+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. január 13. szerda, 09:22
Jobboldalról is kell támogatókat szereznie a túléléshez Giuseppe Conténak, ha Renzi tényleg kiszáll.

A római balközép-balpopulista kormánynak lett végre egy terve arra, hogyan költse el az EU-tól részben segélyként, részben hitelként kapott koronavírus-válságot követő helyreállítási csomagot. A kedd este elhatározott terv könnyen lehet, hogy Giuseppe Conte mostani koalíciós kormányának utolsó döntése is volt – a balközép Demokrata Párt (PD), a balpopulista Öt Csillag Mozgalom, a szocialista Szabadok és Egyenlőek (LeU) mellett Conte többségéhez szükség lenne ugyanis azon Matteo Renzi exkormányfő szociálliberális Italia Viva pártjára, amely hevesen ellenezte a miniszterelnök EU-pénzt elosztani kívánó tervét. 

 

Renzi ugyanis jóval több pénzt költene a válság utáni helyreállításra, mint a kormány, az EU Next Generation névre hallgató, csak Olaszországnak 209 milliárd eurót szánó csomagja pártjának nem elég, még több pénzt kérne Brüsszeltől, illetve, ami van, azt is egészen másképp osztaná el, mint Conte: rövidtávú, populista intézkedések helyett hosszútávú fejlesztésekre. A miniszterelnök azzal utasította el Renzi ötletét, hogy azzal az így is túl magas olasz államadósság már ellenőrizhetetlen mértékű lenne. 

 

A MATTEO RENZI PÁRTJÁNAK TISZTELETÉRE KÉSZÍTETT MARGHERITA

 

Sokan egyébként attól is tartottak, hogy az olasz kormány már azon megbukik, hogy túl hosszú ideig állítja össze az EU-s pénzek elköltésére irányuló tervét, de végül kedd éjjelre meglett a deal. Két miniszter tartózkodott csak: a Matteo Renzi-féle mozgalom két politikusa, Teresa Bellanova agrárminiszter és Elena Bonetti családügyi miniszter. Az olasz sajtó a renzisták tartózkodását úgy értékeli, hogy bekövetkezett a Renzi által az elmúlt hetekben annyit hangoztatott szakítás az Italia Viva és a kormány között, mint mondta, pártja magára már ellenzékiként tekint. A firenzei politikus szerda délutánra sajtótájékoztatót hívott össze.

 

A legtöbb európai országban egy ehhez hasonló kormányválság gyakran új választások kiírásához vezet, de nem Olaszországban,

 

ahol főleg az a Matteo Salvini követeli ezt, aki még azt sem tisztázta a jobboldalon, hogy ő vezetheti-e egy esetleges új választáson a jobbközép koalíciót. Giuseppe Conte már 2019 nyarán megoldotta, hogy az addigi, a balpopulista Öt Csillag Mozgalom és a jobboldali populista Lega alkotta kormányból kiszálló Matteo Salvinit és pártját pótolja a balközép Demokrata Párttal. Ez vélhetően sikerülni fog neki most is: egy jobbos kispárt, a berlusconista Forza Italia, de még legás képviselők is mutatnak hajlandóságot az immáron Matteo Renzi nélküli koalíció támogatására. Meinhard Durnwalder, a regionalista Dél-Tiroli Néppárt szenátora kedden le is nyilatkozta, hogy előtte felsejlik már az új kormány képe, de nem részletezte, kikből.

 

Az olasz kormányválság hátterét itt foglalta össze Techet Péter.

 

FOTÓK: Conte és Renzi Facebook-oldalai

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás