Pár pezsgő, amivel nem tévedhetsz szilveszterkor sem

2017.12.30. 12:35

A tokaji. Az igaz magyar. A természetes katalán. Az osztrák-magyar. Az Azonnali ajánl pár jó, akár még szilveszter napján is beszerezhető pezsgőt, amivel az újévi koccintásnál bárki magabiztos fellépést kölcsönözhet magának. És nem csak akkor.

Pár pezsgő, amivel nem tévedhetsz szilveszterkor sem

 

6. Zsadányi TKJ Brut 2016

 

A tokaji borvidék jó ideje ki akar törni az ünnepek itala megbízható szállítójának kategóriájából. Ebből nem pezsgőkészítéssel fognak kitörni. Azt viszont nagyon ügyesen belevési a fejünkbe az itt készült pezsgő, hogy eszünkbe se jusson tokaji nélkül ünnepelni szilveszterkor. A magyar bormarketingeseknek köszönhetően a fél ország tudja már, hogy karácsonykor aszú, szilveszterkor pezsgő. A tállyai Zsadányi pincészet TKJ pezsgője amellett, hogy finom, mi több: jó házból való, még kifejezetten jó áron is kapható. Vele mellényúlni lehetetlen.

 

Hol? Radovin

Mennyi? 2990 Ft

5. Hungaria Extra Dry Furmint

 

A kék Hungaria egyet jelent a megbízhatósággal. Ez bár fontos értéke a pezsgőnek, a folyamatos izgalmat és kihívásokat szomjazó pezsgős világban néha kifejezetten unalmasnak tűnik. A Törley égisze alatt működő márka ezért évről évre kihoz egy minden évben más és más szőlőfajtára építő limitált kiadást. Volt már zöldveltelini, volt már viognier, volt már zenit. A 2015-ös alapborból származó furmintpezsgő 18 hónapos palackos erjesztést és érlelést követően szeptemberben debütált. A furmintpezsgőt a furmint évében egy igaz magyar sem hagyja ki!

 

Hol? Selection, Bortársaság

Mennyi? 2350 Ft

4. Szigeti Welschriesling brut

 

Szeretünk magyar fajtaként gondolni az olaszrizlingre, pezsgőt mesteri módon mégsem Budafokon vagy a Balatonnál, hanem Ausztriában készítenek belőle. Pontosabban Burgenlandban, a Fertő-tó mellett, a mára évi egymillió palackos termelés fölött járó golsi Szigeti pezsgőpincészetben.

 

Szilveszter előtt akkora hajtás volt náluk, hogy pezsgőt is alig sikerült venni, nemhogy érdemben körülnézni. Jó hír, hogy néhány elvakult borbolt tart még tőlük pár palackot annak ellenére, hogy Szigetiék 2015-ben csalódottan kivonultak a hazai pezsgőpiacról. Korábban még tokaji pezsgőjük is volt – ma főleg a Fertő-tó környékére koncentrálnak olaszrizling, zöldveltelini, fehérburgundi, zweigelt és muskotály fajtapezsgőikkel. Aki úgy akar szilveszterezni, mint az új osztrák kormány miniszterei, annak Szigeti nélkül nehéz lesz.

 

Hol? Győrben, pincészetnél, több osztrák szupermarketben

Mennyi? 12,50 euró

3. Kikelet Hárslevelű Brut Pezsgő 2013

 

Mi másból készíthetne pezsgőt a tokaj-hegyaljai Kikelet Pince, vagyis Berecz Stéphanie és Zsolt, mint hárslevelűből. A borvidék második számú fajtáját a kezdetektől felemelő, évről évre gyönyörű és elegáns borokon keresztül bemutató pincészet 2013-as hárslevelű pezsgője a tarcali Kassai- és Lónyai-dűlők terméséből készült. Virágos illat, egyszerre kedves, könnyed pezsgő határozott savakkal és ásványossággal. Ezt finom krémes, élesztős ízek egészítik ki. Jót tettek neki az évek és a palackérlelés.

 

Hol? Bortársaság

Mennyi? 7700 Ft

2. Vendrell Olivella Cava Brut Nature Natural

 

A spanyol pezsgő, a cava hazája a katalán régió, Penedes, ahol a cavák 95 százaléka készül. A Vendrell Olivella birtok is itt található. A pincészet természetközeli felfogásban dolgozik, és itthon is kapható organikus cavái közül mindegyiket érdemes szilveszterkor kibontani. De ha valaki egy kicsit más, új stílusra vágyik, akkor kóstolja meg a teljesen naturális, kén nélkül készülő cavájukat is. Száz százalékban xarellóból készült, ami a borvidék egyik fő fehérszőlője, 15 hónapig volt érlelve és brut nature, vagyis degorzsáláskor nem adtak hozzá cukrot. Friss, gyümölcsös, citrusos, üdítő pezsgő.

 

Hol? Bortársaság

Mennyi? 4950 Ft

1. Bencze Birtok Gemini Rosé 2013

 

Bencze István Szent György-hegyen lévő családi birtokán a lehető legtisztább, legtermészetesebb és legkövetkezetesebb módon dolgozik a szőlőben és a pincében is. Folyamatosan kísérletezik, tudatosan próbálja megtalálni az egyensúlyt és elérni a legjobb minőséget. Ennek érdekében organikus és biodinamikus módszerekkel dolgozik. Borait egyediség, rendkívüli tisztaság és mély, hosszú struktúrák jellemzik. 

 

Egyik kedvencünk tőle a Gemini Rosé pezsgő, amely száz százalékban pinot noirból készült, másfél évig érlelődött, és brut nature, vagyis nyerspezsgő. Az íze kizökkent minket a hagyományos rozépezsgő kategóriából, érett gyümölcsök, narancs, élesztős, vajas jegyek, közepes, könnyed buborékok jellemzik.

 
 
Mennyi? 5000-5500 forint között

A borboltok közül több is nyitva tart még vasárnap is. December 31-én délelőtt jó program a Pancs Gasztroplacc piaca is.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek