+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. január 19. kedd, 16:37
Giuseppe Conte olasz kormányfő hétfőn az alsóházban tartott beszédet, mert a kormányválság miatt kérdésessé vált a többsége. A politikus itt az USA-t és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte, amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Amint arról az Azonnali beszámolt: múlt héten kormányválság robbant ki Olaszországban, miután Matteo Renzi egykori kormányfő visszahívta az általa vezetett Italia Viva kispárt minisztereit a Conte-kormányból. A balpopulista Öt Csillag (M5S), a balközép Demokrata Párt (PD) és a szocialista Szabadok és Egyenlőek (LeU) alkotta kormány így a Szenátusban elvesztette a többségét, de kérdéses volt az alsóházi többség is.

 

Az alsóházban már megvan Conte-többsége újra

 

Hétfőn Conte az első bizalmi szavazást az alsóházban túlélte, itt tehát megmaradt a többsége – sőt,

 

a jobboldali Forza Italia egyik képviselője is a kormány mellett szavazott.

 

Renata Polverini, a Berlusconi-párt képviselője azt mondta, hogy várja egy Conte-párti centrista alakulat létrejöttét, és abban szívesen részt venne. Amint az Azonnalinak Gianfranco Pasquino, bolognai egyetemi tanár, egykori balközép szenátor nyilatkozta: a Conte-kormány túlélése függhet azon, hogy sikerül-e renegát képviselőket – elsősorban a Vegyeseknek nevezett szakadárfrakcióból – átcsábítania magához, de az sem kizárt, hogy – amint Polverini példája is mutatja – egy-egy jobbközép politikus is kész átszavazni a kormányra.

 

Az alsóházi menet azonban eleve nem volt még annyira éles, ott ugyanis a Conte-kormánynak Renziék nélkül is megvan a többsége – most csak az derült ki, hogy ez a többség a vártnál is nagyobb.

 

321 képviselő szavazott a kormányra, 259 ellene és 27 tatózkodott, azaz Conténak bőven megvan itt az abszolút többsége.

 

Kedden a Szenátus fog szavazni, itt hivatalosan öt szenátori hely hiányzik a Conte-kormánynak, de elképzelhető, hogy megint lesznek átszavazások. A kormányválságot előidéző Italia Viva szenátusi frakciója pedig bejelentette: távol maradnak a szavazástól, amivel közvetve Contét segítik, ugyanis a kormánynak elegendő, ha a leadott szavazatok között többséget szerez. Ezzel szemben a jobbközép ellenzék pártjai – a szélsőjobboldali Lega, a neofasiszta Olaszország Fivérei és a berlusconista Forza Italia – kijelentették: nem szavaznak bizalmat Conténak. De ahogy hétfőn az alsóházban, most a Szenátusban is elképzelhető, hogy lesznek átszavazások.

 

Conte kiállt Kína mellett, a Lega bocsánatkérést vár el

 

Conte hétfői alsóházi beszéde azonban kiverte a biztosítékot a jobboldalon. Az egykori firenzei jogászprofesszor – aki pártfüggetlen, de inkább az Öt Csillaghoz áll közelebb – azt mondta, hogy

 

nem csak az USA, de Kína is természetes és szoros szövetsége Olaszországnak. Már ekkor a legások és a neofasiszták hangosan azt ordibálták, hogy „szégyen“.

 

GIUSEPPE CONTE 2019-BEN PEKINGI LÁTOGATÁSAKOR. FOTÓ: GC / FB

 

Eugenio Zoffili, az alsóház külügyi bizottságának legás elnöke bocsánatkérésre szólította fel Contét. Matteo Salvini szerint Conte Kína-dicsérete „sértés“ mindazok számára, akik a kínai koronavírusban megbetegedtek, és

 

sérti azok emlékét, akik „a Vuhán-vírus miatt nincsenek már köztünk“.

 

Conte a keddi szenátusi beszédében már pontosított, és csak az USA-t nevezte meg „természetes szövetségesnek“, de Kína fontosságát ezúttal is kiemelte, ami ellen a legás és neofasiszta szenátorok megint fújjolással tiltakoztak. Ezzel szemben Conte Kínára vonatkozó megjegyzéseit már az alsóházban is nagy tapssal jutalmazták az ötcsillagosok és a demokraták. Mint ismert: Luigi di Maio ötcsillagos külügyminiszter elkötelezett abban, hogy Róma fűzze szorosabbra a kapcsolatait Pekinggel. Olaszország ma az egyetlen nyugat-európai ország, amely hivatalosan is csatlakozott Kína „Selyemút“-projektjéhez.

 

A Lega azonban a kínai koronavírus-járvány kirobbanása óta Pekinget tartja felelősnek a helyzetért. Már tavaly márciusban Salvini azt állította, hogy egy korábbi tévéfelvétel bizonyítaná: Vuhánban Kína mesterséges vírusokat dolgozna ki. Akkor megígérte, hogy Kínától kártérítést fog követelni az olaszországi járvány miatt, de egyelőre e téren nem tett semmit.

 

NYITÓKÉP: Az olasz szenátus ülésterme / Fratello Gracco, Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás