+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2021. május 15. szombat, 09:10
Szabó Zoltán mindig azt hangoztatja, hogy a Pécs körüli szőlők az olaszrizling legjobb magyarországi termőterületei. A 2020-asa egyelőre csak felvillantja ezt az ígéretet, de ez sem kevés.

Milyen bort vegyek? Mi bizony minden héten megírjuk. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

Ebben a rovatban már vagy kétszer írtam kisesszét az olaszrizlingről, akit ez érdekel, elolvashatja itt, meg itt. A lényeg: noha alapvetően magyar szőlőfajtaként gondolunk rá és a rengeteg fröccsözés meg Balaton miatt azt hisszük, ismerjük, hovatovább kimaxoltuk, ez tévedés, és ehhez elég csak Horvátországra (vagy újabban Szerbiába) átugranunk pár borért. Míg itthon az olaszrizlingekben alapvetően kevés a gyümölcsösség, kevés a díszítő elem, és inkább szerkezete, jó sava meg a vélt/valós terroirközvetítés miatt tartják valamire, addig a szlavóniai Kutjevóban nagyjából olyan szintű és minőségű élményborokat hoznak össze a fajtából, mint egy wachaui riesling vagy egy szép vermentino Liguriából. A lényeg: elképesztően jókat.

 

Ennek kulcsa a borászati munka mellett nyilván a szőlőben, főleg a klónokban van: az általam ismert közmegegyezés szerint az Újvidéktől délre fekvő szerémségi Karlócáról (Sremski Karlovci) elnevezett, a fajtához képest mérsékelt hozamú, citrusos aromákat adó SK54-es klón adja a legszebb, leggyümölcsösebb, legjobb savú olaszokat. Egy szőlőfajtán belül ugyanis rengeteg klón létezik: és mindegyik másban jó, mást emel ki, másra érzékeny, másra rezisztens. Szőlőtelepítésnél ezért eleve érdemes olyan klón(oka)t összeválogatni, ami(k) az adott talajon, mikroklímán nemcsak jól érzi magát, de képes minimalizálni a terroir adta kockázatokat is, itthon ez főleg annyit jelent, hogy melegebb borvidéken (a klímaváltozás miatt ez a Dél-Dunántúlra már most igaz) fehérszőlő esetén savtartóbb klón kell.

 

Itthon a Pécsi Tudományegyetem szőlészeti-borászati kutatóintézetében folyik óriási munka a lehető legizgalmasabb olaszrizlingklónokért (sok más fajta mellett, kadarkában szintén zseniális borokat adni képes klónjaik vannak). A cél az, hogy

 

a dél-dunántúli termőhelyekre leginkább rezonálni tudó, annak jellegzetességeit a borban leginkább visszaadni képes klónt szelektáljanak ki.

 

A magyar dél leginnovatívabb borászai, azaz a hosszúhetényi Szabó Zoltán és a mohácsi Horváth Zoltán jóideje így telepítenek: miután tudják, hogy száz évvel ezelőtt még komplett Baranyában népszerű volt ez a fajta, és ez valószínűleg nem lehetett véletlen, figyelnek arra, hogy milyen klónokat rakjanak a földbe, de arra is, hogy kifejezetten kevert ültetvényük legyen, azaz sokféle klón alkosson egy ültetvényt. Hiába savtartó ugyanis egy klón, simán lehetnek olyan évjáratok, amikor annyi eső esik, hogy inkább jó cukorgyűjtő kell: így hát minél többféle klónt tartalmaz egy ültetvény, az annál megbízhatóbban tud jó alapanyagot teremni.

 

A pályáját a pécsi szőlészeti kutatóintézetben kezdő Szabó Zoltán hosszúhetényi olaszrizlingese tizenkét különböző klónt (szerbeket, pécsiket, badacsonyit és osztrákot) tartalmaz. Csak furmintban van nála ennél többféle.

 

SOK INFORMÁCIÓT EZ A KÉP UGYAN NEM TARTALMAZ, DE MEGTÖRI A SZÖVEGET

 

Szabó Zoltánt az Azonnali olvasóinak nem kell bemutatni: a Ceglédi Zoltán által csak a pécsi borászok Kovač doktorának titulált borász Pécs éjszakai életének egyik legismertebb embere, az olasz gasztrokultúra egyik legnagyobb hazai szakértője. Sajnos (egyelőre?) nem kifejezetten ambicionálja nagy fehérborok készítését, és a koronavírus-járvány miatti lezárások okozta válság közepette jogosan a piaci elvárások és a borászbüszkeség közötti egészéges egyensúlyt próbálja meg belőni, így a friss olaszrizlinge esetén olyan komolyságú és intenzitású borra, mint Kutjevoban mondjuk egy dűlős Krauthaker vagy akár a vasárnap a zágrábi polgármesterségért induló Miroslav Škoro borai, most nem számíthatunk tőle,

 

hiába hangoztatja mindig és mindenhol, hogy Hosszúhetény az olaszrizling egyik legizgalmasabb és legjobb termőhelye itthon, ez az olaszrizling is inkább csak felvillantja, mintsem bizonyítja ezt.

 

Egy esetleges szebb jövő jól hangzó ígérete mellett addig is kapunk egy elképesztően jól iható és friss, a citrusaival inkább a szlavóniai-vajdasági graševinák/grašacok stílusára hajazó olaszrizlinget, amiben persze az olyan kötelezően elvárt fajtajegyek is megvannak a korty végén, mint a mandula, de abszolút nem az dominálja. Nem muszáj elsőre meginni, mert napokig tartja magát, viszont azért annál sokkal gyorsabban elfogy. Fröccsben még gyorsabban.

 

10-es skálán? 5 pont (hogyhogy ennyi?)

Mennyibe kerül? 1990 forint

Hol kapható? Egyelőre a pincénél, hamarosan a Pannon Borboltnál

 

Ajánlanál te is? Írj: martin kukac azonnali pont hu

 

NYITÓKÉP: Szabó Zoltán

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás