Megint éheznek a karanténba kényszerített kínaiak

Szerző: Aradi Péter
2022.04.07. 15:14

Sanghajban elszabadult a koronavírus, és megint olyan szigorú intézkedéseket hoztak, hogy megállítsák a vírus terjedését, ami újabb halottakhoz vezethet.

Megint éheznek a karanténba kényszerített kínaiak

Sanghajban sokáig féken tudták tartani a koronavírus-járványt, azonban az utóbbi hetekben elszabadult a vírus – bár például Magyarországgal összehasonlításban még mindig nincsenek olyan elképesztő számok, mivel az ország zéró toleranciát hirdetett a vírussal szemben. Ennek következtében az utóbbi napokban két lépcsőben teljesen lezárták a gazdasági és pénzügyi központnak számító több mint 25 milliós várost.

Sanghaj keleti felét március 28-án zárták le, április elsejétől pedig kiterjesztették a város nyugati felére is, azonban úgy tűnik, hiába minden, az esetszámok csak növekednek, április 7-én,

csütörtökön állítólag újabb 20 ezer új fertőzöttet találtak.

Nem csoda, hogy a hatóságok határozatlan időre már április 4-én, hétfőn meghosszabbították a lezárásokat.

A lezárások Sanghaj esetében is olyan szigorúak, hogy senki nem hagyhatja el a lakását, a lakók nem mehetnek boltokba sem, úgyhogy az ételeket meg kell rendelniük, és ha megrendelték, meg kell várniuk, amíg a kormány kiszállítja őket.

A bezárás április elsejei kiterjesztése viszont

megint lehetetlen feladatok elé állították a kézbesítőket,

leterheltek az élelmiszerboltok oldalai is, a kormányzat sem áll a helyzet magaslatán. A BBC talált olyan kommentet a Weibón, a helyi közösségi oldalon, amiben valaki egyszerűen csak azt írta, hogy: „életemben először éhezek”.

A helyzet olyan súlyos lett, hogy április 6-án, szerdán a város illetékesei is elismerték, hogy annak ellenére vannak élelmezési nehézségek Sanghajban, hogy állításuk szerint a metropolisznak elegendő rizs-, tészta-, gabona-, olaj- és húskészlete van. A város alpolgármestere április 7-én, csütörtökön ehhez annyit tett még hozzá, hogy megpróbálnak újranyitni bizonyos piacokat és boltokat, valamint további szállítószemélyzetet toborozni a lezárt területekről.

Ahogy az Azonnalin is megírtuk, a kíniak már több, milliós várost is lezártak, hogy néhány nap alatt végigteszteljék őket, és bár a Kínai Kommunista Párt szereti úgy beállítani a dolgot, hogy minden zökkenőmentesen alakult,

már akkor is gondok voltak az ellátásokkal,

és sokan éhezetek. A 13 milliós Hszianban az emberek kétségbeesésükben már a telefonjaikat cserélték volna ennivalóra. A kemény kínai fellépésnek már akkor is voltak halálos áldozatai.

A Reuters jelentése szerint Sanghajban sem az éhség az egyetlen probléma. A lakosok nem rajonganak az ötletért, hogy nem lábadozhatnak otthon, hanem

muszáj átköltözniük a karanténlétesítményekbe,

amik a hírek szerint máris túlzsúfoltakká váltak. A szülők még zabosabbak, hiszen csak akkor kísérhetik el a gyerekeiket, ha ők maguk is koronások. A dolog ráadásul eredetileg nem is így volt, kezdetben mindenképpen szétválasztották volna őket, hogy máshol gyógyuljanak fel.

NYITÓKÉP: Excellentcc / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek