéntes, tehát csak az kaphat, aki kifejezetten kéri is azt, a kormány ezért vezetett be regisztrációs oldalt is.

 

Magyarországon egyébként az Európai Uniós átlaghoz képest jól állunk oltással: míg itt már a lakosság 12,1 százaléka kapta meg nálunk valamelyik engedélyezett vakcina mindkét dózisát, az EU-s átlag jelenleg 5,89 százalék.

 

 

Most viszont szavazhatsz arról is, szükséges-e a vakcinaregisztráció az oltáshoz?

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás