Betilthatják a vega burger és vega kolbász elnevezéseket az EU-ban

2020.10.19. 11:12

A húsipari lobbi szerint nem szabadna kolbásznak hívni olyan élelmiszert, amiben nincs hús. Az Európai Parlament a héten szavaz erről, azonban ez nem jelenti azt, hogy ettől még életbe is lép a tiltás.

Betilthatják a vega burger és vega kolbász elnevezéseket az EU-ban

Az Európai Parlament képviselői a napokban szavaznak majd

a növényi alapú, ám állati termékre utaló nevet használó élelmiszerek (veggie burger és kolbász, szójából készült joghurt) névhasználatának betiltásáról,

írja a Politico. Az EP ezen lépése az európai közös agrárpolitika reformjának része, az Európai Bizottság ugyanis a hatályban levő élelmiszeripar-értékesítési rendeletét módosítaná. Ám attól, hogy az Európai Bizottság kezdeményezte és az EP megszavazza, a jogszabálymódosítás még nem lép életbe, mivel a döntésre rá kell bólintson majd az Európai Unió Tanácsa is.

A fogalomhasználat tiltásáért a hús- és tejipari lobbi emelte fel a szavát, mert szerintük

a hús alapú megnevezés félrevezeti az európai vásárlókat.

A húsipari lobbi az európai fogyasztókat valószínűleg funkcionális analfabétáknak tartja, mivel úgy gondolják, hogy a veggie burger feliratból a vásárló nem fogja tudni felismerni, hogy abban nincsen hús. Valószínű, hogy inkább az elterjedni látszó alternatív élelmiszerek népszerűsége, valamint az Európai Bizottság Farm to Fork hosszú távú stratégiája – amely egészségesebb és fenntarthatóbb étkeztetést tűzött ki célul – késztette erre a lépésre az élelmiszeripari cégeket.

A rendelet első módosítási pontja szerint „a hús alapú fogalmakat csak az állatok ehető részeire lehet majd használni”. A módosítás szerint

a steak, kolbász, burger, hamburger fogalmakat „kizárólag csak húst tartalmazó termékek esetében szabadna használni”.

Az ellentábornak viszont nem tetszik a húsipari lobbi ezen ötlete. „Az emberek nem tévedésből vásárolnak vega burgert. Azért veszik meg, mert tudatában vannak a vega burger egészségre, környezetre, sőt az állatok jólétére gyakorolt hatásának is” – mondta Elena Walden, a Good Food Institute Europe szakértője.

Ugyanakkor nemcsak a húsipari neveket, hanem a tejtermékek névhasználatát is korlátozhatják. A javaslat második módosítási pontja szerint

a tej, sajt, vaj fogalmakat csakis az állati eredetű tejtermékek esetében lehetne használni.

Például a mandulatej fogalmat nem lehetne használni, hanem mandulaitalnak kellene nevezni azt.

A Politico szerint az EP-ben a javaslatnak sem világos többsége, sem pedig egyértelmű elutasítottsága nincs. A Zöldek frakciójának   állásfoglalását ebben a kérdésben az egy évvel korábban elfogadott kiáltványukból lehet kikövetkeztetni. Ebben kijelentették, hogy a mezőgazdasági szektorban mérsékelni kell az állati termelésből származó ökológiai nyomot. Ezt pedig az állati eredetű termékek kisebb termelésével és a fogyasztásuk mérsékelésével lehetne elérni – ebből követlezőleg a Zöldek valószínűleg elutasítáják a veggie burger tiltását kezdeményező javaslatot, amelynek amúgy sincs gyakorlati tartalma.

A rendelet módosítása egyébként csak szimbolikus lépésnek tekinthető, mivel ettől sem környezetvédelmi lépések nem várhatók, sem a természet védelme, vagy kizsákmányolása nem fog változni. A kérdés inkább üzleti vagy marketingfogásnak tekinthető. Nemcsak a Zöldeknél, hanem a többi pártcsaládban sincs egyértelmű állásfoglalás az üggyel kapcsolatban.

Az EPP-s volt finn miniszterelnök, Alexander Stubb Twitter-bejegyzésben kritizálta a rendelet módosítását. Szerinte „a hamburger az hamburger, a veggie burger az veggie burger, függetlenül, hogy mi van ráírva a csomagolására”. A Politico valószínűnek tartja, hogy valamiféle kompromisszumos javaslatot szavaznak majd meg az Európai Parlamentben, amely aztán az Európai Unió Tanácsa elé kerül majd, ahol tovább puhíthatják azt.

NYITÓKÉP: Pixabay

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek