+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. január 13. szerda, 09:22
Jobboldalról is kell támogatókat szereznie a túléléshez Giuseppe Conténak, ha Renzi tényleg kiszáll.

A római balközép-balpopulista kormánynak lett végre egy terve arra, hogyan költse el az EU-tól részben segélyként, részben hitelként kapott koronavírus-válságot követő helyreállítási csomagot. A kedd este elhatározott terv könnyen lehet, hogy Giuseppe Conte mostani koalíciós kormányának utolsó döntése is volt – a balközép Demokrata Párt (PD), a balpopulista Öt Csillag Mozgalom, a szocialista Szabadok és Egyenlőek (LeU) mellett Conte többségéhez szükség lenne ugyanis azon Matteo Renzi exkormányfő szociálliberális Italia Viva pártjára, amely hevesen ellenezte a miniszterelnök EU-pénzt elosztani kívánó tervét. 

 

Renzi ugyanis jóval több pénzt költene a válság utáni helyreállításra, mint a kormány, az EU Next Generation névre hallgató, csak Olaszországnak 209 milliárd eurót szánó csomagja pártjának nem elég, még több pénzt kérne Brüsszeltől, illetve, ami van, azt is egészen másképp osztaná el, mint Conte: rövidtávú, populista intézkedések helyett hosszútávú fejlesztésekre. A miniszterelnök azzal utasította el Renzi ötletét, hogy azzal az így is túl magas olasz államadósság már ellenőrizhetetlen mértékű lenne. 

 

A MATTEO RENZI PÁRTJÁNAK TISZTELETÉRE KÉSZÍTETT MARGHERITA

 

Sokan egyébként attól is tartottak, hogy az olasz kormány már azon megbukik, hogy túl hosszú ideig állítja össze az EU-s pénzek elköltésére irányuló tervét, de végül kedd éjjelre meglett a deal. Két miniszter tartózkodott csak: a Matteo Renzi-féle mozgalom két politikusa, Teresa Bellanova agrárminiszter és Elena Bonetti családügyi miniszter. Az olasz sajtó a renzisták tartózkodását úgy értékeli, hogy bekövetkezett a Renzi által az elmúlt hetekben annyit hangoztatott szakítás az Italia Viva és a kormány között, mint mondta, pártja magára már ellenzékiként tekint. A firenzei politikus szerda délutánra sajtótájékoztatót hívott össze.

 

A legtöbb európai országban egy ehhez hasonló kormányválság gyakran új választások kiírásához vezet, de nem Olaszországban,

 

ahol főleg az a Matteo Salvini követeli ezt, aki még azt sem tisztázta a jobboldalon, hogy ő vezetheti-e egy esetleges új választáson a jobbközép koalíciót. Giuseppe Conte már 2019 nyarán megoldotta, hogy az addigi, a balpopulista Öt Csillag Mozgalom és a jobboldali populista Lega alkotta kormányból kiszálló Matteo Salvinit és pártját pótolja a balközép Demokrata Párttal. Ez vélhetően sikerülni fog neki most is: egy jobbos kispárt, a berlusconista Forza Italia, de még legás képviselők is mutatnak hajlandóságot az immáron Matteo Renzi nélküli koalíció támogatására. Meinhard Durnwalder, a regionalista Dél-Tiroli Néppárt szenátora kedden le is nyilatkozta, hogy előtte felsejlik már az új kormány képe, de nem részletezte, kikből.

 

Az olasz kormányválság hátterét itt foglalta össze Techet Péter.

 

FOTÓK: Conte és Renzi Facebook-oldalai

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A közfeladatok ellátását veszélyeztető kormányzati intézkedésekről szóló kampány összesen 22 millió forintjába kerül a budapestieknek.

Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok most más álláspontra terelték.

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A kutyák ártalmatlannak tűnő területjelölése miatt kiszáradhatnak a fiatal fák a fővárosi főkertész szerint.

A Képzőművészeti Központ épülete hétfőn gyulladt ki, a pár éve felújított orgonát sem biztos, hogy meg lehet-e menteni.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás