Megtiltják-e a vegaburger név használatát az EU-ban?

2021.02.05. 15:27

Annak ellenére, hogy októberben az Európai Parlament elutasított egy olyan javaslatot, ami szerint csak a hústartalmú élelmiszereket lehetne húsnévvel illetni, még nem dőlt el a vegaburgerek és vegakolbászok nevének a sorsa.

Megtiltják-e a vegaburger név használatát az EU-ban?

Mint arról már korábban az Azonnalin is beszámoltunk, októberben az Európai Parlament előtt volt egy javaslat, ami betiltotta volna a növényi alapú, ám állati termékekre utaló termékekre utaló nevet használó élelmiszerek névhasználatát – azaz nem lehetne semmit sem burgernek vagy kolbásznak nevezni, ha nincs benne hús –, azonban az EP-képviselők leszavazták ezt a javaslatot.

Azonban ezzel a vegaburgerek és a szójából készült steakek névhasználatának a kérdése nem került le a napirendről,

ugyanis további két javaslat még az Európai Parlament előtt szerepel, amelyekkel ezt megtilthatnák

– tudósít róla a Politico.

A vita alapját az adja, hogy sokak szerint megtévesztő lehet, ha olyan termékeket illetünk állati termékre utaló névvel, amiben nincs hús, ezért a húsipar azért lobbizik, hogy az ilyen termékek névhasználatát korlátozzák. Míg mások amellett érvelnek, hogy az ilyen növényalapú termékek a húsfogyasztás alternatívája lehetnek, hiszen a táplálkozás céljából tartott állatok nagyban hozzájárulnak a globális felmelegedéshez:

az üvegháztartást okozó gázok kibocsátásának 14,5 százalékáért az állattartás felelős a világon.

Ugyan az első csatát megnyerték a vegaburgerek, azonban egy európai fogyasztói lobbicsoport, a BEUC szerint még további két olyan módosításról szavazhatnak az Európai Parlament képviselői, amelyek miatt betilthatnák a névhasználatot.

Mindkét módosító javaslat az EU Közös Agrárpolitika (KAP) reformjának a része, amit azért kell megreformálni, hogy a von der Leyen vezette Európai Bizottság Green Dealjével összhangba hozzák a mezőgazdasági szektort, többek között azzal, hogy csökkentenék a károsanyag-kibocsátások mértékét az élelmiszeriparban.

A módosító javaslatok a KAP közös piacszervezési szabályaira vonatkoznak, amelyekben az egyik módosító javaslat bizonyos termékek nevét védené azok helytelen használatától, míg egy másik módosító javaslat az olyan elnevezéseket korlátozná, mint a „joghurtszerű” vagy a „sajtutánzat”, de a nem pontosan megfogalmazott szöveg szerint ez egészen odáig terjedhet, hogy végül betiltanák a tej helyettesítésére kitalált laktózmentes termékek névhasználatát is a termékek csomagolásán. Az első módosító javaslat emellett arra is lehetőséget nyújtana, hogy a védett terméknevek listáját később bővítsék, ami miatt a vegán élelmiszeripar képviselői aggódnak.

Ártatlan megfogalmazás vagy frontális támadás a növényi alapú élelmiszeripar ellen?

A módosító javaslatot benyújtó európai képviselők szerint ezen módosítások nem okoznának akkora problémát a vegán élelmiszeriparnak, viszont ha azokat elfogadnák, akkor a továbbiakban nem tudnák félrevezetni a fogyasztókat sem.

„A steak egy húsvágási fajta, létezik például tonhalsteak is. Ezért szerintem a steak nevet használhatja a növényi alapú élelmiszeripar is” – véli Frédéric Courleux, agrárpolitikai tanácsadó, aki hozzátette, hogy a burger is egy szendvicsfajta, amibe nem feltétlenül kerül hús.

Ugyanakkor Courleux elismeri, hogy az első módosító javaslat célja a különböző termékek névhasználatának a védelme, azonban szerinte az olyan népszerű kifejezések, mint a vegaburger vagy a vega steak, nincsenek veszélyben.

De Elena Walden, a Good Food Institute Europe nevű vegán élelmiszeripari lobbi elemzője szerint nem ennyire egyértelmű a helyzet,

mivel a módosító javaslatok lehetőséget nyújtanak arra, hogy a későbbiekben bármi felkerüljön a tiltólistára.

Szerinte a módosítók elfogadása ugyan nem jelentené rögtön a növényi eredetű termékek állati termékre utaló névhasználatának a végét, azonban a módosítók megszövegezése annyira bizonytalan, hogy a későbbiekben veszélyeztetheti például a hamburger vagy a kolbász nevének használatát, hiszen korábban a tej megnevezés használata kapcsán is így tett a Bizottság.

Emellett Walden szerint az is elgondolkodtató, hogy az EU ahelyett, hogy aktívan támogatná az állampolgárok tudatosabb, fenntarthatóbb élelmiszerválasztását, akadályokat állítana a növényi alapú termékek elterjedése elé.

Mikor lehet vége a vegaburger névért folyó harcnak?

Az EP még nem szavazott a módosító javaslatokról, és vélhetőleg több hét is eltelhet, mielőtt szavaznának róluk, mivel a KAP reformjáról jelenleg az EP, az Európai Bizottság és az Európai Tanács háromoldalú tárgyalásokat, ún. trialógusokat folytatnak, azonban a húsipari lobbi erősen próbálja befolyásolni az Európai Bizottságot, hogy jobban lépjenek fel a húsipar érdekeiért.

Ám attól, hogy az Európai Parlament esetleg elfogadná ezen módosítókat, a jogszabálymódosítás még nem lépne életbe, hiszen a döntésre még rá kellene bólintania a tagállamok szakminisztereit tömörítő Európai Unió Tanácsának is.

NYITÓKÉP: Pixabay

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek