Elriasztották a nyitástól, de tüntetni jön Budapestre a szentesi söröző tulajdonosa

2021.01.28. 09:57

Étel-házhozszállítást nem tudtak beindítani, bevételük nincs, de az alkalmazottjukat még három hónapig foglalkoztatniuk kell – a nehéz helyzetben lévő szentesi Pikoló söröző tulajdonosa mondta el, miért érzi úgy, hogy tiltakoznia kell a november óta tartó lezárások ellen.

Elriasztották a nyitástól, de tüntetni jön Budapestre a szentesi söröző tulajdonosa

Február 1-jére hirdet tiltakozó nyitási akciót a libertárius Le az Adók 75 százalékával párt, hogy felhívja a figyelmet a vendéglátóhelyek és más szolgáltatók kilátástalan gazdasági helyzetére.

Bár eredetileg a szentesi Pikoló söröző is jelezte az eseményt hirdető térképen, hogy február 1-jén kinyit, végül visszalépett, mondta el az Azonnalinak a hely tulajdonosa, Magyar Zsuzsanna.

Lebeszélték, nehogy összeszedjen egy vaskos büntetést,

mondta el Zsuzsanna, ám a helyzetük ettől még cseppet sem javult.

A budapesti tüntetésen a Hősök terén, ami a tervek szerint február 1-jén délben lesz (több Facebok-esemény is meg van hirdetve, miután az eredetileg meghirdetett, többezres érdeklődést kiváltó eseményt törölték a fővárosi Központ bár előtti rendőri fellépés, büntetés és bezáratás után), viszont mindenképpen részt vesznek.

A Pikoló tulajdonosa hasonló problémákkal küzd, mint az Azonnalinak megszólaló Központ, a rózsadombi Kuckó kávézó vagy az egri Sikk Kávézó és Bár vezetése: miközben november 11 óta nem tudnak kinyitni, fizetniük kell a munkaadói járulékokat, rezsit, bérleti díjat, nincs bevételük, és állami segítséget sem kapnak.

A Pikoló helyzete annyiban különleges, hogy a hely egy alkalmazottat foglalkoztat, aki után a Munkaügyi Központ ágazati támogatás gyanánt hathónapos bértámogatást nyújt. Ez a támogatás most jár le, de a cégnek ilyenkor még vállalnia kell, hogy további 3 hónapig foglalkoztatja utána a munkaerőt, azaz április végéig. Ezért nem is szüneteltetheti a vállalkozását, hogy ne kelljen a kisadózók katáját fizetnie. Hogy utána mi lesz?

„Harcolunk a végsőkig”,

fogalmaz a tulajdonos.

A bezárt vendéglátóhelyek kevés lehetséges kiútja a házhoz szállítás, a Pikoló viszont ezt a szolgátlatást, bár van konyhájuk, nem tudta beindítani.

Azért is bírták türelemmel eddig a megpróbáltatásokat, mondja Zsuzsanna, mert többször is kaptak olyan nem hivatalos információt jólértesült ismerősöktől, hogy megszűnik a lezárás: egy december 7-i időpont is eljutott hozzá, illetve február 11-jei nyitásról is hallott rebesgetni. Azt gondolták, már csak egy kis időt kell kibírniuk.

Most tehát küszködnek, hogy otthon „minden nap ételt tehessünk az asztalra”, a söröző volt ugyanis Zsuzsannáék megélhetésének a záloga. Egy gyerekük van, Zsuzsanna édesanyja segít nekik a mindennapokban.

Bár Zsuzsannának nincs részletes képe a szentesi helyzetről, de amennyire rálát, a többi vendéglátós ugyanígy küszködik.

NYITÓKÉP: Pikoló Söröző / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek