A hét bora: meg is van augusztus 20. hivatalos itala!

Szerző: Bukovics Martin
2020.08.16. 08:34

Győzött a papírforma: együtt sikerülhet. Mármint az olaszrizlingnek és a rajnainak.

A hét bora: meg is van augusztus 20. hivatalos itala!

Mi bizony minden héten megírjuk, mit igyál. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

Közeleg augusztus 20-a, a magyar ferragosto, ilyenkor a fél ország a Balatonnál van, idén a rizikókerülés, a patriotizmus és a miniszterelnöki ukáz hatására még jobban is, mint valaha.

Persze mindenki nem akar vagy tud eljutni a tóparthoz: nekik Roger Scruton borügyi munkásságát ajánlom, a filozófus szemlecsukva is tudott ugyanis utazni, elég volt neki hozzá egy korty bor, és már látta is maga előtt a tájat, a szőlőt, a dűlők lejtését, meg mindazt a romantikát, amit a borászathoz szokás kötni nem csupán a turisztikai kalauzokban, hanem úgy eleve, túlmisztifikálva egy kicsit az egészet.

Scrutonnak a klasszikus angol jóízlést követve többnyire Burgundia jutott az eszébe, nekünk meg nem tud nem a Balaton előjönni ilyenkor, persze lehet, egy korty nem lesz elég ehhez. A Káli Kövek szimplán Rizling néven futó 2019-es borából viszont az egész palack olyan, mint egy korty, mármint olyan gyorsan fogy el. A köveskáli pincészet nagyrészt olaszrizlinget, kisebb részt rajnai rizlinget házasított össze, ebből papíron az következik, hogy egy veszettül jó szerkezetű és savú ivóbort kapunk tele gyümölcsökkel. A névre külön kitérnék közszolgálatiságból, a rajnai és az olaszrizlingnek ugyanis semmi köze egymáshoz, se nem rokonok, se nem hasonlítanak egymáshoz, valamiért nálunk a közép-európai olaszrizling „a rizling”, míg mindenhol máshol a világsláger rajnai az, de talán pont ezért működnek ennyire jól együtt, legalábbis a Balaton-felvidéken biztosan.

És tényleg: szinte kiugranak a pohárból a barackok, van benne egy leheletnyi sósság, és talán az olaszrizling miatt a zöldalma is ott van. Lehet, hogy csak a graševinák (ez az olaszrizling horvát neve, és lassan ismertebb is lesz a fajta ezen a néven, mint a magyar nevén) iránti elfogultságom mondatja velem, de ivósabb, mint sok Balaton-felvidéki olaszrizling és gyümölcsösebb, mint sok Balaton-felvidéki rajnai. Mese nincs, ez a bor finom. Nézek is szállást a Balatonra!

10-es skálán? 5 és fél pont

Mennyibe kerül? 2090 Ft

Hol jutok hozzá? Bortársaság, ill. a pincénél

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek