+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2021. május 4. kedd, 18:05
Az Öt Csillag Mozgalom útjai elválnak azon Rousseau-platformtól, amelyen a párt a bázisdemokratikus szavazásait tartotta. Ezzel véglegessé vált, hogy az új Öt Csillag már nem a digitális demokrácia pártja akar lenni. De hol marad akkor még tere?

Az Öt Csillag Mozgalom múltja 2006-ra nyúlik vissza, amikor egy informatikus, Gianroberto Casaleggio felajánlotta Beppe Grillo ismert komikusnak, hogy indítson nála egy blogoldalt. Ekkor Grillo már aktívan járta a Vaffanculo (Baszdmeg) névre keresztelt körútját az országban a politikai elit ellen. Grillo blogoldala rövid idő alatt az egyik legolvasottabb olasz internetes felület lett. Casaleggio már ekkoriban

 

arról álmodozott, hogy az internet világa teljesen megváltoztathatja a demokráciát:

 

a demokrácia közvetlenebbé válik, a papíralapú népszavazásokat pedig a folyamatos internetes voksolások válthatják fel. Az Öt Csillag pedig ennek jegyében jött létre. Azt, hogy nem volt világos ideológiája, tudatos volt, elvégre éppen az volt az ajánlat: ezen mozgalomnál mindenről a szimpatizánsok döntenek. Casaleggio csupán a keretet adta mindehhez, Grillo pedig a nagy hangot hozta – de ő se tartalmi politikát hirdetett, hanem a digitiális demokráciáét.

 

BEPPE GRILLO (BALOLDALT) ÉS A MOSTANRA MÁR ELHUNYT GIANROBERTO CASALEGGIO (JOBBOLDALT) KÖZÖSEN ÁLMODTÁK MEG AZ ÖT CSILLAG MOZGALMAT. FOTÓ: BG / FB

 

Az online bázisdemokratikus szavazások tere a Rousseau-plaform, itt tudtak a hívek regisztrálni. Ezen döntött az Öt Csillag számos kérdésről – például a 2018-as, 2019-es és idei kormányzati részvételeiről. Azonban a kormányzati részvétellel a párt egyre professzionálisabb is lett. Gianroberto Casaleggio már 2016-ban elhunyt, vállalkozásait – egyben eszméit – fia, Davide Casaleggio vette át.

 

DAVIDE CASALEGGIO KEZÉBEN VAN AZ ÖT CSILLAG MAJDNEM ÖSSZES ONLINE FELÜLETE, EZZEL TUD A MOZGALOMRA NYOMÁST GYAKOROLNI. A POLITIKUS APJA ÁLMODTA MEG AZ INTERNETES BÁZISDEMOKRÁCIÁT, ÉS DAVIDE IS EZT AZ UTAT KÖVETNÉ, ÍGY ENNEK JEGYÉBEN AZT SEM ENGEDNÉ, HOGY AZ ÖT CSILLAG EGY BALKÖZÉP PÁRTTÁ VÁLJÉK. FOTÓ: DC / FB

 

Grillo a 2018-as kormányra kerülés után háttérbe húzódott, a mozgalom nem lett hivatalosan párt, de egyre inkább akként kezdett el viselkedni.

 

Különösen Giuseppe Conte révén nyertek az ötcsillagosok egy új vezérfigurát.

 

A jogászprofesszor, aki 2018 és 2021 között – először a szélsőjobboldallal, majd a balközéppel közösen – volt kormányfő, 2021-es bukása után nem ment vissza teljesen az egyetemi világba – ahonnan jött –, hanem az Öt Csillagból szeretne egy zöld-balközép pártot faragni.

 

Ez persze nem jár konfliktusok nélkül, különösen az eleve elitellenes, radikálpopulista szárnynak nem tetszik, hogy Conte révén egyre inkább az olasz politikai élet normális szereplőjévé válik az Öt Csillag. De ezen köröknek nincs már nagy befolyásuk az Öt Csillagra. Az egyetlen nyomásgyakorlási eszközük a már említett Rousseau-platform, elvégre Davide Casaleggio nem helyesli a mérséklődést, ő továbbra is egy folyamatosan mindenről bázisdemokratikusan szavazgató, elitellenes mozgalmat szeretne. Casaleggio azt szorgalmazta, hogy az Öt Csillag Szent Ferenc és Mahatma Gandhi pártja legyen. Conténak azonban ennél kicsit realisztikusabb elképzelései vannak a jövőről.

 

Conte azonban azt követeli, hogy

 

a Rousseau-platform – azaz Casaleggio maga – adja át az ott regisztráltak névsorát, elvégre azok mind az Öt Csillag hívei.

 

Több, mint százezer emberről van szó. Conte azt is megígérte, hogy ha megkapják az adatokat, akkor a mozgalom átvállalja a Rousseau-platform 450 ezer eurós tartozását, ami Casaleggionak mint vállalkozónak igazán jól jöhet. Contéék perelni is akarnának, ha nem kapják meg a Rousseau-t, csak az a gond, hogy az Öt Csillag és a Rousseau között nincs semmiféle szerződés, az egész modell Grillo és az elhunyt Gianroberto Casaleggio barátságán alapult, azaz pontosan azt se lehet tudni, hogy melyik fél tartozna kinek.

 

Casaleggio pedig nem enged, és azt mondja: a Rousseau megmarad önállónak, egy új politikai részvételi projektet szeretne belőle csinálni – kérdéses, hogy akár egy új mozgalomra is gondol-e ekkor. Azt már Casaleggio bejelentette, hogy a Rousseau-platformot a helyhatósági választásokon induló független listák rendelkezésére bocsátja.

 

Az Öt Csillagnak azonban a saját belső ügyei is jogilag teljesen kaotikusak. Miközben saját szabályzata szerint egy öttagú elnökségnek kellene vezetnie a mozgalmat, ennek megválasztására sohasem került sor. A pártot hivatalosan elnöklő Vito Crimit Beppe Grillo pusztán – mindenféle jogalap nélkül, elvégre Grillo még csak nem is tagja az Öt Csillagnak – megbízta az elnöki feladatokkal. Ezzel szemben jelenleg Conte számít a vezetőnek – de hogy ez milyen konkrét pozíciót jelent, az nincs még tisztázva.

 

NYITÓKÉP: Giuseppe Conte a kormánynál / GC, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás