+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba & Dercsényi Dávid
2021. február 19. péntek, 12:39
A Nemzeti Népegészségügyi Központ már áldását adta, a régóta várt alkalmazási előírás péntek délután megjelent az OGYÉI oldalán.

Megvizsgálta és rendben találta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát, közölte a hírt az azt vezető Müller Cecília tisztifőorvos pénteken.

 

A vakcinából egyébként kedden érkezett 500 ezer adag Magyarországra. A tisztifőorvos elmondása szerint Dr. Pauliny Zsuzsannának, az NNK immunbiológiai készítmények minőségellenőrzési főosztályának főorvosának a vezetésével vizsgálták meg a Sinopharm-vakcina összes dokumentációját,

 

és úgy találták, hogy „hitelt érdemlően bizonyított a független hatósági laboratórium hazai követelményeknek való megfelelése”.

 

Rusvai Miklós víruskutató az Azonnali megkeresésére elmondta, ez konkrétan azt jelenti, hogy a kínai vakcinának a forgalomba hozatalát engedélyezni fogják. Erre rímel, hogy Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy megkérdezte Müller Cecília tisztifőorvostól, hogy mikortól lehet majd oltani a kínai vakcinával, az pedig sejtelmesen azt válaszolta neki, hogy jó úton haladnak.

 

Müller Cecilia pénteki beszámolója szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) kell megadnia a végső engedélyt az emberi alkalmazásra, amennyiben ez megtörténik, akkor a betegtájékoztató közzététele után

 

elkezdhetik a 18 év felettiek oltását,

 

viszont krónikus betegeket a tisztifőorvos szerint csak akkor oltanak a vakcinával, ha azok „megfelelően kezeltek”, erről pedig az oltóorvosnak áll jogában dönteni. 

 

Rusvai megkeresésünkre azt is elmondta, hogy korábban az orosz Szputnyik V vakcinát először az OGYÉI engedélyezte, és a végső szót az NNK mondta ki rá, de úgy tűnik, hogy

 

ez a felállás megfordult a kínai vakcina esetében,

 

nem teljesen világos, hogy miért – annyi bizonyos, hogy a vakcinák engedélyeztetését mindkét intézménynek jóvá kell hagynia.

 

A kínai vakcinát korábban már megvizsgálta az OGYÉI, de bár akkor nem állt rendelkezésre az oltóanyag teljes dokumentációja, amit – ahogy azt Müller Cecília pénteken megerősítette – később pótoltak. Szentiványi Mátyás, az OGYÉI igazgatója a kínai vakcina korábbi dokumentációjának kivizsgálása után azt nyilatkozta a Mandinernek, hogy annak a vizsgált eredményei megfelelőek voltak, és nincs olyan ok, ami kizáró lett volna.

 

Az viszont nagy kérdés, hogy miért kell most az OGYÉI-re várni, hiszen az Operatív Törzs január végi bejelentése szerint egyszer már jóváhagyták a vakcinát.

 

A kínai vakcina használatának elkezdéséhez azonban még egy problémát meg kellett oldania a hatóságoknak. Az orvosok csakis az alkalmazási előírás alapján adhatják ezt be, ez a kötelező dokumentum tartalmazza minden gyógyszernél, hogy mely betegségek, állapotok esetén kell óvatosnak lenni a beoltással vagy azok miatt akár nem is szabad az oltást beadni.

 

Ez péntek délutánra el is készült, felkerült az OGYÉI oldalára. Így most már a háziorvosok is olthatnak a vakcinával.

 

Az Azonnali korábban már részletesen beszámolt arról, hogy mit lehet tudni eddig a kínai vakcináról, amiről Orbán Viktor miniszterelnök is azt mondta, hogy legszívesebben ő is ezzel oltatná be magát:

 

a Sinopharm oltása elölt vírusal dolgozik, és ez a legrégebb óta alkalmazott technológia.

 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyébként nem engedélyezte még az Európai Unió területén a kínai vállalat oltóanyagát, ahogyan az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcináját sem, amire az OGYÉI már korábban áldását adta, és már az oltás is megkezdődött ezzel a vakcinával. Az EMA november 20-án kiadott közleményében még arra kérte a tagállamokat, hogy ha teljes inaktivált vagy élő legyengített vírus alapú vakcinát engedélyeznének, úgy ezt saját hatáskörben is megtehetik, de azt is inkább az EMA-n keresztül tegyék,

 

„ily módon biztosítva azt, hogy a vakcinák egy időben jelennek meg a tagállamokban, az Unión belüli igazságtalan hozzáférés nélkül”.

 

Vagyis hogy lakosságarányosan ugyanannyi oltás menjen minden EU-tagállamba. Az új hatóanyagot tartalmazó, vírusok elleni emberi felhasználásra szánt engedélyeztetése csakis az EMA-n keresztül történhet, a teljes vírust tartalmazó vakcinát viszont tagállami hatáskörben is lehet engedélyezni. 

 

2021. január 27-én a kormány módosította „a biztonságos veszélyhelyzeti gyógyszerellátáshoz szükséges egyes intézkedésekről” szóló rendeletét, melynek értelmében az OGYÉI olyan vakcinát is engedélyez (vagyis nem engedélyezhet, hanem engedélyeznie kell, mint arra a HVG jogásza felhívta a figyelmet), amit legalább három másik – „köztük legalább egy európai uniós vagy európai uniós tagjelölt” – államban engedélyeztek, és ezekben összesen legalább egymillió embert be is oltottak.

 

A kínai oltást már tömegesen alkalmazzák az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben is, sőt Szerbiában is, ahol vajdasági magyarok ezreit is beoltották már vele. Hogy kell-e tartani a kínai vakcinától, az Renczes Ágoston kollégánk cikkéből derül ki, aki szakértőkkel járta körbe a témát, hogy kiderítse kell-e amiatt gyanakodni, hogy könnyebbé tették itthon az engedélyeztetést. A cikkben szó esik arról is, hogy melyik a jobb: márciusban oltatni a kínai vakcinával, vagy októberben a Pfizerrel? A cikkben megszólaló Letoha Tamás kutatóorvos szerint nem kell attól tartani, hogy a kínai vakcina által kiváltott immunválasz kontrollálhatatlanná válik, illetve attól, hogy a vírus elkezd a sejtekben kontrollálhatatlanul szaporodni.

 

NYITÓKÉP: Magyarország Kormánya / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás