Müller Cecília már nagyon oltana a kínai vakcinával, megérkezett az alkalmazási előírás is

2021.02.19. 12:39

A Nemzeti Népegészségügyi Központ már áldását adta, a régóta várt alkalmazási előírás péntek délután megjelent az OGYÉI oldalán.

Müller Cecília már nagyon oltana a kínai vakcinával, megérkezett az alkalmazási előírás is

Megvizsgálta és rendben találta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát, közölte a hírt az azt vezető Müller Cecília tisztifőorvos pénteken.

A vakcinából egyébként kedden érkezett 500 ezer adag Magyarországra. A tisztifőorvos elmondása szerint Dr. Pauliny Zsuzsannának, az NNK immunbiológiai készítmények minőségellenőrzési főosztályának főorvosának a vezetésével vizsgálták meg a Sinopharm-vakcina összes dokumentációját,

és úgy találták, hogy „hitelt érdemlően bizonyított a független hatósági laboratórium hazai követelményeknek való megfelelése”.

Rusvai Miklós víruskutató az Azonnali megkeresésére elmondta, ez konkrétan azt jelenti, hogy a kínai vakcinának a forgalomba hozatalát engedélyezni fogják. Erre rímel, hogy Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy megkérdezte Müller Cecília tisztifőorvostól, hogy mikortól lehet majd oltani a kínai vakcinával, az pedig sejtelmesen azt válaszolta neki, hogy jó úton haladnak.

Müller Cecilia pénteki beszámolója szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) kell megadnia a végső engedélyt az emberi alkalmazásra, amennyiben ez megtörténik, akkor a betegtájékoztató közzététele után

elkezdhetik a 18 év felettiek oltását,

viszont krónikus betegeket a tisztifőorvos szerint csak akkor oltanak a vakcinával, ha azok „megfelelően kezeltek”, erről pedig az oltóorvosnak áll jogában dönteni. 

Rusvai megkeresésünkre azt is elmondta, hogy korábban az orosz Szputnyik V vakcinát először az OGYÉI engedélyezte, és a végső szót az NNK mondta ki rá, de úgy tűnik, hogy

ez a felállás megfordult a kínai vakcina esetében,

nem teljesen világos, hogy miért – annyi bizonyos, hogy a vakcinák engedélyeztetését mindkét intézménynek jóvá kell hagynia.

A kínai vakcinát korábban már megvizsgálta az OGYÉI, de bár akkor nem állt rendelkezésre az oltóanyag teljes dokumentációja, amit – ahogy azt Müller Cecília pénteken megerősítette – később pótoltak. Szentiványi Mátyás, az OGYÉI igazgatója a kínai vakcina korábbi dokumentációjának kivizsgálása után azt nyilatkozta a Mandinernek, hogy annak a vizsgált eredményei megfelelőek voltak, és nincs olyan ok, ami kizáró lett volna.

Az viszont nagy kérdés, hogy miért kell most az OGYÉI-re várni, hiszen az Operatív Törzs január végi bejelentése szerint egyszer már jóváhagyták a vakcinát.

A kínai vakcina használatának elkezdéséhez azonban még egy problémát meg kellett oldania a hatóságoknak. Az orvosok csakis az alkalmazási előírás alapján adhatják ezt be, ez a kötelező dokumentum tartalmazza minden gyógyszernél, hogy mely betegségek, állapotok esetén kell óvatosnak lenni a beoltással vagy azok miatt akár nem is szabad az oltást beadni.

Ez péntek délutánra el is készült, felkerült az OGYÉI oldalára. Így most már a háziorvosok is olthatnak a vakcinával.

Az Azonnali korábban már részletesen beszámolt arról, hogy mit lehet tudni eddig a kínai vakcináról, amiről Orbán Viktor miniszterelnök is azt mondta, hogy legszívesebben ő is ezzel oltatná be magát:

a Sinopharm oltása elölt vírusal dolgozik, és ez a legrégebb óta alkalmazott technológia.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyébként nem engedélyezte még az Európai Unió területén a kínai vállalat oltóanyagát, ahogyan az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcináját sem, amire az OGYÉI már korábban áldását adta, és már az oltás is megkezdődött ezzel a vakcinával. Az EMA november 20-án kiadott közleményében még arra kérte a tagállamokat, hogy ha teljes inaktivált vagy élő legyengített vírus alapú vakcinát engedélyeznének, úgy ezt saját hatáskörben is megtehetik, de azt is inkább az EMA-n keresztül tegyék,

„ily módon biztosítva azt, hogy a vakcinák egy időben jelennek meg a tagállamokban, az Unión belüli igazságtalan hozzáférés nélkül”.

Vagyis hogy lakosságarányosan ugyanannyi oltás menjen minden EU-tagállamba. Az új hatóanyagot tartalmazó, vírusok elleni emberi felhasználásra szánt engedélyeztetése csakis az EMA-n keresztül történhet, a teljes vírust tartalmazó vakcinát viszont tagállami hatáskörben is lehet engedélyezni. 

2021. január 27-én a kormány módosította „a biztonságos veszélyhelyzeti gyógyszerellátáshoz szükséges egyes intézkedésekről” szóló rendeletét, melynek értelmében az OGYÉI olyan vakcinát is engedélyez (vagyis nem engedélyezhet, hanem engedélyeznie kell, mint arra a HVG jogásza felhívta a figyelmet), amit legalább három másik – „köztük legalább egy európai uniós vagy európai uniós tagjelölt” – államban engedélyeztek, és ezekben összesen legalább egymillió embert be is oltottak.

A kínai oltást már tömegesen alkalmazzák az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben is, sőt Szerbiában is, ahol vajdasági magyarok ezreit is beoltották már vele. Hogy kell-e tartani a kínai vakcinától, az Renczes Ágoston kollégánk cikkéből derül ki, aki szakértőkkel járta körbe a témát, hogy kiderítse kell-e amiatt gyanakodni, hogy könnyebbé tették itthon az engedélyeztetést. A cikkben szó esik arról is, hogy melyik a jobb: márciusban oltatni a kínai vakcinával, vagy októberben a Pfizerrel? A cikkben megszólaló Letoha Tamás kutatóorvos szerint nem kell attól tartani, hogy a kínai vakcina által kiváltott immunválasz kontrollálhatatlanná válik, illetve attól, hogy a vírus elkezd a sejtekben kontrollálhatatlanul szaporodni.

NYITÓKÉP: Magyarország Kormánya / Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek