+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. augusztus 16. vasárnap, 08:34
Győzött a papírforma: együtt sikerülhet. Mármint az olaszrizlingnek és a rajnainak.

Mi bizony minden héten megírjuk, mit igyál. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

Közeleg augusztus 20-a, a magyar ferragosto, ilyenkor a fél ország a Balatonnál van, idén a rizikókerülés, a patriotizmus és a miniszterelnöki ukáz hatására még jobban is, mint valaha.

 

Persze mindenki nem akar vagy tud eljutni a tóparthoz: nekik Roger Scruton borügyi munkásságát ajánlom, a filozófus szemlecsukva is tudott ugyanis utazni, elég volt neki hozzá egy korty bor, és már látta is maga előtt a tájat, a szőlőt, a dűlők lejtését, meg mindazt a romantikát, amit a borászathoz szokás kötni nem csupán a turisztikai kalauzokban, hanem úgy eleve, túlmisztifikálva egy kicsit az egészet.

 

Scrutonnak a klasszikus angol jóízlést követve többnyire Burgundia jutott az eszébe, nekünk meg nem tud nem a Balaton előjönni ilyenkor, persze lehet, egy korty nem lesz elég ehhez. A Káli Kövek szimplán Rizling néven futó 2019-es borából viszont az egész palack olyan, mint egy korty, mármint olyan gyorsan fogy el. A köveskáli pincészet nagyrészt olaszrizlinget, kisebb részt rajnai rizlinget házasított össze, ebből papíron az következik, hogy egy veszettül jó szerkezetű és savú ivóbort kapunk tele gyümölcsökkel. A névre külön kitérnék közszolgálatiságból, a rajnai és az olaszrizlingnek ugyanis semmi köze egymáshoz, se nem rokonok, se nem hasonlítanak egymáshoz, valamiért nálunk a közép-európai olaszrizling „a rizling”, míg mindenhol máshol a világsláger rajnai az, de talán pont ezért működnek ennyire jól együtt, legalábbis a Balaton-felvidéken biztosan.

 

És tényleg: szinte kiugranak a pohárból a barackok, van benne egy leheletnyi sósság, és talán az olaszrizling miatt a zöldalma is ott van. Lehet, hogy csak a graševinák (ez az olaszrizling horvát neve, és lassan ismertebb is lesz a fajta ezen a néven, mint a magyar nevén) iránti elfogultságom mondatja velem, de ivósabb, mint sok Balaton-felvidéki olaszrizling és gyümölcsösebb, mint sok Balaton-felvidéki rajnai. Mese nincs, ez a bor finom. Nézek is szállást a Balatonra!

 

10-es skálán? 5 és fél pont

Mennyibe kerül? 2090 Ft

Hol jutok hozzá? Bortársaság, ill. a pincénél

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tüntetők közel nyolc órán át állták körbe a bevándorlási hivatal autóját, így végül nem tudták deportálni a két indiai férfit. Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy Skóciának legyen saját bevándorláspolitikája.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás