Egymásra mutogat az Árkád és a Freshland, a befalazott salátázó a vendéglátósok gondjainak jelképe lehet

2021.02.03. 19:57

Durvul a vendéglátós helyzet: az Árkád üzletközpont elfalazott egy Freshland-salátázót, mert nem fizették a bérleti díjat. A Freshland szerint viszont az Árkád volt rugalmatlan, hat másik üzletközponttal megtalálták megoldást. Az ügy a bíróságon folytatódik, addig is kilenc alkalmazott állása lóg a levegőben. Az Árkád is megszólalt az Azonnalinak.

Egymásra mutogat az Árkád és a Freshland, a befalazott salátázó a vendéglátósok gondjainak jelképe lehet

Bezáratott, sőt, befalaztatott egy-egy Freshland éttermet, salátabárt a budapesti és a győri Árkádban a plázát üzemeltető cég. A budapesti esetnél a franchise résztulajdonosa ezt sérelmezte, ezért festékszóróval kiírta a lezárást képező gipszkartonfalra,

„Mi is élni akarunk, engedjetek dolgozni! 5 ember munkahelye ez!”

A férfit az üzletközpont által kihívott rendőrség elvitte, kihallgatta, és rongálás miatt nyomozás is indult az ügyben. A Telexnek a férfi azt mondta, az akció célja nem rongálás, hanem figyelemfelkeltés volt, szerinte az Árkád visszaélt az erőfölényével.

Nyolcból hat üzletközpontnál sikerült tárgyalni, megegyezni

2019 végén nyitott meg a Freshland franchise két új üzlete a két Árkádban (a győri novemberben, a budapesti decemberben), ezt már Ádám Ákos mondta el az Azonnalinak, aki a franchise-cég másik résztulajdonosa.

A Freshland is úgy működik ugyanis, mint egy McDonald's: bárki megvásárolhatja a franchise-t. Ezzel egyrészt vállania kell, hogy az étterem úgy fog kinézni, mint a többi Freshland-étterem, másrészt segítséget is kap: megkapja a szükséges tudást, leírásokat, a cash-flow-tervezetet öt évre, és a központ segít a megfelelő étteremhely megtalálásában is. Az üzletek maguknak termelik a bevételüket, de bizonyos jutalékokat kell fizetni a franchise-nak. Összesen nyolc éttermük van országszerte.

Korántsem ideális pillanatban nyitott a két új belépő, három, illetve négy hónap után a tavaszi lockdown után, nyáron tudtak csak újra kinyitni. 2021. november 11. után pedig megint be kellett zárjanak, csak elvitelre működhettek. Március óta egyeztetnek a plázákkal a bérleti díjak átütemezéséről, csökkentésről, az Árkád a nyár végén jelentkezett először, mondta el az Azonnalinak Ákos.

A két fél máshogy emlékszik

Elkezdtek tárgyalni, miközben jöttek a szerződés szerinti számlák megállás nélkül. A Freshland jelezte, hogy nem tudja kifizetni, a kedvezményekről folytak a további tárgyalások. A franchise az Árkád üzemeltetőjének német tulajdonosával is felvette a kapcsolatot, hátha így gyorsabban elérnek valamit, mert érezték: a magyar féllel nem úgy haladnak, ahogy kéne, nem sikerül megtalálni a kompromisszumot. A többi plázánál ez sikerült, Ákos szerint ők konstruktívabban állnak hozzá.

Az Árkád azonban máshogy látja. Az Azonnalinak elküldött nyilatkozatukban azt írják, 2020-ban együttműködési kötelezettségüknek eleget téve

a Freshlandet üzemeltető céggel is többször felvették a kapcsolatot, és fizetéskönnyítő megoldásokat kínáltak fel neki.

„A Freshlandet üzemeltető cég az erre vonatkozó megállapodást nem kötötte meg”, állítja az üzletközpont. Ákos szerint ezeket nem tudták elfogadni. 

A Freshland állítja, decemberben kapott egy ultimátumot az Árkádtól, amit nem tudtak elfogadni. Az éttermes cég azt szerette volna, hogy amikor az élet visszaáll a rendes kerékvágásba, akkor fizetnének újra rendes vagy akár nagyobb bérleti díjat, most viszont ne, vagy mérsékelten kelljen fizetni. Ebbe az Árkád nem ment bele. Decemberben két napot kapott a Freshland, hogy teljesítse az Árkád követelését, azaz fizessen.

De a Freshland megintcsak jelezte, nem tudnak fizetni. Így a szerződést felmondta az Árkád január 28-án, és bejelentette, két hetet kap a cég, hogy kiürítse a helyet. A bejelentés után 4-5 nappal

jött a gipszkartonos lezárás most hétfőn.

Az étterem-tulajdonos nem is tudta kiüríteni a helyiséget, bent vannak az eszközei, készletei, még a romlandó áruk is, mondja a Ákos, mint például saláta-alaapanyagok.

Az Árkád állítja, a felmondás kimondásával és a kintlevőség behajtásával az utolsó utáni pillanatig vártak.

De mivel bő félévnyi tárgyalás is eredménytelennek bizonyult, „kénytelenek voltunk a tetemes tartozás növelésének elkerülése és a további károk megelőzése érdekében a bérbeadói felmondás jogával élni”.

A Freshland a szerződés megszűnése ellenére tovább üzemeltette az üzletét, ezért zárta le azt az Árkád.

Ákos erre azt mondta, a romlandó árut még szerették volna kiárulni, ezért voltak nyitva, a felmondást pedig nem fogadták el. 

Azt nem sikerült sikerült megtudnia az Árkád jogi osztályától, miért vitték el a rendőrök a tulajdonostársát. Az ügyet az étterem tulajdonosa jogi útra tereli, a bíróságon folytatódhat az ügy.

Kérdéses, mi lesz kilenc alkalmazottal

A bezárás Budapesten 5, Győrben 4 munkavállalót érint. Őket megpróbálják elhelyezni más üzletekben, mondta az Azonnalinak Ákos, de ez nem biztos, hogy sikerül. Még nem kapták meg ugyanis az állami bértámogatást, csak a jóváhagyást kapták meg, miszerint jogosultak rá. A bértámogatás a munkaerő megartásában segít, de a bérleti díjjal kapcsolatos vitákat nem tudják ebből rendezni.

A kormány egyébként előbb megígérte, hogy a már megítélt, de ki nem fizetett állami bértámogatás (a munkavállalók nettó bérének felét) kifizetését meggyorsítja, kedden pedig már arról írt a Magyar Nemzet, hogy előre ki fogják fizetni a bértámogatásokat február végéig. Sok hely jelezte még korábban, a január 31-i és február 1-jei Hősök terei tüntetések előtt, hogy még a novemberi bértámogatást sem kapták meg.

Maga a Fresland franchise is érezte, méltányosabbnak kell lennie a tagokkal: előbb nem szedte, majd lecsökkentette az egyes üzletektől kért jutalékot a járványhelyzetre való tekintettel, mondván:

„folyamatosan bukó tavaly óta ez az egész történet”.

A házhozszállítást a február 1-jei nyitással felfedező borsfai Bázis kocsma izgalmas, rendőrökkel teli történetét itt olvashatod.

Itt pedig azt írtuk meg, miért nem vállalja a TASZ a nyitás-tüntetés szervezőinek, az Ecsenyi-fivérek jogi védelmét.

NYITÓKÉP: Freshland

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek