+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. március 29. hétfő, 15:17
A délnyugat-német Saar-vidék tartománya bejelentette: húsvét után megnyílhatnak az éttermek, sörözők, bár csak a külső részeken lehet vendégeket fogadni. Egy kísérlet része ez, hogy megnövelt tesztelés mellett lehetséges-e a lockdownt lazítani.

Tobias Hans, Saar-vidék kereszténydemokrata miniszterelnöke bejelentette: húsvét után jelentősen lazítanak a tartományban az érvényben lévő lockdown-szabályokon. Saar-vidék helyzete azért speciális, mert – ha nem számítjuk a három városállamot (Berlint, Hamburgot és Brémát), akkor – a legkisebb tartományról van szó: valamivel több, mint 900 ezer ember lakja csak. A tartomány helyzete azért is speciális, mert

 

azon francia Elzásszal határos, ahol jelenleg is nagyon súlyos a koronavírus-fertőzöttség

 

– és nagyon sok francia a munkája miatt ma is ingázik Saar-vidékre (a határon kötelező koronavírus-tesztet kell végeztetniük).

 

Elzásszal ellentétben azonban Saar-vidéken a szövetségi átlag alatt vannak a számok: miközben Németország egészében 100 ezer lakosra heti bontásban 119 új fertőzés esik, a Saar-vidékkel határos Luxemburgban 200, a tartománnyal szintén határos Nagy Kelet francia régióban (ahova Elzász is tartozik) pedig 212, Saar-vidéken ez a szám továbbra is csak 79. Tobias Hans éppen ezzel indokolja, miért lehetséges a lockdownt lazítani.

 

A Saarbrücker Zeitung összefoglalója alapján Hans tervei értelmében:

 

+ szabadban tíz ember is találkozhat (akármennyi háztartásból), ha mindegyiküknek van negatív koronavírus-tesztjük;

 

+  megnyilnak a mozik és a fitnesztermek, de ezekbe is csak negatív koronavírus-teszttel lehet menni;

 

+  szabadban minden korlátozás nélkül lehet sportolni;

 

+  az éttermek és sörözők teraszai megnyílnak, de azokat lehet csak beengedni, akik előzetesen helyet foglaltak, és van negatív koronavírus-tesztjük.

 

A CDU-S TOBIAS HANS NEM VÁRJA KI A LOCKDOWN ORSZÁGOS VÉGÉT, A MINI-TARTOMÁNYBÓL EGY MODELLRÉGIÓT CSINÁLNA. FOTÓ: TH / FB

 

Saar-vidéket Hans modellrégióvá akarja tenni, szerinte ugyanis

 

a tesztelésekkel, és nem a szigorú lockdownnal lehet a vírus terjedését megakadályozni.

 

A kevesebb, mint egymillió lakosú tartományban 41 tesztelési központ üzemel, ahol ingyenes teszt áll a lakosság részére. Saar-vidék már most két és fél millió tesztet rendelt meg – de eddig is jól el voltak látva, ugyanis a német-francia határon történő forgalom miatt eddig is sok tesztre volt szükség. Emellett Saar-vidék az oltásban is vezet: a lakosság 11 százaléka már legalább az első oltást megkapta, amivel a tartományok közül az első helyen van.

 

Karl Lauterbach, a szociáldemokraták egészséspolitikusa „felelőtlennek“ nevezte azonban a Saar-vidéki kormány döntését, noha abban a kereszténydemokraták mellett a szociáldemokraták is részt vesznek.

 

Angela Merkel a közszolgálati ARD vasárnapi esti talk show-jában kritizálta maga is a saar-vidéki modellt. Szerinte ugyanis félreértés azt gondolni, hogy a nagyobb tesztelések nyitásokra adhatnak okot – a teszteléssel jobban ki lehet szűrni az eseteket, de ha az esetszámok eleve növekednek, a tesztelés se lehet ok a lockdown lazításra. Tobias Hans, CDU-s miniszterelnök viszont azt mondta: a kancellár szavai nem érdeklik, a saar-vidéki nyitást nem halasztja el.

 

Elképzelhető, hogy nem Saar-vidék lesz az egyetlen terület, ahol lazul az eddigi szigor.

 

Köln városa – amely Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található – szintén bejelentette, hogy húsvét után szeretne lazítani hasonló szabályokkal, mint amelyek Saar-vidéken lépnek életbe.

 

NYITÓKÉP: Saar-vidéki tesztközpont / Tobias Hans, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás