+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. október 11. vasárnap, 16:37
Olyan nincs, hogy Közép-Európában ne szeresse valaki az olaszrizlinget.

Mi bizony minden héten megírjuk, mit igyál. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

Korábban utáltam az olaszrizlinget. Nehézkes a bora, túl savas, alig van benne aroma, eleve bármi gyümölcs, semmi szerethetőség, csak alkohol meg talán mandula, kinek kell ez. Aztán jöttek a horvátok. Azóta annyira megszeretem a fajtát, hogy még telepítettem is belőle vagy ötszáz tőkét – a sztori az ötvenedik és egyben utolsó Pécsi Borozóban olvasható, és nem csak miattam érdemes megvenni.

 

Pedig olyan nincs, hogy valaki Közép-Európában ne szeresse meg az olaszrizlinget.

 

Már a név is annyira közép-európai: se nem olasz, se nem rizling, noha simán tud hasonló struktúrát és savakat, mint egy rajnai rizling, és Olaszországban is termesztik riesling italico néven. Az olaszrizling termesztési területe nagyjából egybeesik a Habsburg Birodaloméval, habár az egykori Nagy-Közép-Európa olyan területein, mint a Toszkánai Nagyhercegség vagy a Spanyol Királyság, időhiány miatt nem tudott elterjedni. Cserébe terem belőle rengeteg Magyarországon, Ausztriában, Horvátországban, Szlovéniában, Erdélyben, Morvaországban, Szlovákiában és bizony még Friuliban is.

 

Noha a fajta legnagyobb termőterülete Magyarországon van, a magyar borászok azok, akik látványosan széttárják a kezeiket, amikor drágán el kellene adni a belőle készült bort. Pár éve páran a prominens balatoni borászok közül még odáig is elmerészkedtek, hogy átnevezzék a fajtát, sikerüket jelzi, hogy azóta is rengeteg Oris, Nemes és Mandola fajtanévvel megjelölt bor van a világpiacon. (Na jó, nincs.)

 

Nem csoda: miközben itthon csak meg-megvillan a fajta tehetsége, a tényleg jó olaszrizlingek tömegéért át kell menni a határon – mint legtöbbször, dél felé – egészen a szlavóniai Kutjevóig, ahol egy Vlado Krauthaker nevű borász úgy tette fel a világtérképre a graševinát, hogy a fajta horvát neve mára ismertebb, mint a magyar. Krauthaker olaszrizlingjeiről talán az mond el a legtöbbet, hogy nemrég egy borászokkal tartott (magyar-osztrák-horvát-cseh) olaszrizling-kóstolón hirtelen mindenki kisimult arccal kezdett el rajongani értük, olyanok is, akik Kutjevo nevét addig legfeljebb egy motorostúráról ismerték. (Ennyire ismerjük a szomszédainkat.)

 

A horvát nemzeti szinten nagyjából helyi Tokajként/Wachauként, azaz a legfölső polcon kezelt Kutjevo árnyékában persze rengeteg tehetséges borvidék van még Horvátországban, ilyen az adottságaiban és múltjában leginkább Villányhoz – fajtaválasztékában pedig Pécshez és Siklóshoz, már amennyiben az olaszrizlinghez való termelői ragaszkodást nézzük – hasonlítható horvát Baranya, ahol akár helyi magyar termelők graševinamegfejtéseivel is lehet találkozni. Az Azonnali-szerkesztőségben az itteni helyi nagyborászat, a Belje baginboxos graševinája volt sokáig úgymond a ház bora, rengeteg publicisztika és cikk ihletője, de a legkiemelkedőbb darab minden kétséget kizáróan a vörösmarti/zmajevaci Josić borászat alapbora. Készül belőle évente vagy százezer palack, és olyan öröm inni, hogy eszünkbe se jut, hogy hoztak ki mellé szódát.

 

10-es skálán? nagyon magabiztos 6 pont

Mennyibe kerül? 65 kuna (3000 forint)

Hol kapható? A Pannon Borbolt eddig forgalmazta, most viszont nincs készleten, a tulajdonos azt mondta, csak jövőre lesz. Így bizony át kell menni érte a határon Vörösmartig, de ezt már csak a pincészet étterme miatt is megéri megtenni. Vagy marad ez a webshop, ahol olcsóbb is a bor, és a szállítási költség sem vészes.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás