+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. október 19. hétfő, 11:12
A húsipari lobbi szerint nem szabadna kolbásznak hívni olyan élelmiszert, amiben nincs hús. Az Európai Parlament a héten szavaz erről, azonban ez nem jelenti azt, hogy ettől még életbe is lép a tiltás.

Az Európai Parlament képviselői a napokban szavaznak majd

 

a növényi alapú, ám állati termékre utaló nevet használó élelmiszerek (veggie burger és kolbász, szójából készült joghurt) névhasználatának betiltásáról,

 

írja a Politico. Az EP ezen lépése az európai közös agrárpolitika reformjának része, az Európai Bizottság ugyanis a hatályban levő élelmiszeripar-értékesítési rendeletét módosítaná. Ám attól, hogy az Európai Bizottság kezdeményezte és az EP megszavazza, a jogszabálymódosítás még nem lép életbe, mivel a döntésre rá kell bólintson majd az Európai Unió Tanácsa is.

 

A fogalomhasználat tiltásáért a hús- és tejipari lobbi emelte fel a szavát, mert szerintük

 

a hús alapú megnevezés félrevezeti az európai vásárlókat.

 

A húsipari lobbi az európai fogyasztókat valószínűleg funkcionális analfabétáknak tartja, mivel úgy gondolják, hogy a veggie burger feliratból a vásárló nem fogja tudni felismerni, hogy abban nincsen hús. Valószínű, hogy inkább az elterjedni látszó alternatív élelmiszerek népszerűsége, valamint az Európai Bizottság Farm to Fork hosszú távú stratégiája – amely egészségesebb és fenntarthatóbb étkeztetést tűzött ki célul – késztette erre a lépésre az élelmiszeripari cégeket.

 

A rendelet első módosítási pontja szerint „a hús alapú fogalmakat csak az állatok ehető részeire lehet majd használni”. A módosítás szerint

 

a steak, kolbász, burger, hamburger fogalmakat „kizárólag csak húst tartalmazó termékek esetében szabadna használni”.

 

Az ellentábornak viszont nem tetszik a húsipari lobbi ezen ötlete. „Az emberek nem tévedésből vásárolnak vega burgert. Azért veszik meg, mert tudatában vannak a vega burger egészségre, környezetre, sőt az állatok jólétére gyakorolt hatásának is” – mondta Elena Walden, a Good Food Institute Europe szakértője.

 

Ugyanakkor nemcsak a húsipari neveket, hanem a tejtermékek névhasználatát is korlátozhatják. A javaslat második módosítási pontja szerint

 

a tej, sajt, vaj fogalmakat csakis az állati eredetű tejtermékek esetében lehetne használni.

 

Például a mandulatej fogalmat nem lehetne használni, hanem mandulaitalnak kellene nevezni azt.

 

A Politico szerint az EP-ben a javaslatnak sem világos többsége, sem pedig egyértelmű elutasítottsága nincs. A Zöldek frakciójának   állásfoglalását ebben a kérdésben az egy évvel korábban elfogadott kiáltványukból lehet kikövetkeztetni. Ebben kijelentették, hogy a mezőgazdasági szektorban mérsékelni kell az állati termelésből származó ökológiai nyomot. Ezt pedig az állati eredetű termékek kisebb termelésével és a fogyasztásuk mérsékelésével lehetne elérni – ebből követlezőleg a Zöldek valószínűleg elutasítáják a veggie burger tiltását kezdeményező javaslatot, amelynek amúgy sincs gyakorlati tartalma.

 

A rendelet módosítása egyébként csak szimbolikus lépésnek tekinthető, mivel ettől sem környezetvédelmi lépések nem várhatók, sem a természet védelme, vagy kizsákmányolása nem fog változni. A kérdés inkább üzleti vagy marketingfogásnak tekinthető. Nemcsak a Zöldeknél, hanem a többi pártcsaládban sincs egyértelmű állásfoglalás az üggyel kapcsolatban.

 

Az EPP-s volt finn miniszterelnök, Alexander Stubb Twitter-bejegyzésben kritizálta a rendelet módosítását. Szerinte „a hamburger az hamburger, a veggie burger az veggie burger, függetlenül, hogy mi van ráírva a csomagolására”. A Politico valószínűnek tartja, hogy valamiféle kompromisszumos javaslatot szavaznak majd meg az Európai Parlamentben, amely aztán az Európai Unió Tanácsa elé kerül majd, ahol tovább puhíthatják azt.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás