Korábban összefogott a szélsőjobbal, most a nacionalizmus ellen kampányol az olasz exminiszterelnök

Szerző: Techet Péter
2021.02.26. 20:02

Az egykori olasz kormányfő a tavaszi szemeszter kezdetére visszatért a firenzei egyetemre, ahol 2018-ig a nemzetközi magánjog tanára volt. A politikát nem hagyja ott teljesen. Az Öt Csillag mellett marad, és azt üzente: mindent meg kell tenni a nacionalizmus ellen.

Korábban összefogott a szélsőjobbal, most a nacionalizmus ellen kampányol az olasz exminiszterelnök

Giuseppe Conte, amikor elhagyta január végén a miniszterelnöki Chigi-palotát,

azt mondta, hogy az Öt Csillag Mozgalom mellett marad.

A politikus a koalíciós tárgyalásokat az ötcsillagosok nevében közösen vezette Beppe Grillóval, a mozgalom szellemi vezérével. Az, hogy az Öt Csillag mára megérkezett a balközépre – sőt, Grillo eleve azt akarja, hogy az új zöld-progresszív párt legyen –, sokban éppen azon Giuseppe Contének köszönhető, aki az ismeretlenségből a párt jelöltjeként került 2018-ban a kormányfői posztra.

Először az Öt Csillag és a szélsőjobboldali Lega közös kormányát irányította, majd miután Matteo Salvini Lega-vezér sikertelenül akarta megpuccsolni 2019 augusztusában, Conte és a grillóisták átálltak a baloldal mellé. Ezen együttműködésnek vetett végett Matteo Renzi, korábbi kormányfő, aki idén januárban kormányválságot robbantott ki.

Giuseppe Conte 2018-ig nemzetközi magánjogot oktatott Firenzében – miniszterelnöki kinevezése előtt a tudományos életen kívül senki nem hallott még az amúgy délolasz (pugliai) származású politikusról. Ellentétben azon elődjeivel, akik szintén a politika világán kívülről érkeztek, Conte elég szívósnak bizonyult – Salvinit le is győzte –, és most sem tervez teljesen hátat fordítani a politikának, bár

még kérdéses, milyen módon tudja az Öt Csillagot továbbra is segíteni.

Giuseppe Conte pénteken egy nagyelőadással – amelyben a gazdaság és a járványhelyzet kapcsolatát elemezte – tért vissza az egyetemi világba. Előadásában főleg jogi szempontból elemezte a járvány jelentette rendkívüli állapotot, de a vége felé általánosabb, politikaibb kijelentéseket is tett hallgatóságának. Diákjait azt kérte, hogy legyenek „kritikus európaiak“, akik kiállnak „a nacionalista szelek megerősödése ellen“.

Conte szerint egy egységesebb és demokratikusabb Európára lenne szükség, ahol nemcsak az Európai Parlamentet, de más tisztségviselőket is a nép választaná közvetlenül.

Szerinte a nacionalizmus ellenszere a hatékony és szakszerű kormányzás.

GIUSEPPE CONTE PÉNTEKEN VISZATÉRT A NEMZETKÖZI MAGÁNJOG PROFESSZORAKÉNT FIRENZÉBE. FOTÓ: IL MESSAGGERO / FB

Amint a jobboldali liberális Corriere della Sera napilap írja:

Conte előtt ma három út áll.

Vagy visszatér az Öt Csillaghoz teljesen, esetleg egyenesen a párt elnöke lesz; vagy a korábbi Olajfa-koalíció mintájára valamennyi balközép erő összefogásán dolgozik, és ennek lehetne listavezetője; vagy pedig – és a napilap úgy tudja, Contének ehhez lenne a legnagyobb kedve – megmarad az egyetemi szférában, és újra visszatér a római ügyvédi irodájába is, ami mellett csak amolyan politikailag érdeklődő értelmiségiként szólna bele a közügyekbe.

NYITÓKÉP: Giuseppe Conte professzor a feleségével / GC, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek