Hiába a súlyos járványhelyzet, nem lesz határellenőrzés a francia-német határon

Szerző: Petróczi Rafael
2021.03.01. 16:31

Schengen az Schengen: a német külügy szerint túl nagy ár lenne a határmentén élők munkáját ellehetetleníteni a szigorú határellenőrzésekkel.

Hiába a súlyos járványhelyzet, nem lesz határellenőrzés a francia-német határon

Miközben Európa-szerte üt be a járvány harmadik hulláma – ami Magyarországon is felülírta a korábbi, március eleji nyitást ígérő terveket, és legalább március közepéig a korlátozások semmiféle enyhítésére nem számíthatunk –, addig Németország nem tántorított attól a szövetségi kormányzat és a tartományi vezetőkkel kötött februári megállapodástól, hogy március elsejével részleges nyitás következik: így hétfőtől a fodrászatok az egész országban kinyithattak, és számos tartományban a szolgáltatószektor más ágai és egyes áruházak (például a manikűrösök vagy a kerti cuccokat áruló áruházak) is kinyithattak.

Az enyhébb járványügyi politikát preferáló németek örülhetnek annak is, hogy nem lesz határellenőrzés a német-francia határon, annak ellenére sem, hogy az illetékes Robert Koch Intézet vasárnap magas kockázatúként sorolta be a Saar-vidékkel határos, franciaországi Moselle megyét. Tette mindezt arra hivatkozva, hogy

a francia megyében széleskörűen elterjedtek a koronavírus nagyobb hatékonysággal fertőző variánsai.

Heiko Maas német szövetségi külügyminiszter azonban hétfőn leszögezte: Németország ugyan bevezette már a rendszeres határellenőrzést a cseh és az osztrák Tirollal közös határszakaszon, ugyanezt nem fogják megtenni Moselle megyével, meg úgy általában a franciákkal közös határszakaszon.

A külügyminiszter ezt úgy indokolta, hogy

„aligha jellemzi bármelyik régiót olyan mélyen a határokon átnyúló élet és munkavégzés, mint a Saar-vidék és Moselle között”.

Moselle magas kockázatúvá nyilvánítása után egyébként a franciák is gyorsan leszögezték, hogy elleneznék, ha a németek szigorú határpolitikát vezetnének be: az európai ügyekért felelős államtitkár, Clément Beaune is arra hívta fel a figyelmet, hogy a szigorításnak a határmenti munkavállalók látnák kárát.

Határellenőrzések így viszont nem lesznek, a Moselle-ből utazóknak mindössze a határátlépés előtt legfeljebb 48 órával készült negatív PCR-teszttel kell igazolniuk, hogy nem fertőződtek meg, és kérésre bemutatniuk a német hatóságoknak.

A franciák mellett a döntésnek minden bizonnyal örülhet majd Urmas Paet liberális észt EP-képviselő is, aki az Azonnalinak adott interjújában pont az afölött érzett csalódásáról számolt be, hogy csak pár nap kellett ahhoz, hogy a schengeni rendszerrel évtizedek alatt felépített eredmény semmivé legyen.

NYITÓKÉP: Heiko Maas / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek