Koronavírus elleni „csodacseppeket” népszerűsített, nem is posztolhat Facebookon egy hónapig a venezuelai elnök

Szerző: Petróczi Rafael
2021.03.27. 09:34

A közösségi platform szóvivője szerint álhírterjesztés miatt kellett ezt meglépniük, hiszen a koronavírus ellen nem létezik gyógyszer.

Koronavírus elleni „csodacseppeket” népszerűsített, nem is posztolhat Facebookon egy hónapig a venezuelai elnök

Mint ismeretes, a Kapitólium Trump-párti tüntetők ostromára a közösségi médiavállalatok is válaszoltak: az akkor még az Egyesült Államok elnöki hivatalában lévő Donald Trump Twitter- és Facebook-fiókjának elérhetőségét is blokkolták az érintett cégek arra hivatkozva, hogy a közösségi szabályzatukat megsértve erőszakra buzdította a híveit az ostrom idején, hozzájárulva több ember halálához.

Hogy ez mennyire teremthet aggályos precedenst a közösségi médiumok részéről, vitatható – és lesz is, aki ezt meg fogja tenni. Például a venezuelai elnök, Nicolas Maduro, aki saját bőrén tapasztalhatja meg, hogy milyen, amikor az embert korlátozzák egy közösségi platformon:

Facebook-oldalát Mark Zuckerberég harminc napra „befagyasztották”, azaz Maduro posztolni nem tud, de bejegyzései továbbra is elérhetőek és olvashatóak, megtekinthetőek maradnak.

Ahogy a Facebook szóvivője elmondta, erre azért volt szükség, mert a venezuelai elnök következetesen és többször álhírt terjesztett egy carvativir nevű szerről, ami Maduro szerint a koronavírus elleni csodaszer.

A carvativir egy, a kakukkfűből készített oldat, ami antimikrobiális hatású, azaz képes elpusztítani vagy inaktiválni bizonyos gombákat, baktériumokat vagy vírusokat – a hagyományos orvoslásban évszázadok óta használják is ezt a szert.

Maduro pedig több posztjában is úgy hivatkozott a carvativirra, hogy azzal meg lehet előzni a koronavírus-fertőzést, vagy ha már elkapta az ember, akkor mellékhatások nélkül fel lehet gyógyulni általa. Maduro még egy saját történettel is reklámozza a „koronavírus elleni csodaszert”, azt egy 19. századi venezuelai doktor, Jose Gregorio Hernandez „csodás cseppjeinek” nevezi, akit egyébként 2020-ban a római katolikus egyház boldoggá is avatott.

Mindezzel csupán egyetlen probléma van:

semmiféle tudományos bizonyítása nincs annak, hogy a carvativirnek bármiféle gyógyító hatása lenne a koronavírus ellen.

„A WHO iránymutatását követjük, ami szerint jelenleg nincs gyógymód a vírus ellen. A szabályaink ismétlődő megsértése miatt harminc napra lefagyasztjuk az oldalt, ami idő alatt az csak olvasható lesz” – indokolta a döntést a Facebook szóvivője.

A korlátozó lépés Maduro Instragram-oldalát (az Instagram a Facebook alá tartozik) nem érinti. A venezuelai Információs Minisztérium egyelőre nem kommentálta az esetet, de Maduro korábban azzal vádolta a Facebookot, hogy cenzúrázza a carvativirt bemutató anyagait, és a közösségi médiavállalatok igazságtalanul bánnak vele és szövetségeseivel.

NYITÓKÉP: Orosz Elnöki Sajtószolgálat / Wikipedia

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek