Villamoshálózatra és lakhatási programra költené az EU-s milliárdokat Budapest

Szerző: Petróczi Rafael
2021.03.18. 18:25

Sok más ötlete is van még Karácsony Gergelyéknek arra, hogy mire költenék a fővárosba érkező 3000 milliárd uniós forrást, de méltányos forrásmegosztásban szeretnének megállapodni erről a kormánnyal.

Villamoshálózatra és lakhatási programra költené az EU-s milliárdokat Budapest

Furcsa – ezzel a szóval jellemezte Karácsony Gergely azt, hogy Fürjes Balázs budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztos már a csütörtöki Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (ami a fővárosi vezetés és az országos kormány közötti egyeztető és döntéshozatali fórumként funkcionál) csütörtöki ülése előtt bejelentette: bár fejlettsége alapján a fővárosnak a kormány szerint csupán 80 milliárd forint járna az Európai Unió következő hétéves költségvetési fejlesztési forrásaiból, de a kormány 3000 milliárd forintot adna Karácsonyéknak.

Ahogy Karácsony Facebook-posztjában fogalmazott: „Én Budapest jövőjét, és a kormányzást is komoly dolognak tartom. A komolyság pedig azt követelné meg, hogy előbb tárgyaljunk és csak utána tartsunk sajtótájékoztatót.”

Mindenesetre az FKT ülését követő sajtótájékoztatóján a főpolgármester elismerte, hogy a 3000 milliárd hatalmas összeg, és a tárgyalást követően is pozitívan nyilatkozott az elért eredményekről. Így kiderült: az FKT ülésén

a fővárosnak és a kormánynak sikerült megállapodnia abban, hogy jövő héttől intenzív tárgyalásokat kezdenek a 3000 milliárdos összeg felhasználásáról.

Karácsony szerint ez nagy lépés, tekintve, hogy eddig a kormány az önkormányzatok háta mögött igyekezett fejlesztési projekteket kidolgozni – ez látszik most megváltozni. A polgármester szerint nem tudják, hogy ezek a tárgyalások végül mennyire lesznek eredményesek, de egyelőre bizakodóak.

Újságírói kérdésre Karácsony Gergely azt is elárulta, hogy a főváros mire költene a 3000 milliárd forintból:

a pesti fonódó villamoshálózat fejlesztését, valamint egy átfogó lakhatási programot finanszírozna belőle, hogy megállítsa a lakosság agglomerációba történő kiáramlását.

Ezen felül is van még egy csomó ötletük, hogy mire mehetne az uniós forrás. A főpolgármester ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben nyitottak a kormánnyal való párbeszédre, és „méltányos forrásmegosztást” akarnak megvalósítani a kormánnyal, annak preferenciáit is figyelembe véve.

Az FKT ülésén sikerült megállapodni arról is, hogy mire költse el a főváros az Egészséges Budapest Program keretén belül minden évben a központi költségvetésből a fővárosnak biztosított 10 milliárd forintot:

Karácsonyék 2021-ben a járóbeteg-ellátást fogják ebből a pénzből fejleszteni.

A felek továbbá megállapodtak abban is, hogy a kormány és a főváros közös fejlesztésében fog megújulni a pesti alsórakpart.

A mostani FKT-ülésen viszont nem sikerült megegyezni például a Galvani híd ügyéről – erről és a további vitás kérdésekről Karácsony Gergely reményei szerint jövő héten folytatódhat a párbeszéd.

NYITÓKÉP: Karácsony Gergely / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek