Conte Kínát szövetségesnek tartja, Salvini bocsánatkérést vár el

Szerző: Techet Péter
2021.01.19. 16:37

Giuseppe Conte olasz kormányfő hétfőn az alsóházban tartott beszédet, mert a kormányválság miatt kérdésessé vált a többsége. A politikus itt az USA-t és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte, amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Conte Kínát szövetségesnek tartja, Salvini bocsánatkérést vár el

Amint arról az Azonnali beszámolt: múlt héten kormányválság robbant ki Olaszországban, miután Matteo Renzi egykori kormányfő visszahívta az általa vezetett Italia Viva kispárt minisztereit a Conte-kormányból. A balpopulista Öt Csillag (M5S), a balközép Demokrata Párt (PD) és a szocialista Szabadok és Egyenlőek (LeU) alkotta kormány így a Szenátusban elvesztette a többségét, de kérdéses volt az alsóházi többség is.

Az alsóházban már megvan Conte-többsége újra

Hétfőn Conte az első bizalmi szavazást az alsóházban túlélte, itt tehát megmaradt a többsége – sőt,

a jobboldali Forza Italia egyik képviselője is a kormány mellett szavazott.

Renata Polverini, a Berlusconi-párt képviselője azt mondta, hogy várja egy Conte-párti centrista alakulat létrejöttét, és abban szívesen részt venne. Amint az Azonnalinak Gianfranco Pasquino, bolognai egyetemi tanár, egykori balközép szenátor nyilatkozta: a Conte-kormány túlélése függhet azon, hogy sikerül-e renegát képviselőket – elsősorban a Vegyeseknek nevezett szakadárfrakcióból – átcsábítania magához, de az sem kizárt, hogy – amint Polverini példája is mutatja – egy-egy jobbközép politikus is kész átszavazni a kormányra.

Az alsóházi menet azonban eleve nem volt még annyira éles, ott ugyanis a Conte-kormánynak Renziék nélkül is megvan a többsége – most csak az derült ki, hogy ez a többség a vártnál is nagyobb.

321 képviselő szavazott a kormányra, 259 ellene és 27 tatózkodott, azaz Conténak bőven megvan itt az abszolút többsége.

Kedden a Szenátus fog szavazni, itt hivatalosan öt szenátori hely hiányzik a Conte-kormánynak, de elképzelhető, hogy megint lesznek átszavazások. A kormányválságot előidéző Italia Viva szenátusi frakciója pedig bejelentette: távol maradnak a szavazástól, amivel közvetve Contét segítik, ugyanis a kormánynak elegendő, ha a leadott szavazatok között többséget szerez. Ezzel szemben a jobbközép ellenzék pártjai – a szélsőjobboldali Lega, a neofasiszta Olaszország Fivérei és a berlusconista Forza Italia – kijelentették: nem szavaznak bizalmat Conténak. De ahogy hétfőn az alsóházban, most a Szenátusban is elképzelhető, hogy lesznek átszavazások.

Conte kiállt Kína mellett, a Lega bocsánatkérést vár el

Conte hétfői alsóházi beszéde azonban kiverte a biztosítékot a jobboldalon. Az egykori firenzei jogászprofesszor – aki pártfüggetlen, de inkább az Öt Csillaghoz áll közelebb – azt mondta, hogy

nem csak az USA, de Kína is természetes és szoros szövetsége Olaszországnak. Már ekkor a legások és a neofasiszták hangosan azt ordibálták, hogy „szégyen“.

GIUSEPPE CONTE 2019-BEN PEKINGI LÁTOGATÁSAKOR. FOTÓ: GC / FB

Eugenio Zoffili, az alsóház külügyi bizottságának legás elnöke bocsánatkérésre szólította fel Contét. Matteo Salvini szerint Conte Kína-dicsérete „sértés“ mindazok számára, akik a kínai koronavírusban megbetegedtek, és

sérti azok emlékét, akik „a Vuhán-vírus miatt nincsenek már köztünk“.

Conte a keddi szenátusi beszédében már pontosított, és csak az USA-t nevezte meg „természetes szövetségesnek“, de Kína fontosságát ezúttal is kiemelte, ami ellen a legás és neofasiszta szenátorok megint fújjolással tiltakoztak. Ezzel szemben Conte Kínára vonatkozó megjegyzéseit már az alsóházban is nagy tapssal jutalmazták az ötcsillagosok és a demokraták. Mint ismert: Luigi di Maio ötcsillagos külügyminiszter elkötelezett abban, hogy Róma fűzze szorosabbra a kapcsolatait Pekinggel. Olaszország ma az egyetlen nyugat-európai ország, amely hivatalosan is csatlakozott Kína „Selyemút“-projektjéhez.

A Lega azonban a kínai koronavírus-járvány kirobbanása óta Pekinget tartja felelősnek a helyzetért. Már tavaly márciusban Salvini azt állította, hogy egy korábbi tévéfelvétel bizonyítaná: Vuhánban Kína mesterséges vírusokat dolgozna ki. Akkor megígérte, hogy Kínától kártérítést fog követelni az olaszországi járvány miatt, de egyelőre e téren nem tett semmit.

NYITÓKÉP: Az olasz szenátus ülésterme / Fratello Gracco, Wikimedia

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek