+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. február 10. szerda, 11:18
Annak ellenére, hogy az aktív esetek száma drasztikusan csökkent az elmúlt két hónapban, a német kancellár a CDU belső fórumán elmondta, hogy szerinte március 1-ig nem szabad enyhíteni a jelenlegi szabályokon. A tartományi vezetők ennél is szigorúbbak.

Legalább március 1-ig életben hagyná Angela Merkel a jelenlegi járványügyi korlátozásokat Németországban, és csak is abban az esetben lazítana, ha a százezer főre vetített fertőzések száma 50 fő alá esik – tudósít róla a Reuters.

 

A jelenlegi korlátozások február 14-ig vannak érvényben, azonban Merkel és német szakértők szerint korai lenne még a lazítás a Németországban is megjelent brit, illetve dél-afrikai vírusvariáns miatt. Merkel minderről a pártja, a CDU belső találkozóján beszélt, ahol kiemelte, hogy a korlátozások meghosszabbítására azért van szükség, hogy a későbbiekben elkerüljék a szigorúbb korlátozásokat.

 

Így ennek értelmében Merkel azt javasolja:

 

+ továbbra is maradjanak zárva az iskolák és a bölcsődék;

 

+ az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak kivételével maradjanak zárva az üzletek és a vendéglátóhelyek;

 

+ továbbra is maradjon kötelező az FFP-2-es maszkok használata az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön (erről a maszktípusról mondta azt nemrég az EU egészségügyi biztosa, hogy sokat nem ad hozzá a járvány elleni védekezéshez);

 

+ továbbra is csak egy másik személlyel lehessen találkozni, aki nem ugyanabban a háztartásban él.

 

Nyitási terv készül Németországban

 

Ezzel egy időben egy nyitási terven is dolgoznak Németországban. A Deutsche Welle meg is szerezte a javaslatot, amiben lefektették a prioritásokat is.

 

A szövetségi kormány elsőszámú célja, hogy a bölcsődék és az iskolák ismét kinyithassanak,

 

de hogy pontosan mikor is nyithatják ki a kapuikat ezek az intézmények, arról még nincs információ. A leghamarabbi időpont március 1-je lehet, mivel Merkel mellett a szakértők is indokoltnak látják a lockdown meghosszabbítását.

 

A nyitási javaslatban a szakértők azzal számolnak, hogy Németországban a nyár végéig mindenkit beolthatnak, igaz, azt hozzáteszik, hogy ez az optimista forgatókönyv. Németországban jelenleg a társadalom 2,8 százalékát, 2,3 millió főt oltották be, akik közül több mint egymillióan már a második dózist is megkapták a vakcinából.

 

Azonban a szövetségi államban nem csak Merkelé a döntő szó, és több tartomány miniszterelnöke is a nyitás pártján áll: Schleswig-Holstein miniszterelnöke, a CDU-s Daniel Günther szerint a februári enyhítés „lehetséges és kívánatos”, és a Reuters tudósítása szerint több tartomány miniszterelnöke is egyetért Güntherrel ebben.

 

Márciusban döntenének csak a nyitásról

 

A Spiegel úgy értesült: a tartományi miniszterelnökök február 10-i online konferenciáján a nyitáspárti hangok ellenére mégis arról állapodtak meg, hogy a Merkel által javasoltnál tovább, egészen március közepéig tartana a totális leállás. Egy kivétellel: a fodrászokat már március 1-jétől engednék kinyitni. Az esetleges nyitásról a tartományi miniszterelnökök és a szövetségi kancellária közös március 10-i zoomolásán lenne szó, illetve szó lehet arról is, hogy óvatosan nyitnak, ha és amennyiben a 7 napos mozgóátlag szerint 100 ezer emberre országszerte csak 35 koronavírus-fertőzött jutna. Ezesetben az óvatos nyitás annyit jelent, hogy az üzletek kinyithatnak azzal a feltétellel, hogy garantálják: egy náluk vásárló emberre legalább 20 négyzetméternyi hely jut, illetve szó lehet a múzeumok, galériák nyitásáról is.

 

A nyitás azért is lenne indokolt, mert az aktív esetek száma az utóbbi hetekben drasztikusan csökkent: a második hullám december 24-én tetőzött, amikor 400 245 aktív esetet tartottak számon, míg február 9-én már csak 181 480 aktív fertőzött volt. Ugyanakkor Merkel szerint a vírusvariánssal megfertőződött esetek száma nő: a legtöbb koronavírusos fertőzést a fertőzőképesebb, ám gyengébb brit, illetve dél-afrikai vírusvariáns okozza, akiknek a száma jelenleg 10 naponta duplázódik.

 

A járvány kitörése óta a 80 milliós Németországban 2 302 051 esetet regisztráltak, és több mint 63 ezren vesztették életüket, azonban több mint 2 millióan meggyógyultak a kínai koronavírusból, így a halálozási ráta mindössze 2,9 százalék.

 

Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy mint azt a magyar sajtóban egyedüliként az Azonnali megírta: a neokonzervatív Welt am Sonntag lap birtokába jutott dokumentumok szerint Horst Seehofer keresztényszociális német belügyminiszter tavasszal tudósokat vett rá arra, hogy olyan modelleket dolgozzanak ki, amelyek egy szigorú lockdownt igazolnak. Az akkor kidolgozott, az emberek médián keresztüli ijesztegetésére felhasznált modell azzal számolt, hogy „a legrosszabb esetben” akár egymillió halottja is lehet a 2020-as évben a kínai koronavírusnak, és a 80 milliós országban 57 millió ember fertőződhet meg. Hozzá kell tenni: a modellt annak alapján dolgozták ki, hogy mi történhet, ha nem vezetnek be szigorú intézkedéseket.

 

NYITÓKÉP: Angela Merkel és Markus Söder bajor miniszterelnök egy októberi sajtótájékoztatón. Forrás: Angela Merkel / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás