+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Dercsényi Dávid
2021. január 28. csütörtök, 09:57
Étel-házhozszállítást nem tudtak beindítani, bevételük nincs, de az alkalmazottjukat még három hónapig foglalkoztatniuk kell – a nehéz helyzetben lévő szentesi Pikoló söröző tulajdonosa mondta el, miért érzi úgy, hogy tiltakoznia kell a november óta tartó lezárások ellen.

Február 1-jére hirdet tiltakozó nyitási akciót a libertárius Le az Adók 75 százalékával párt, hogy felhívja a figyelmet a vendéglátóhelyek és más szolgáltatók kilátástalan gazdasági helyzetére.

 

Bár eredetileg a szentesi Pikoló söröző is jelezte az eseményt hirdető térképen, hogy február 1-jén kinyit, végül visszalépett, mondta el az Azonnalinak a hely tulajdonosa, Magyar Zsuzsanna.

 

Lebeszélték, nehogy összeszedjen egy vaskos büntetést,

 

mondta el Zsuzsanna, ám a helyzetük ettől még cseppet sem javult.

 

A budapesti tüntetésen a Hősök terén, ami a tervek szerint február 1-jén délben lesz (több Facebok-esemény is meg van hirdetve, miután az eredetileg meghirdetett, többezres érdeklődést kiváltó eseményt törölték a fővárosi Központ bár előtti rendőri fellépés, büntetés és bezáratás után), viszont mindenképpen részt vesznek.

 

A Pikoló tulajdonosa hasonló problémákkal küzd, mint az Azonnalinak megszólaló Központ, a rózsadombi Kuckó kávézó vagy az egri Sikk Kávézó és Bár vezetése: miközben november 11 óta nem tudnak kinyitni, fizetniük kell a munkaadói járulékokat, rezsit, bérleti díjat, nincs bevételük, és állami segítséget sem kapnak.

 

A Pikoló helyzete annyiban különleges, hogy a hely egy alkalmazottat foglalkoztat, aki után a Munkaügyi Központ ágazati támogatás gyanánt hathónapos bértámogatást nyújt. Ez a támogatás most jár le, de a cégnek ilyenkor még vállalnia kell, hogy további 3 hónapig foglalkoztatja utána a munkaerőt, azaz április végéig. Ezért nem is szüneteltetheti a vállalkozását, hogy ne kelljen a kisadózók katáját fizetnie. Hogy utána mi lesz?

 

„Harcolunk a végsőkig”,

 

fogalmaz a tulajdonos.

 

A bezárt vendéglátóhelyek kevés lehetséges kiútja a házhoz szállítás, a Pikoló viszont ezt a szolgátlatást, bár van konyhájuk, nem tudta beindítani.

 

Azért is bírták türelemmel eddig a megpróbáltatásokat, mondja Zsuzsanna, mert többször is kaptak olyan nem hivatalos információt jólértesült ismerősöktől, hogy megszűnik a lezárás: egy december 7-i időpont is eljutott hozzá, illetve február 11-jei nyitásról is hallott rebesgetni. Azt gondolták, már csak egy kis időt kell kibírniuk.

 

Most tehát küszködnek, hogy otthon „minden nap ételt tehessünk az asztalra”, a söröző volt ugyanis Zsuzsannáék megélhetésének a záloga. Egy gyerekük van, Zsuzsanna édesanyja segít nekik a mindennapokban.

 

Bár Zsuzsannának nincs részletes képe a szentesi helyzetről, de amennyire rálát, a többi vendéglátós ugyanígy küszködik.

 

NYITÓKÉP: Pikoló Söröző / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hetvenöt éve írta alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás