Az ellenzék lelkiismerete

Berze Márton

Szerző:
Berze Márton

2021.03.18. 18:09

Az MSZP az út végéhez ért, a politikai baloldal pedig kiürült. Mert minden ellentétes híresztelés, DK-s PR-kampány és kormányzati propagandaüzenet ellenére, a politikai mező baloldala ásít az ürességtől. Kérdés, meddig.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Úgy múlt el az idei március 15-e, hogy még hivatalosan sincs baloldali miniszterelnökjelölt-jelölt az ellenzéki előválasztásokon. (A képet Dobrev Klára és Karácsony Gergely lebegtetett jelölése sem árnyalja komolyabban, hiszen mindketten a politikai centrum részei, bár utóbbi kétségkívül távolabbi, rokonszenves halványpirosra színezett pontot vesz fel a skálán.)

A hagyományos baloldal – évtizedes intézményes válsága és intellektuális gyengesége okán – feloldódni látszik a technokrata-polgári-szociálliberális-populista ellenzéki koktélban. Az a 2004-ben kezdődött neoliberális fordulat, amelyet a szocialista párt Gyurcsány Ferenc vezetésével („Merjünk baloldaliak lenni!”), a nyugati pártok, politikusok (Clinton, Blair, Schröder stb.) politikai gyakorlatának és modernizációs agendájának kritikátlan átvételével hajtott végre, mára teljessé és visszavonhatatlanná vált.

Az eredmény ismert. A szocialisták 5 százalékos törpe minoritásként a küszöbért küzdenének közös lista nélkül, se karakteres politikusai, se karakteres mondásai, se pólusképző erőt jelentő szavazói nem maradtak. (A szoclib keménymag változatlanul/újra Gyurcsány körül tömörül [szórványos taps jobbról].)

Az MSZP az út végéhez ért, a politikai baloldal pedig kiürült. Mert minden ellentétes híresztelés, DK-s PR-kampány és kormányzati propagandaüzenet ellenére, a politikai mező baloldala ásít az ürességtől.

Nincs globalizációkritikus, antikapitalista, szociális ügyekre fókuszáló, ökológiai szemléletű, a társadalmi igazságtalanságokat politikája gyújtópontjába álló politikai erő Magyarországon. Nincs olyan párt vagy országos lefedettséggel rendelkező mozgalom, amely hatékonyan lenne képes megszervezni a rendszerváltás veszteseit, a mélyszegénységben élőket, a prekariátust, a marginalizált társadalmi csoportokat, a leszakadó alsó középosztályt és a rendszerkritikus értelmiségi csoportokat.

A baloldali politika 2021-re folyóiratok, blogok, vlogok, hírportálok, szellemi műhelyek, szakszervezeti és civil csoportok, szakkollégiumok szűkebb-tágabb buborékjába szorult. Pár napja itt tettem volna ki a pontot a mondat végére – most viszont egy ceruzával rajzolt kérdőjel kívánkozik ugyanide.

Március 13-án szaladt végig a szabad magyar sajtón a hír, hogy Jámbor András, a Mérce alapítója és korábbi főszerkesztője, a Fővárosi Önkormányzat társadalompolitikai referense is megméretteti magát az ellenzéki előválasztáson Józsefvárosban.

Jámbor mögött a Szikra Mozgalom – leánykori nevén Szabad Budapest! – áll, amely magát rendszerkritikus baloldali, szociális és zöld ügyeket képviselő politikai szervezetként definiálja. A Szikra aktivistái 2019-ben Pikó András, Baranyi Krisztina és Karácsony polgármesteri kampányaiban vettek részt, a szélesebb közvélemény pedig a Tarlósnak rendezett búcsúbuli szervezőiként figyelhetett fel rájuk.

Oké, de miért érdekes a baloldal politikai helyzetével kapcsolatban Jámbor jelölése és a Szikra? Mert ez a jelöltség egyszerre mutat rá a baloldal megújításának gyakorlati, reálpolitikai és kulturális, szimbolikus lehetőségeire. Jámbor Andrásban a Szikra olyan jelöltet állított, aki következetesen képviselt politikai krédója mellett személyében is hitelesíti az újbaloldalt. A rendszerkritikus Mérce felépítése és újságírói tevékenysége mellett 10+ éve politikai és civil aktivistaként is működő

Jámbor egyéni munkája tökéletes reprezentánsa annak a kollektív cselekvésnek, amellyel a Szikra a kortárs baloldali politizálás kihívásaira reagálni kíván.

Utcai aktivizmus, nyilvános rendezvények, tudásátadás, az állampolgári részvétel, a lakhatás, a környezetvédelem, a dolgozói és szociális ügyek politikai artikulálása, a rendszerre való nyomásgyakorlás és a hatalom gyakorlóinak folyamatos számonkérése.

A Szikra szervezői felismerték – és Jámbor jelölésével alá is húzták ezt a felismerést –, hogy a baloldal jövője az intézményes politikai eszközök hatékony alkalmazásán, és nem az Eszmélet hasábjain dől el. A formálódó újbaloldal az előválasztásokon való részvétellel és a Jámborhoz hasonló hiteles jelöltek támogatásával képes lehet becsatornázni azoknak a magára hagyott társadalmi csoportoknak az érdekeit és értékeit, akiket a hagyományos baloldal az elmúlt 15 évben az út szélén, politikai képviselet nélkül hagyott.

Bár illúzió lenne azt várni, hogy a Szikra a 2022-es választásokig képes lesz egyedül megképezni az ellenzéki tömbön belüli politikai alternatívát – ehhez 106 Jámborra és megannyi előválasztási, majd választási győzelemre lenne szükség –,

egy esetleges józsefvárosi sikerrel az ellenzéknek végre lesz élő, lélegző, kortárs baloldali lelkiismerete.

Bernie Sanders Demokrata Párttal folytatott évtizedes küzdelmének példája megmutatta, hogy a politikai mező baloldalát nem kívülről és felülről, csak belülről és alulról lehet felszabadítani. A szellemi mellett szervezeti aprómunkával, aktivizmussal és az intézményes politika sáncainak módszeres elfoglalásával.

Jámbor jelölése és a Szikra ennek a munkának lehet a szimbolikus kezdőpontja.

A szerző politológus, kommunikációs szakember. Vitáznál vele? Írj!

Berze Márton

Politológus, kommunikációs szakember.

olvass még a szerzőtől
Berze Márton

Politológus, kommunikációs szakember.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek