+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. december 22. vasárnap, 08:00
Škoro nije korumpirani političar: kao glazbenik osvojio je hrvatsku dušu prije nego što je postao političar. Glasao bih za njega.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A legjobb az lenne, ha a horvát elnökválasztást Miroslav Škoro nyerné. Elmondom, miért.

 

Nemrég egy viszonylag híres horvát politikus asszisztensével kellett smalltalkolnom jó negyed órát. Amennyire kellemetlenül szoktam ilyenkor érezni magamat, annyira meglepődtem az általa felhozott témákon. Mint kiderült, az illető Szlavóniából származik, és dühös, amiért azt a régiót elkönyvelték egy szélsőjobboldali, lemaradt, elanyátlanodó környéknek, noha Horvátország egyik legnyugisabb helyeként virágozhatna ott a falusi turizmus – az egész régió olyan lehetne, mint Karancs/Karanac, csak épp nagyban –, a Duna környéki halászcsárdák és a kiváló kulenek miatt nyomulhatna a gasztroforradalom, a kutjevói és baranyai graševinák/olaszrizlingek miatt pedig rajtuk lehetne a borvilág szeme.

 

Ehelyett az van, hogy Szlavóniában a legalacsonyabb a születésszám, az emberek költöznek el, jobb esetben Zágrábba vagy dolgozni a tengerpartra, rosszabb esetben más EU-s országokba – az optimista hivatalos adat szerint is konkrétan huszonháromszor annyian léptek le az országból, mint ahányan meghaltak a honvédő háborúban 1991 és 1995 között. Zágrábból alig autózik valaki Eszék felé az autópályán: az gyakorlatilag töküres, akárhányszor jártam arra, magyar oldalon a mohácsi leágazótól a határig pedig még eleve kész sincs a pálya, hiába vette már meg az eszéki focicsapatot Mészáros Lőrinc. Vagyis a helyzet az, hogy senki az égvilágon nem foglalkozik Szlavóniával.

 

A horvát elnökválasztásnak három esélyes jelöltje van.

 

A legesélyesebb a jobbközép kormánypárt, a HDZ jobbszélén helyet foglaló jelenlegi elnök, Kolinda Grabar-Kitarović. Ő fiumei születésű, de olyannyira utálják odahaza, hogy nemrég nemkívánatos személlyé nyilvánították a balos városban. Esélyes még Zoran Milanović, a menekültválságba belebukott szocdem exkormányfő, ő zágrábi. És ott van a szlavóniai Miroslav Škoro. Magyar szemmel nézve egyértelműen az ő győzelme lenne a legjobb: a horvát elnök egy jó szomszéd lenne.

 

+ Škoro ismeri Magyarországot, annak is a legszebb részét: Pécsen volt horvát konzul a kilencvenes években.

 

+ Škoro zenész: a nyolcvanas évek óta próbálja keverni a tamburicát a poppal, lényegében kifejezetten szomorú hangulatú (nyilván, hiszen szlavóniai) popfolkot nyomat. Ilyet, ilyet, meg ilyet.

 

+ Škoro ismeri a horvátok lelkét:

 

a nevéhez fűződik a hágai Nemzetközi Törvényszék által végül felmentett tábornok, Ante Gotovina védelmében írt dal, a Sude mi, ami felfogható a horvátok Nélküledjének is,

 

már csak azért is, mert mindkettőből készült remix.

 

+ Škoro üzletember: éveken át ő vezette a legnagyobb hanglemezkiadó céget Horvátországban. 

 

+ Škoro borász: amikor Kutjevóban, a legjobb horvátországi borvidéken olaszrizlingfesztivál van, ő nem politikusi népszerűséget megy hajhászni a borászok és gazdálkodók közé, hanem megérkezik haza, ahol a saját borait mutatja be. Egy olyan szakmába fektette a pénzét, ami rendkívül munka- és erőforrásigényes, épp ezért sokat segít a vidék megtartóerejének növelésében, és olyan terméket állít elő, ami nem csak élvezeti, hanem fontos kulturális értékkel is bír.

 

+ Škoro nem megélhetési politikus: 2007-ben a HDZ színeiben bejutott a horvát parlamentbe, de 8 hónap után úgy döntött, szar az egész, kiszáll a politikából. A nyolchónapnyi képviselői fizetését egy eszéki klinikának adományozta. Egy igazi kiábrándult konzervatív!

 

+ Škoronak nem múlik a jövője azon, hogy nyer vagy veszít-e az elnökválasztáson. A szocdem Zoran Milanović számára ez az utolsó esély a politikában, ahogy Kolinda Grabar-Kitarović-nak se lesz nagy jövője a HDZ-ben, ha elbukja az elnökséget. Škoro, aki a kampányát nagyrészt maga finanszírozza, az elmúlt hetekben többször is elmondta, ha veszít, legfeljebb vállat rándít, és visszamegy a cégeihez.

 

+ Škoro őszinte demokrata: már az elnökválasztási kampányban megmondta, hogy elnökként népszavazást akar kiíratni egy olyan alkotmánymódosításról, ami az államfőnek nagyobb hatalmat biztosítana a kormánnyal szemben, de annyira azért nem, hogy a franciához hasonló félprezidencális rendszer alakuljon ki. A horvát elnök ma ugyanis épp annyira béna kacsa, mint a magyar.

 

Az ilyen emberekre mondja azt a német nyelv, hogy bodenständig.

 

Vologyimir Zelenszkij színészből lett ukrán elnök példája mutatja, hogy simán lehet jó elnök egy outsiderből.

 

Zelenszkij ugyanúgy lett elnök, ahogyan Škoro szeretne lenni: még azelőtt meghódítva népe szívét, mint hogy politikusnak állt volna.

 

Innentől kezdve gyakorlatilag lényegtelen, mi mindent ígér és beszél Škoro a kampányban, hiszen a fő projektje eleve az, hogy elnökként alternatívát – ha úgy tetszik, féket és ellensúlyt – kínáljon a Horvátországot irányító HDZ-SPD-kétpártrendszerrel szemben. 

 

A szomorú szlavóniai arcú Miroslav Škoro egy személyben egyesíti Zelenszkij civilségét, Puzsér Róbert elitellenes dühét és az Öt Csillag Mozgalom demokráciafelfogását, mindezt a Horvátországban egy választási győzelemhez kötelező jobbos szósszal leöntve – avagy győzelme egyértelmű jelzés lesz a horvát elitnek, hogy ideje változtatni. Ez pedig egy demokráciában eleve nem probléma, hanem inkább gazdagodás, pláne választói szemmel nézve. 

 

És Škoroval még Szlavóniára is odafigyel végre valaki. 

 

Techet Péter nagyon másként látja. Olvasd el az ő cikkét is!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

Szexuális utalásokból Gyurcsánynál sincs hiány, és a kormánymédiát is megcsapta a szerelem szele a héten.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, és öt új halálozásról érkezett hír.

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

Az aktív fertőzöttek 42 százaléka budapesti eset, az elhunytaké pedig 61 százalék jelenleg.

Madridot például teljesen lebénították a tüntetők, akik a szélsőjobb szerint „bűnözőkormánnyá” vált baloldal lemondását követelték.

A hét kérdése

Igen? Nem? Vagy csak a második hullámtól? Esetleg soha nem is tartottál tőle? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Keresd fel a hozzád legközelebb esőt május 24-én: rengeteg program lesz.

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás