In Clones We Trust: délen újul meg a magyar olaszrizling

Szerző: Bukovics Martin
2021.05.15. 09:10

Szabó Zoltán mindig azt hangoztatja, hogy a Pécs körüli szőlők az olaszrizling legjobb magyarországi termőterületei. A 2020-asa egyelőre csak felvillantja ezt az ígéretet, de ez sem kevés.

In Clones We Trust: délen újul meg a magyar olaszrizling

Milyen bort vegyek? Mi bizony minden héten megírjuk. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

Ebben a rovatban már vagy kétszer írtam kisesszét az olaszrizlingről, akit ez érdekel, elolvashatja itt, meg itt. A lényeg: noha alapvetően magyar szőlőfajtaként gondolunk rá és a rengeteg fröccsözés meg Balaton miatt azt hisszük, ismerjük, hovatovább kimaxoltuk, ez tévedés, és ehhez elég csak Horvátországra (vagy újabban Szerbiába) átugranunk pár borért. Míg itthon az olaszrizlingekben alapvetően kevés a gyümölcsösség, kevés a díszítő elem, és inkább szerkezete, jó sava meg a vélt/valós terroirközvetítés miatt tartják valamire, addig a szlavóniai Kutjevóban nagyjából olyan szintű és minőségű élményborokat hoznak össze a fajtából, mint egy wachaui riesling vagy egy szép vermentino Liguriából. A lényeg: elképesztően jókat.

Ennek kulcsa a borászati munka mellett nyilván a szőlőben, főleg a klónokban van: az általam ismert közmegegyezés szerint az Újvidéktől délre fekvő szerémségi Karlócáról (Sremski Karlovci) elnevezett, a fajtához képest mérsékelt hozamú, citrusos aromákat adó SK54-es klón adja a legszebb, leggyümölcsösebb, legjobb savú olaszokat. Egy szőlőfajtán belül ugyanis rengeteg klón létezik: és mindegyik másban jó, mást emel ki, másra érzékeny, másra rezisztens. Szőlőtelepítésnél ezért eleve érdemes olyan klón(oka)t összeválogatni, ami(k) az adott talajon, mikroklímán nemcsak jól érzi magát, de képes minimalizálni a terroir adta kockázatokat is, itthon ez főleg annyit jelent, hogy melegebb borvidéken (a klímaváltozás miatt ez a Dél-Dunántúlra már most igaz) fehérszőlő esetén savtartóbb klón kell.

Itthon a Pécsi Tudományegyetem szőlészeti-borászati kutatóintézetében folyik óriási munka a lehető legizgalmasabb olaszrizlingklónokért (sok más fajta mellett, kadarkában szintén zseniális borokat adni képes klónjaik vannak). A cél az, hogy

a dél-dunántúli termőhelyekre leginkább rezonálni tudó, annak jellegzetességeit a borban leginkább visszaadni képes klónt szelektáljanak ki.

A magyar dél leginnovatívabb borászai, azaz a hosszúhetényi Szabó Zoltán és a mohácsi Horváth Zoltán jóideje így telepítenek: miután tudják, hogy száz évvel ezelőtt még komplett Baranyában népszerű volt ez a fajta, és ez valószínűleg nem lehetett véletlen, figyelnek arra, hogy milyen klónokat rakjanak a földbe, de arra is, hogy kifejezetten kevert ültetvényük legyen, azaz sokféle klón alkosson egy ültetvényt. Hiába savtartó ugyanis egy klón, simán lehetnek olyan évjáratok, amikor annyi eső esik, hogy inkább jó cukorgyűjtő kell: így hát minél többféle klónt tartalmaz egy ültetvény, az annál megbízhatóbban tud jó alapanyagot teremni.

A pályáját a pécsi szőlészeti kutatóintézetben kezdő Szabó Zoltán hosszúhetényi olaszrizlingese tizenkét különböző klónt (szerbeket, pécsiket, badacsonyit és osztrákot) tartalmaz. Csak furmintban van nála ennél többféle.

SOK INFORMÁCIÓT EZ A KÉP UGYAN NEM TARTALMAZ, DE MEGTÖRI A SZÖVEGET

Szabó Zoltánt az Azonnali olvasóinak nem kell bemutatni: a Ceglédi Zoltán által csak a pécsi borászok Kovač doktorának titulált borász Pécs éjszakai életének egyik legismertebb embere, az olasz gasztrokultúra egyik legnagyobb hazai szakértője. Sajnos (egyelőre?) nem kifejezetten ambicionálja nagy fehérborok készítését, és a koronavírus-járvány miatti lezárások okozta válság közepette jogosan a piaci elvárások és a borászbüszkeség közötti egészéges egyensúlyt próbálja meg belőni, így a friss olaszrizlinge esetén olyan komolyságú és intenzitású borra, mint Kutjevoban mondjuk egy dűlős Krauthaker vagy akár a vasárnap a zágrábi polgármesterségért induló Miroslav Škoro borai, most nem számíthatunk tőle,

hiába hangoztatja mindig és mindenhol, hogy Hosszúhetény az olaszrizling egyik legizgalmasabb és legjobb termőhelye itthon, ez az olaszrizling is inkább csak felvillantja, mintsem bizonyítja ezt.

Egy esetleges szebb jövő jól hangzó ígérete mellett addig is kapunk egy elképesztően jól iható és friss, a citrusaival inkább a szlavóniai-vajdasági graševinák/grašacok stílusára hajazó olaszrizlinget, amiben persze az olyan kötelezően elvárt fajtajegyek is megvannak a korty végén, mint a mandula, de abszolút nem az dominálja. Nem muszáj elsőre meginni, mert napokig tartja magát, viszont azért annál sokkal gyorsabban elfogy. Fröccsben még gyorsabban.

10-es skálán? 5 pont (hogyhogy ennyi?)

Mennyibe kerül? 1990 forint

Hol kapható? Egyelőre a pincénél, hamarosan a Pannon Borboltnál

Ajánlanál te is? Írj: martin kukac azonnali pont hu

NYITÓKÉP: Szabó Zoltán

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek