Kié lesz Róma? Az Öt Csillag nem tudott rendet tenni, a baloldalon pedig megint Renzi zavar be

Szerző: Techet Péter
2021.05.19. 06:59

A koronavírus-járvány miatt őszre halasztott olasz önkormányzati választásokon a főváros kapcsán már állnak fel a jelöltek és a táborok. Miközben a jobboldal egységesen akarja bevenni Rómát, a balközép megosztva indul, mert a Demokrata Párt nem áll be a jelenleg regnáló ötcsillagos polgármester, Virginia Raggi mögé. Természetesen Matteo Renzi most is bezavarni készül a balközépen. Mutatjuk, hogyan állnak most az esélyek és a jelöltek.

Kié lesz Róma? Az Öt Csillag nem tudott rendet tenni, a baloldalon pedig megint Renzi zavar be

Olaszországban májusban lettek volna idén a helyhatósági választások, ezeket azonban a kínai koronavírus-járvány miatt októberre halasztják – pontos időpont azonban még nincs kitűzve. A pártok számára ez nyert idő, mert számos helyen – főleg az olasz fővárosban – még nem tisztázódtak, hogy kik és milyen jelöltekkel, milyen koalíciókban indulnak.

Rómát látni

Róma hagyományosan inkább jobboldali városnak számít, bár történetében – a nyolcvanas években – még kommunista polgármestere is volt. 1993 óta választják a polgárok közvetlenül a polgármestert, legelőször baloldaliak tudtak győzni: 1993 és 2001 között a zöld-baloldali Francesco Rutelli, majd 2001 és 2008 között a balközép demokratapárti Walter Veltroni voltak a polgármesterek.

2008-ban azonban egy neofasiszta politikus tudott hatalomra kerülni. Gianni Alemano az egykori posztmussolinista mozgalomban szocializálódott, fiatalon többször is erőszakos bűncselekmények gyanúja miatt letartóztatták – Rómában vett részt a fasiszta diákmozgalom tagjaként baloldaliak összeverésében, 1982-ben pedig Molotov-koktélt dobott a római szovjet nagykövetségre –, de elítélésére nem került sor, noha 8 hónapot ült előzetes letartóztatásban. Fasiszta múltja mellettt azonban a balliberális Radikális Pártnak is tagja volt – ez az a párt, amelynek színeiben szenátorságot nyert egykoron Staller Ilona (Cicciolina) ismert pornószínésznő.

Róma élére Alemanno már egy széles jobbközép koalíció jelöltjeként került (többek között Silvio Berlusconi is őt támogatta), de az olasz neofasiszták között kedvelt keltakeresztet nem vette le a nyakáról, egy 2006-os tévévitában még büszkén mutogatta is. Azonban a belső vitákban kiszorult a jobboldalról – többek között ez is vezetett ahhoz, hogy 2013-ban – de csak két évre – egy baloldali politikus lett az utóda.

A fővárosra jellemző maffiastruktúrákat se a jobb-, se a baloldal nem tudta – sokszor nem is akarta – megtörni,

ezért éppen itt tudta az elitellenes Öt Csillag Mozgalom egyik első nagy győzelmét aratni: 2016-ban a grillóista Virginia Raggi – aki ügyvédként Berlusconi köreihez állt közel – lett Róma új polgármestere. Azon évben a grillóisták Piemont központjában, Torinóban is megszerezték a városvezetést.

Raggi politikai nézeteit nehéz besorolni,

fiatalon inkább a római jobboldal világában volt jelen. Matteo Renzi még azzal is megvádolta, hogy Berlusconi egyik ismert kampányvideójában – a „Hálistennek van Silvionk” című szám klipjében – Raggi is szerepelt volna, de ezt az ötcsillagos politikus tagadta.

Raggi nem tudta a gondokat megoldani

Raggi új kezdetet, a kaotikus közlekedés rendbetételét, a maffia felszámolását ígérte, de közben a szélsőjobboldalnak is kedvezni akart:

elkezdte felszámolni a Róma körüli cigánytelepeket. A római fasiszta struktúráknak is azonban nekiment

– például Raggi kilakoltatta a neofasiszta Casapound tagjait a Termini-pályaudvar közelében lévő megszállt házukból, amelyet előtte a baloldali városvezetés is eltűrt. Azonban rendbe ő sem tudta tenni Rómát, idén még az is előfordult, hogy

teljesen összeomlott a szemétszállítás Rómában,

és Ragginak Nápolytól kellett segítséget kérni, ahol a helyi maffia látja el alapvetően rendesen a szemétszállítást. A járvány alatt pedig a városi temetkezés omlott össze, amiért a temetkezési vállalkozók be is perelték Raggit.

Raggi 2016-ban egy korrupciós ügyekbe süllyedt és csődközelbe került fővárost vett át. Ötéves működése azonban nem sikertörténet, bár például a korábban évekig elhúzódó – és egy ideig félretervezett – új metróvonalat át tudta már adni, és most már egy negyedik vonalat ígér a fővárosiaknak. Ezt azonban nem veszik sokan komolyan, mert Raggiéknak még az ígért új buszok beszerzése se jött össze – a megvett buszok nem érkeztek ugyanis mind meg Rómába. Raggi ahhoz a trükkhöz folyamodott, hogy

a februárban forgalomba állított buszokat márciusban még egyszer egy fotó kedvéért – mintha újakról lenne szó – forgalomba állította.

Mindezek után nem meglepő, hogy fennáll annak az esélye: Raggit nem választják idén újra. A mögötte lévő Öt Csillag Mozgalom se az a friss, elitellenes erő már, amelynek jelöltjeként győzött öt éve. Raggi mellett azonban a mozgalom új vezére, Giuseppe Conte egykori kormányfő is kiállt, azaz az nem merült fel, hogy az ötcsillagosok mást indítanának, vagy beállnának a balközép mögé.

GIUSEPPE CONTE (BALOLDALT) NEMCSAK A KÉPEN, DE A VÁLASZTÁSOKON IS VIRGINIA RAGGI (JOBBOLDALT) MELLETT ÁLL. FOTÓ: VR / FB

Renzi Rómában is betesz a baloldalnak

A balközép azonban semmiképpen sem akarja Raggit, a Demokrata Párt tehát saját jelölttel vág neki az októberi választásoknak. Ezt azonban egy előválasztáson akarják kiválasztani. Ide már bejelentkezett Roberto Gualtieri európai parlamenti képviselő, a brexittárgyalások egyik vezetője. Indulását a Demokraták főtitkára, Enrico Letta is üdvözölte, de elképzelhető, hogy a volt főtitkár, Nicola Zingaretti – aki jelenleg a Róma körüli Lazio régióelnöke – mást szeretne.

Ráadásul a baloldalon van egy másik jelölt is: Carlo Calenda, egykori gazdasági miniszter, aki Azzione nevű pártjával egykoron kiszakadt a Demokratákból. Az inkább liberális politkus szívesen tudná maga mögött az egész baloldalt – ehelyett azonban egyelőre csak egy másik kormányfő, az idei kormányválságért is felelős Matteo Renzi Italia Vivájának támogatásában lehet biztos.

Renzi számára – aki idén megbuktatta a Conte-kormányt – ez ismét jó alkalom arra, hogy betegyen egykori pártjának, a Demokratáknak.

CARLO CALENDA (BALOLDALT) ÉS MATTEO RENZI (JOBBOLDALT) A DEMOKRATÁKBÓL KISZAKADVA HOZTÁK LÉTRE SAJÁT PÁRTJAIKAT, MOST RÓMÁBAN TEHETNEK BE A PD-NEK. FOTÓ: BLOB / FB

A Demokraták azt akarják, hogy valamennyi baloldali jelölt jelentkezzék be az előválasztásra, de Calenda ezt elutasította, ő csak arról hajlandó tárgyalni, hogy mindenki mögé álljon be. Gualtierri viszont elindul az előválasztáson. Aki itt győz, az egy széles koalíció közös jelöltje lenne – de Renziék és Calendáék bizonyosan kimaradnak belőle.

Salvini egy orvost győzköd

A jobboldalon sincs még eldöntve, hogy ki lesz a közös jelölt. Öt éve Giorgia Meloni, a neofasiszta Olaszország Fivérei pártelnöke mögé állt be Salvini és Berlusconi, de elképzelhető, hogy mostanra

Salvini érez már magában annyi erőt, hogy a Legához jobban kötődő jelöltet akarjon.

Ráadásul a jobboldalon Salvini Legájával és Berlusconi Forza Italiájával szemben egyedüliként ellenzékben lévő, ezért egyre nagyobb támogatottságot élvező Meloni is inkább arra készülne, hogy a jövőre esedékes parlamenti választásokon vegye át a jobboldal vezetését – abba pedig belezavarhatna az is, ha idén polgármesternek választják, az meg különösen, ha elbukik a választásokon.

Salvini már nagy erőkkel keresi a közös jelöltet. Megkereste már Milánó egykori polgármesterét, Gabriele Albertinit – bár kissé furcsán venné ki magát, ha az északolasz városból akarna a jobbközép valakit Róma élére ajánlani.

Salvini a katasztrófavédelem egykori vezetőjét, Guido Bertolasot május elején egy római kávézóban győzködte

szintén a jelöltség vállalásáról, Bertolaso jelenleg több olasz régióban járványügyi biztos. Berlusconiék és Meloniék még nem nyilatkoztak arról, hogy kit indítanának szívesen. Abban azonban a három párt megegyezett, hogy közös jelölt lesz, és ezt a három pártelnök közösen választja ki majd. Bertolasot Berlusconi szívesen támogatná, elvégre egy mérsékelt szakértőről van szó – Meloninak azonban éppen az lehet vele a baja, hogy Bertolaso semmennyire sem kötődik a római neofasiszta világhoz.

GUIDO BERTOLASO TÖBB OLASZ RÉGIÓBAN IS JÁRVÁNYÜGYI BIZTOS JELENLEG. A RÓMAI NEOFASISZTÁKNAK NEM ELÉGGÉ LEHET RADIKÁLIS. FOTÓ: GB / FB

Berlusconi egykori kulturális minisztere, az Újjászületés kispárt elnöke, Vittorio Sgarbi már bejelentette, hogy ő mindenképpen elindul – és megígérte, hogy kilép az eurózónából, bár kevéssé érhető, hogy ezt Róma vezetőjeként miként gondolná megvalósítani.

NYITÓKÉP: Nemzeti színekben kivilágított római polgármesteri hivatal / Virginia Raggi, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek