Orbán egy talajvesztett bajkeverő, az ellenzéki összefogás politikatörténeti jelentőségű. Gyurcsány Ferenc évet értékelt

Szerző: Renczes Ágoston
2021.02.13. 17:27

A volt miniszterelnök számára 2020 pokolian nehéz év volt, de az évértékelőjében reménykeltő dolgokról is beszámolt, és még Orbán Viktor fejébe is betekintett.

Orbán egy talajvesztett bajkeverő, az ellenzéki összefogás politikatörténeti jelentőségű. Gyurcsány Ferenc évet értékelt

Szombat délután megtartotta tizenhetedik évértékelő beszédét Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke, a csak Feri néven ismert influenszer. Az esemény a járványhelyzetre való tekintettel online zajlott.

Nincs free hug

Gyurcsány Ferencet az előző év egy krimire emlékeztette – filmbe illő drámai jeleneteket látott –, csak az éppenséggel nem volt szórakoztató. A krimi főszereplői a vírus és az ember voltak, és 2020-ban a vírus állt győzelemre, de Gyurcsány azt várja, hogy idén már az ember kerekedik felül, és a vírus kényszerül védekezésre. 

A volt miniszterelnök „pokolian nehéznek” látja a vírus miatt egymástól elszigetelt emberek életét, amiből

 

hiányzik „az érintés, a gesztusok, a közelség”.

Gyurcsány nosztalgikusan felidézte a régebben az utcán látható, „szabad ölelés” feliratú táblát magasba emelő embereket, hozzátéve, hogy ilyesmire most nincs mód.

A pártelnök azonban emlékeztette a közönséget az emberiség nagyszerűségére, amely ahelyett, hogy kihalás szélére sodródott volna, egy év alatt vakcinát fejlesztett. A világ másik végéről származó vírus gyors globális elterjedése rámutat, hogy a világ tényleg egy nagy falu, és szerinte az ilyen globális kihívásokra csak széleskörű nemzetközi együttműködéssel lehet válaszolni.

Fránya ellenzék

A globálisról a hazai fókuszra váltva Gyurcsány

 

visszautasította azokat a vádakat, miszerint „az a fránya ellenzék” a járvány elleni védekezés kerékkötője lenne.

 

A politika közös életünk intézése, a közügyeink intézése – emlékeztetett rá Gyurcsány, és szerinte most nincs jelentősebb közös ügy a járványnál, így joggal merül fel minden kritika azzal kapcsolatban, hogy jól intézzük-e közös dolgainkat a járványhelyzetben.

Gyurcsány elvárja, hogy a kormány az ellenzéket is avassa be a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos dilemmákba és az adatokba. A volt miniszterelnök visszautasítja, ahogy a kormány gyerekként kezeli az ellenzéket.

 

„Mi gyermekei vagyunk a hazának, de nem vagyunk gyermekei a kormánynak”

 

– mondta Gyurcsány, hozzátéve, hogy gyerekként is joggal tartana igényt arra, hogy a kormány mélyebben beavassa a járványkezelés részleteibe. De felnőtt emberek vagyunk – hangsúlyozta Gyurcsány – ez a saját hazánk, elvárjuk, hogy a kormány partnerenként tekintsen ránk. De mivel nem teszi, ebben az ügyben az ellenzék a másik oldalon áll.

Kaszárnyafegyelem és vakcina

Gyurcsány Ferenc – áttérve a kormány bírálatára – úgy gondolja, teljesen világossá vált: nem igaz, hogy a kormány ha lop is, legalább kormányozni tud. A volt miniszterelnök szerint a kreált ellenséggel sikerrel küzdő kormány ezúttal a valósággal találta magát szembe, és az vereséget mért rá. Gyurcsány szerint a kormány válasza a kaszárnyafegyelem, miközben a sajátjaik továbbra is lopnak.

Gyurcsány Ferenc szerint az oltással kapcsolatban nagyon világos a helyzet: mindenki, aki felelősséget visel saját maga és mások iránt, az oltassa be magát. Hangsúlyozta, hogy tudományos egyetértés van abban, hogy sokkal kisebb az oltás kockázata, mint annak, ha nem oltatják be magukat. Válasszák a kisebb kockázatot, válasszák az életet – mondta Gyurcsány, bizonyára akaratlanul utalva a Trainspotting című film egyik kulcsmondatára. Azonban mindenkit arra buzdít, hogy

 

csak olyan vakcinával hagyja magát beoltatni, amit engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is, és ne olyannal, amit a magyar külügyminiszter engedélyezett.

 

Szellemi hatalomátvétel

A volt miniszterelnök szerint a vírus elleni küzdelem mellet egy másik küzdelem is folyik a háttérben: egy szellemi hatalomátvételi kísérlet, ami a CEU elüldözésével és az MTA elleni támadásokkal kezdődött, és most az egyetemek magánkézre játszásával folytatódnak.

Gyurcsány ennek kapcsán betekintett Orbán Viktor fejébe, és azt látta, hogy azért támadja az egyetemeket, mert azok a szabad szellem terepei, míg a kormányfő szellemi kaszárnyát szeretne.

 

Makovecz Imre, Sir Roger Scruton (akit Gyurcsány Sir David Scrutonként említ), Sinkovits Imre, Zsigmond Vilmos – sorolta szembesítésként Gyurcsány azokat a híres konzervatívokat, akik szerinte lázadó szabad szellemek voltak.  A pártelnök szerint ezt a csatát meg kell vívni. Kiemelte az FreeSZFE mozgalmat, ami ebben példát mutat és erőt ad. „Legyenek áldottak” – mondta Gyurcsány Ferenc.

A haza érdeke a megmaradás

A volt miniszterelnök szerint abban mindkét politikai oldal egyetért, hogy a haza érdeke a megmaradás. Ehhez azonban szerinte ki kell szabadulnunk a múlt vitáinak fogságából, úgy gondolja, Magyarországon még nem kezdődött el a 21. század. Abban ő sem kételkedik, hogy a múlt sebeit be kell gyógyítani, de nem szabad itt megállni, és ezen a bázison egy erős és sikeres Magyarországot kell építeni, a megmaradás ugyanis a jövőről szól. 

Itt toporog az új világ, a robotika, a biotechnológia, az adatvezérelt technológiák, ezekről kellene szólni a jövőnek, nem arról,

 

„hogy becsukatjuk az angol nyelvű óvodákat”.

 

Gyurcsány szerint a két politikai oldal közötti szellemi kulturális különbség abban áll, hogy a másik oldal csak a múlttal foglalkozik, pedig a megoldás szerinte pokolian egyszerű: össze kell kötni a múltat a jövővel.

A volt miniszterelnök keményen bírálta a másik oldal a nemzeti közösségre való rendszeres hivatkozását; szerinte ezzel próbálják felmenteni magukat a lopás alól. A hazaszeretet nem lopás, nem urizálás, nem az irgalom hiánya. Gyurcsány felszólította a kormányt, hogy a közhatalom ne beszéljen bele, hogy ki kit szeret,

 

„nincs ehhez közötök, foglalkozzatok a saját családotokkal”,

 

egyúttal a kereszténységből vásári árut csináló kormány orra alá dörgölte az abortuszszabályozást szigorító lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párthoz és a Navalnijt megmérgező Putyinhoz fűződő jó viszonyát. 

2020-ban jó dolgok is történtek

Ezekre áttérve Gyurcsány Ferenc üdvözölte, hogy létrejött Orbán rendszerének hazafias, európai, demokratikus ellenzéke, amit politikatörténeti jelentőségűnek tart. Szerinte az ellenzék erői közösen felismerték hazafias kötelezettségüket, és azt is elárulta, hogy

 

a többi párt vezetőivel folytatott szűkkörű beszélgetések során végtelen eleganciát, nyitottságot és kompromisszumkészséget tapasztal.

 

Külön kiemelte a bizalmat: az első pártelnöki találkozó óta egyszer sem fordult elő, hogy valaki a nyilvánosság elé vitt vagy kiszivárogtatott volna bármit – mondta a szivárogtatásról közeli tapasztalatokkal bíró egykori miniszterelnök.

A 2021-ben tízéves Demokratikus Koalícióról megemlékezve elmondta, hogy az Magyarország legeurópaibb pártja, ami a föderatív Európáért küzd, és aminek ma már egymillió szavazója van. A pártelnök szerint a Demokratikus Koalíció az elmúlt tíz év során megtanult „viharban is járni, egy irányba menni, senkit nem magára hagyni”,

 

nem követett el politikai irányváltást, nem kötött és nem is köt alkut a Fidesszel.

 

Gyurcsány számára 2020-ban az új amerikai elnök, Joe Biden győzelme is reményt adott, Donald Trump kormányzását ugyanis borzasztónak élte meg. Úgy látja, a nacionalista, elitellenes, populista politikusok világszerte visszaszorulóban vannak. Orbán Viktorról azt mondta:

 

itthon még basáskodik, de Európában már csak egy talajtvesztett bajkeverő.

Gyurcsány Ferenc beszédének zárásaképpen azt kívánta Magyarországnak, hogy a megmaradáshoz válasszon egy olyan jövőt, amiben sikeres tud lenni, adjon támogatást és erőt a demokratikus ellenzéknek, készüljön fel a versenyre és a jövő tavaszi választásra. A volt miniszterelnök azt ígéri: jobb országot fognak teremteni, és Magyarországnak hazafias, európai kormánya lesz.

 

NYITÓKÉP: Gyurcsány Ferenc / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek