Megnéztük, hogyan talált új közönséget a magyar szélsőjobb is az oltásellenességgel

Szerző: Kósa András
2022.01.16. 19:14

Csillagösvény, és a 80 ezer éves magyarság elpusztítására szervezett világ-összeesküvés helyett egy a kormány covid-politikájának hibáira, titkolózására és az egzisztenciális félelmekre profin rájátszó Mi Hazánkat láthattunk az eddig szervezett legnagyobb magyar oltásellenes tüntetésen. Helyszíni riport.

Megnéztük, hogyan talált új közönséget a magyar szélsőjobb is az oltásellenességgel

Bevallom, nem néztem meg előzőleg, hol is kell majd a villamosról leszállnom, hogy az év első politikai demonstrációjának helyszínére érkezzek, nagyjából ez is jelzi, mennyire voltam lelkes ezen a fagyos vasárnap délutánon (nem mintha persze ez az olvasót kellene, hogy érdekelje, de az újságíróknak és a természetfilmeseknek megadatott az a kivételes lehetőség, hogy saját munkájukkal kapcsolatban picsogjanak nyilvánosan), ám

amikor előttem szállt fel egy középkorú nő egy ismert márka több tízezer forintos dzsekijében (ilyenben pucolt spontán ablakot korábban Novák Katalin is korábban) egy „A 4. Zsidótörvény” feliratú táblával, már tudtam, hogy elég lesz őt követnem.

A cél az Emberi Erőforrások Minisztériuma épülete volt, a szervező pedig a Mi Hazánk mozgalom.

A szervezet vezetői úgy tűnik jó érzékkel jöttek rá arra, hogy az obligát cigányozás mellett ma már egy modern szélsőjobboldali politikai mozgalomnak másra is szüksége van, ez pedig mi más lehetne jelenleg, mint az oltásokkal kapcsolatos félelmek.

A helyszín, az EMMI Akadémia utcai épülete, először azért tűnt jó választásnak, mert a Kossuth térrel ellentétben, ahol mégis csak nehéz volt kétszázezer embert anno kétmilliónak hazudni, egy szűk belvárosi utcában simán lehetne ezret „sok ezerré” duzzasztani verbálisan,

de hamar kiderült, hogy ilyen olcsó eszközökre nincs szükségük a szervezőknek.

Valóban több ezren voltak, pontos becslésre nem vállalakoznánk, de az tény, hogy amikor a tömeg megindult az Akadémia utcából az EMMI Oktatási Államtitkárság épületéhez, több száz méter hosszan kígyózott a menet.

Valószínűleg maguk Novák Elődék sem számítottak ekkora érdeklődésre, mert a beszédek hangosítását csak a legelső méterekre oldották meg. Ez persze nyilván nem zavarta azokat, akik eljöttek: ha valaki a fagypont alatti hőmérsékleten kitart két órát, azt igazán nem zavarhatja, ha nem tudja, miről beszélnek a színpadon.

Ráadásul – visszatérve riportunk elejére – a zsidótörvényt emlegető, globális világösszesküvést, a magyarság elpusztítását vizionáló tüntetők tapasztalataim szerint a kisebbséget alkották magán a demonstráción, mint ahogy

elvétve tűntek fel magukat a lelkük mélyén húszéves nyilas keretlegénynek tartó „Magyar Önvédelmi Alakulat” feliratú dzsekiben, sapkában pózoló nyugdíjasok is meglepően kis létszámban képviseltették magukat.

Itt és most a magyar középosztály azon része tüntetett jellemzően, aki ezért, vagy azért besokallt a járványhelyzettől és a kiutat a Mi Hazánkban látja.

A menetben gyalogoló, sokszázezres bringát toló fiatal közgazdásztól a többgyermekes közalkalmazott édesanyán át a nyugdíjas mérnökig a legkülönfélébb társadalmi csoportokból voltak jelen, ráadásul kérdéseimre egyetlen egyszer sem hangzott el, hogy

„az oltással csipet ültet Bilgéc a bőrünk alá”,

ehelyett többen mondták, hogy két oltást még beadattak maguknak, de aztán a harmadik hírére, a negyedik–, ötödik hullámról hallva, a korlátozások miatt besokalltak.

Volt, aki azt mondta, a covid miatt veszélyhelyzeti üzemmódba állított egészségügyben halt meg közvetlen hozzátartozója, mert nem kapott megfelelő kezelést (hogy az ok-okozati összefüggésben van-e igazság, ebből a szempontból szinte mindegy is, ő így érezte, és ezért ott volt), másnak egyszerűen elege van bármilyen korlátozásból.

Ezekre a félelmekre/érzelmekre pedig profin játszottak rá Novák Elődék. A Mi Hazánk alelnökétől nem hangzott el egyetlen olyan mondat sem, ami tagadta volna akár a vírus jelenlétét, akár azt, hogy az oltásokra még szükség is lehet – elvégre két oltást például Dúró Dóra országgyűlési képviselő, Novák Előd felesége is kapott.

A fő csapásirány, hogy ne legyenek korlátozások, ne legyen „diszkrimináció” az oltatlanoknak, ez az egész valójában egy „lopakodó diktatúra”, amiben a Fidesz a „globalista erők utasításait hajtja végre.”

Na, ennyit a világösszesküvésről szóló elméletek hiányáról, de ezt sűrítve megkapjuk ma már minden péntek reggel magától Orbán Viktortól. Akit egyébként a megjelentek nagyjából ugyanúgy utáltak, mint Márki-Zay Pétert.

Dúró Dóra is a megjelentek egziszetnciális frusztrációira játszott rá hatásosan a beszédében az oktatási államtitkárság épülete előtt, amikor a nettó 160 ezer forintos fizetés mellett még a kötelező oltástól sanyargatott tanárok és a kényszerszabadságra küldött pedagógusok miatt tanerő nélkül maradt gyerekek sorsáról beszélt.

Az országgyűlési képviselő azt mondta lapunknak, ők senkinek nem akarnak semmit mondani az oltásokkal kapcsolatban, mindenki döntse el, él-e a lehetőséggel, vagy sem, de bármilyen kötelezővé tétel és korlátozás ellen vannak. (Mivel pedig egyedül indulnak a választásokon, azzal sem foglalkoznak, más párt hogy áll a kérdéshez.)

A rendezvény egy pontján még azt is hallhattuk, amint Dócs Dávid alelnök, Cserháthaláp polgármestere az Európai Gyógyszerügynökség iránymutatásával szembesíti az Orbán-kormányt a negyedik oltással kapcsolatban. Ezt a ziccert azért nem akartuk kihagyni, ezért gyorsan megkérdeztük Toroczkai Lászlót, a párt miniszterelnök jelöltjét, hogy nincs-e ellentmondás a globális érdekekre való hivatkozás és egy EU-s intézményre hivatkozás között. –

„Mi nem minden nemzetközi szervezetet utasítunk el”

– hangzott a válasz.

Eközben mellettem két fiatal srác arról beszélt, ez már nem az a közeg, amit a korai Jobbik tüntetésen láttak, „még az ultrák sincsenek itt, de ők is becsicskultak az oltásoknak, az év végi bulinkon is arról volt szó, hogy álljunk már ki az oltások ellen, de aztán lehurrogtak minket”. Ő azért jött el, mert ebből lett elege.

KIEMELT KÉP: Mi Hazánk / Facebook

A többit mi csináltuk, elnézést értük :(

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek