A legkisebb német tartomány húsvét után megnyitja részben az éttermeket és mozikat

Szerző: Techet Péter
2021.03.29. 15:17

A délnyugat-német Saar-vidék tartománya bejelentette: húsvét után megnyílhatnak az éttermek, sörözők, bár csak a külső részeken lehet vendégeket fogadni. Egy kísérlet része ez, hogy megnövelt tesztelés mellett lehetséges-e a lockdownt lazítani.

A legkisebb német tartomány húsvét után megnyitja részben az éttermeket és mozikat

Tobias Hans, Saar-vidék kereszténydemokrata miniszterelnöke bejelentette: húsvét után jelentősen lazítanak a tartományban az érvényben lévő lockdown-szabályokon. Saar-vidék helyzete azért speciális, mert – ha nem számítjuk a három városállamot (Berlint, Hamburgot és Brémát), akkor – a legkisebb tartományról van szó: valamivel több, mint 900 ezer ember lakja csak. A tartomány helyzete azért is speciális, mert

azon francia Elzásszal határos, ahol jelenleg is nagyon súlyos a koronavírus-fertőzöttség

– és nagyon sok francia a munkája miatt ma is ingázik Saar-vidékre (a határon kötelező koronavírus-tesztet kell végeztetniük).

Elzásszal ellentétben azonban Saar-vidéken a szövetségi átlag alatt vannak a számok: miközben Németország egészében 100 ezer lakosra heti bontásban 119 új fertőzés esik, a Saar-vidékkel határos Luxemburgban 200, a tartománnyal szintén határos Nagy Kelet francia régióban (ahova Elzász is tartozik) pedig 212, Saar-vidéken ez a szám továbbra is csak 79. Tobias Hans éppen ezzel indokolja, miért lehetséges a lockdownt lazítani.

A Saarbrücker Zeitung összefoglalója alapján Hans tervei értelmében:

+ szabadban tíz ember is találkozhat (akármennyi háztartásból), ha mindegyiküknek van negatív koronavírus-tesztjük;

+  megnyilnak a mozik és a fitnesztermek, de ezekbe is csak negatív koronavírus-teszttel lehet menni;

+  szabadban minden korlátozás nélkül lehet sportolni;

+  az éttermek és sörözők teraszai megnyílnak, de azokat lehet csak beengedni, akik előzetesen helyet foglaltak, és van negatív koronavírus-tesztjük.

A CDU-S TOBIAS HANS NEM VÁRJA KI A LOCKDOWN ORSZÁGOS VÉGÉT, A MINI-TARTOMÁNYBÓL EGY MODELLRÉGIÓT CSINÁLNA. FOTÓ: TH / FB

Saar-vidéket Hans modellrégióvá akarja tenni, szerinte ugyanis

a tesztelésekkel, és nem a szigorú lockdownnal lehet a vírus terjedését megakadályozni.

A kevesebb, mint egymillió lakosú tartományban 41 tesztelési központ üzemel, ahol ingyenes teszt áll a lakosság részére. Saar-vidék már most két és fél millió tesztet rendelt meg – de eddig is jól el voltak látva, ugyanis a német-francia határon történő forgalom miatt eddig is sok tesztre volt szükség. Emellett Saar-vidék az oltásban is vezet: a lakosság 11 százaléka már legalább az első oltást megkapta, amivel a tartományok közül az első helyen van.

Karl Lauterbach, a szociáldemokraták egészséspolitikusa „felelőtlennek“ nevezte azonban a Saar-vidéki kormány döntését, noha abban a kereszténydemokraták mellett a szociáldemokraták is részt vesznek.

Angela Merkel a közszolgálati ARD vasárnapi esti talk show-jában kritizálta maga is a saar-vidéki modellt. Szerinte ugyanis félreértés azt gondolni, hogy a nagyobb tesztelések nyitásokra adhatnak okot – a teszteléssel jobban ki lehet szűrni az eseteket, de ha az esetszámok eleve növekednek, a tesztelés se lehet ok a lockdown lazításra. Tobias Hans, CDU-s miniszterelnök viszont azt mondta: a kancellár szavai nem érdeklik, a saar-vidéki nyitást nem halasztja el.

Elképzelhető, hogy nem Saar-vidék lesz az egyetlen terület, ahol lazul az eddigi szigor.

Köln városa – amely Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található – szintén bejelentette, hogy húsvét után szeretne lazítani hasonló szabályokkal, mint amelyek Saar-vidéken lépnek életbe.

NYITÓKÉP: Saar-vidéki tesztközpont / Tobias Hans, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek