+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. március 1. hétfő, 16:31
Schengen az Schengen: a német külügy szerint túl nagy ár lenne a határmentén élők munkáját ellehetetleníteni a szigorú határellenőrzésekkel.

Miközben Európa-szerte üt be a járvány harmadik hulláma – ami Magyarországon is felülírta a korábbi, március eleji nyitást ígérő terveket, és legalább március közepéig a korlátozások semmiféle enyhítésére nem számíthatunk –, addig Németország nem tántorított attól a szövetségi kormányzat és a tartományi vezetőkkel kötött februári megállapodástól, hogy március elsejével részleges nyitás következik: így hétfőtől a fodrászatok az egész országban kinyithattak, és számos tartományban a szolgáltatószektor más ágai és egyes áruházak (például a manikűrösök vagy a kerti cuccokat áruló áruházak) is kinyithattak.

 

Az enyhébb járványügyi politikát preferáló németek örülhetnek annak is, hogy nem lesz határellenőrzés a német-francia határon, annak ellenére sem, hogy az illetékes Robert Koch Intézet vasárnap magas kockázatúként sorolta be a Saar-vidékkel határos, franciaországi Moselle megyét. Tette mindezt arra hivatkozva, hogy

 

a francia megyében széleskörűen elterjedtek a koronavírus nagyobb hatékonysággal fertőző variánsai.

 

Heiko Maas német szövetségi külügyminiszter azonban hétfőn leszögezte: Németország ugyan bevezette már a rendszeres határellenőrzést a cseh és az osztrák Tirollal közös határszakaszon, ugyanezt nem fogják megtenni Moselle megyével, meg úgy általában a franciákkal közös határszakaszon.

 

A külügyminiszter ezt úgy indokolta, hogy

 

„aligha jellemzi bármelyik régiót olyan mélyen a határokon átnyúló élet és munkavégzés, mint a Saar-vidék és Moselle között”.

 

Moselle magas kockázatúvá nyilvánítása után egyébként a franciák is gyorsan leszögezték, hogy elleneznék, ha a németek szigorú határpolitikát vezetnének be: az európai ügyekért felelős államtitkár, Clément Beaune is arra hívta fel a figyelmet, hogy a szigorításnak a határmenti munkavállalók látnák kárát.

 

Határellenőrzések így viszont nem lesznek, a Moselle-ből utazóknak mindössze a határátlépés előtt legfeljebb 48 órával készült negatív PCR-teszttel kell igazolniuk, hogy nem fertőződtek meg, és kérésre bemutatniuk a német hatóságoknak.

 

A franciák mellett a döntésnek minden bizonnyal örülhet majd Urmas Paet liberális észt EP-képviselő is, aki az Azonnalinak adott interjújában pont az afölött érzett csalódásáról számolt be, hogy csak pár nap kellett ahhoz, hogy a schengeni rendszerrel évtizedek alatt felépített eredmény semmivé legyen.

 

NYITÓKÉP: Heiko Maas / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás