Salvini a parlament elé viszi annak kérdését, hogy a kínaiak fejlesztették-e ki a koronavírust

Szerző: Techet Péter
2020.03.25. 20:45

Még 2015-ben mutatott be az olasz közszolgálati Rai Tre csatorna egy riportot a Vuhanban állítólag előállított vírusokról. Salvini a parlamentben fog feltenni kérdést ennek kapcsán.

Salvini a parlament elé viszi annak kérdését, hogy a kínaiak fejlesztették-e ki a koronavírust
„Kínai tudósok a denevérek proteinjéből nyertek egy új vírust, ami az emberi tüdőt támadja meg“ – kezdi a műsorvezető,

aki egy riportot vezet fel arról, hogy kutatási célból állítanak elő Vuhanban új vírusokat.

Az adás nem mostani, hanem majdnem öt éves már: 2015 novemberében az olasz közszolgálati adók közül a legbaloldalibbnak számító Rai Tre ismeretterjesztő műsora, a Leonardo számolt be egy „szupervírusról”, amelynél denevér proteinjét ültették be a Sars-vírusba, és az eredmény az ember tüdejét támadja meg.

A Rai Tre 2015 novemberi tudósítása szerint nem biológiai fegyverről van szó, hanem a vuhani tudósok a vírusok természetét, előállíthatóságát akarták ezzel letesztelni, de – az adás megjegyzi –

„hiába vannak zárt laboratóriumokban, a veszély, hogy a vírus kiszökik, nagy”.

A műsorban arról folyik a vita, hogy a tudományos kutatásért megéri-e bármilyen rizikót vállalni. A feltételezett kísérletnek, amiben denevérek proteinjét a Sars-vírusra helyezik, és az egészet egereken tesztelik le, végül az adás szerint „egy olyan koronavírus lesz az eredménye, amely az emberi tüdőt képes megtámadni”.

Az akkori adás videóját most Matteo Salvini, a szélsőjobboldali Lega elnöke is megosztotta Facebook-oldalán azzal a felütéssel, hogy „hihetetlen”. A Lega-vezér megígérte: pártja azonnal kérdést intéz Giuseppe Conte kormányfőhöz és Luigi di Maio ötcsillagos külügyminiszterhez, a párt ugyanis elvárja, hogy a koronavírus kapcsán felmerült gyanút vizsgálja meg a kormány – bár nehezen érthető, Róma miként lenne erre egymaga képes.

A jobboldali liberális Corriere della Sera napilap több olasz járványügyi szakembert is megkérdezett a Leonardo műsor akkori állításairól, mindegyikük azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus természetes eredetű, azaz egyszerű összeesküvés-elméletnek tartják, hogy a kínaiak fejlesztették volna ki. A megszólalok elsősorban arra koncentrálnak, hogy a vírus bizonyosan nem biológiai fegyver – ezt azonban a Leonardo se állította, ott arról volt szó, hogy tudományos célzattal állítanak elő Kínában különféle vírusokat zárt laboratóriumokban.

Alessandro Cassarin, aki a műsor szerkesztéséért felelt akkor, arra emlékeztetett: a Rai Tre adása egy Nature-cikken alapult, azt ismertették. Ugyanezen lap jelentette ki viszont pár napja, hogy a mostani koronavírus bizonyosan nem laboratóriumi körülmények között született. 

A Rai Tre 2015-ös műsorát olaszul itt lehet megnézni:

NYITÓKÉP: Részlet a 2015-ös adásból

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek