+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2021. február 20. szombat, 10:15
Kutjevo Horvátország Tokaja: a nagy becsben tartott nemzeti borvidék, ahová egy olyan szőlőfajta kapcsán kell elzarándokolnunk tanulni, amiről azt hinnénk, mindent tudunk.

Milyen bort vegyek? Mi bizony minden héten megírjuk. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

Kutjevo az olaszrizling fővárosa.

 

Talán nem is város, nem is olaszrizlingnek hívják ott a legközépeurópaibb fajtát, de ettől még az. Nincs messze Magyarországtól, a Mecsekre felmászva már közepesen tiszta időben is látni a Papuk-hegység nyúlványait: Kutjevo és a hozzátartozó rengeteg szőlő pont a hegység túloldalán, annak déli lejtőin fekszik.

 

 

Úgy kell elképzelni, mint egy magyar falut, ahol a főtérnek nevezett útkereszteződésben van egy szocialista időkből származó többszintes épület, egy kocsma-panzió, egy egykori szövetkezeti bolt, meg egy Tisak-kioszk az elmaradhatatlan jamnicás hűtővel, és nemes egyszerűséggel Graševina tér a közterület neve, vagyis az olaszrizlingnek azon horvát neve, ami pont a kutjevói borászoknak köszönhetően sokkal ismertebb már a világban, mint az itthon még szakmai körökben is rendre vitát kiváltó olaszrizling név.

 

Kutjevo nem olyan szép, mint mondjuk a Rajna-parti pezsgőfőváros Eltville, nem annyira látogatott, mint a főutcai pincesorából óriási attrakciót csinálni tudó Villány, nincs itt annyi kulturális örökség, mint a dombtetőre épült Radda in Chiantiban, mégis:

 

aki az olaszrizlinget komolyan akarja venni, és tanulni akar arról, hogy mitől lesz ez több egy nyári fröccsbornál, el kell menjen a szlavóniai faluba.

 

A járvány előtt évente megrendezték az olaszrizling nemzetközi fesztiválját is, az utolsón pont ott voltam: amellett, hogy minden pince nyitva volt, és többek közt maga a horvát borászlegenda, Vlado Krauthaker fogadta a vendégeket a birtokán, a főtéren egy jelképes összegért cserébe minden helyi termelő minden borát végig lehetett kóstolni. Még a zenebizniszből a szélsőjobboldalra átnyargaló Miroslav Škoroét is, egyébként az volt az egyik legjobb. Azóta is azt várom, mikor mehetek legközelebb.

 

Josep Galić az egyik legújabb és legtőkeerősebb szereplő a faluban. 60 hektár termését feldolgozó hipermodern borászatában a Kutjevo hírnevét megalapozó Krauthaker- és Enjingi-borok mellé lazán odatehető tételek készülnek. A csak a borászat épületébe 2,2 milliárd forintnyi kunát fektető (egész egyszerűen gyönyörű, itt lehet megnézni), építőipari cégéből meggazdagodó tulajdonos álma az, hogy Kutjevo környéke legyen a horvát Toszkána, és az is lesz, ha rajta múlik: két-háromszáz éves klónokat kutat fel és telepít, tudatosan exportálni akarja a mindenkori termés egyötödét minél több piacot megcélozva, borhotelt vesz és újít fel, és már azon is gondolkodik, hogy végleg Kutjevóba költözzön.

 

Az olaszrizlingje évek óta biztos pont.

 

Egy olyan bor, ami visszaadja az ember hitét a dolgokban. Nem csak azért, mert bármikor oda lehet rakni egy greco di tufo mellé, hanem mert felcsillantja a reményt, hogy ha egyszer ebből a lesajnált fajtából a magyar határtól nem is olyan messze ilyen borokat lehet készíteni, akkor ez sikerülni fog nekünk is.

 

10-es skálán? 6 pont (hogyhogy ennyi?)

Mennyibe kerül? 2990 forint

Hol kapható? Pannon Borbolt

 

Ajánlanál te is? Írj: martin kukac azonnali pont hu

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás