+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. október 11. vasárnap, 16:37
Olyan nincs, hogy Közép-Európában ne szeresse valaki az olaszrizlinget.

Mi bizony minden héten megírjuk, mit igyál. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

Korábban utáltam az olaszrizlinget. Nehézkes a bora, túl savas, alig van benne aroma, eleve bármi gyümölcs, semmi szerethetőség, csak alkohol meg talán mandula, kinek kell ez. Aztán jöttek a horvátok. Azóta annyira megszeretem a fajtát, hogy még telepítettem is belőle vagy ötszáz tőkét – a sztori az ötvenedik és egyben utolsó Pécsi Borozóban olvasható, és nem csak miattam érdemes megvenni.

 

Pedig olyan nincs, hogy valaki Közép-Európában ne szeresse meg az olaszrizlinget.

 

Már a név is annyira közép-európai: se nem olasz, se nem rizling, noha simán tud hasonló struktúrát és savakat, mint egy rajnai rizling, és Olaszországban is termesztik riesling italico néven. Az olaszrizling termesztési területe nagyjából egybeesik a Habsburg Birodaloméval, habár az egykori Nagy-Közép-Európa olyan területein, mint a Toszkánai Nagyhercegség vagy a Spanyol Királyság, időhiány miatt nem tudott elterjedni. Cserébe terem belőle rengeteg Magyarországon, Ausztriában, Horvátországban, Szlovéniában, Erdélyben, Morvaországban, Szlovákiában és bizony még Friuliban is.

 

Noha a fajta legnagyobb termőterülete Magyarországon van, a magyar borászok azok, akik látványosan széttárják a kezeiket, amikor drágán el kellene adni a belőle készült bort. Pár éve páran a prominens balatoni borászok közül még odáig is elmerészkedtek, hogy átnevezzék a fajtát, sikerüket jelzi, hogy azóta is rengeteg Oris, Nemes és Mandola fajtanévvel megjelölt bor van a világpiacon. (Na jó, nincs.)

 

Nem csoda: miközben itthon csak meg-megvillan a fajta tehetsége, a tényleg jó olaszrizlingek tömegéért át kell menni a határon – mint legtöbbször, dél felé – egészen a szlavóniai Kutjevóig, ahol egy Vlado Krauthaker nevű borász úgy tette fel a világtérképre a graševinát, hogy a fajta horvát neve mára ismertebb, mint a magyar. Krauthaker olaszrizlingjeiről talán az mond el a legtöbbet, hogy nemrég egy borászokkal tartott (magyar-osztrák-horvát-cseh) olaszrizling-kóstolón hirtelen mindenki kisimult arccal kezdett el rajongani értük, olyanok is, akik Kutjevo nevét addig legfeljebb egy motorostúráról ismerték. (Ennyire ismerjük a szomszédainkat.)

 

A horvát nemzeti szinten nagyjából helyi Tokajként/Wachauként, azaz a legfölső polcon kezelt Kutjevo árnyékában persze rengeteg tehetséges borvidék van még Horvátországban, ilyen az adottságaiban és múltjában leginkább Villányhoz – fajtaválasztékában pedig Pécshez és Siklóshoz, már amennyiben az olaszrizlinghez való termelői ragaszkodást nézzük – hasonlítható horvát Baranya, ahol akár helyi magyar termelők graševinamegfejtéseivel is lehet találkozni. Az Azonnali-szerkesztőségben az itteni helyi nagyborászat, a Belje baginboxos graševinája volt sokáig úgymond a ház bora, rengeteg publicisztika és cikk ihletője, de a legkiemelkedőbb darab minden kétséget kizáróan a vörösmarti/zmajevaci Josić borászat alapbora. Készül belőle évente vagy százezer palack, és olyan öröm inni, hogy eszünkbe se jut, hogy hoztak ki mellé szódát.

 

10-es skálán? nagyon magabiztos 6 pont

Mennyibe kerül? 65 kuna (3000 forint)

Hol kapható? A Pannon Borbolt eddig forgalmazta, most viszont nincs készleten, a tulajdonos azt mondta, csak jövőre lesz. Így bizony át kell menni érte a határon Vörösmartig, de ezt már csak a pincészet étterme miatt is megéri megtenni. Vagy marad ez a webshop, ahol olcsóbb is a bor, és a szállítási költség sem vészes.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás