Új olasz kormány jöhet, újra előrehozott választás nélkül

Szerző: Bukovics Martin
2021.01.13. 09:22

Jobboldalról is kell támogatókat szereznie a túléléshez Giuseppe Conténak, ha Renzi tényleg kiszáll.

Új olasz kormány jöhet, újra előrehozott választás nélkül

A római balközép-balpopulista kormánynak lett végre egy terve arra, hogyan költse el az EU-tól részben segélyként, részben hitelként kapott koronavírus-válságot követő helyreállítási csomagot. A kedd este elhatározott terv könnyen lehet, hogy Giuseppe Conte mostani koalíciós kormányának utolsó döntése is volt – a balközép Demokrata Párt (PD), a balpopulista Öt Csillag Mozgalom, a szocialista Szabadok és Egyenlőek (LeU) mellett Conte többségéhez szükség lenne ugyanis azon Matteo Renzi exkormányfő szociálliberális Italia Viva pártjára, amely hevesen ellenezte a miniszterelnök EU-pénzt elosztani kívánó tervét. 

Renzi ugyanis jóval több pénzt költene a válság utáni helyreállításra, mint a kormány, az EU Next Generation névre hallgató, csak Olaszországnak 209 milliárd eurót szánó csomagja pártjának nem elég, még több pénzt kérne Brüsszeltől, illetve, ami van, azt is egészen másképp osztaná el, mint Conte: rövidtávú, populista intézkedések helyett hosszútávú fejlesztésekre. A miniszterelnök azzal utasította el Renzi ötletét, hogy azzal az így is túl magas olasz államadósság már ellenőrizhetetlen mértékű lenne. 

A MATTEO RENZI PÁRTJÁNAK TISZTELETÉRE KÉSZÍTETT MARGHERITA

Sokan egyébként attól is tartottak, hogy az olasz kormány már azon megbukik, hogy túl hosszú ideig állítja össze az EU-s pénzek elköltésére irányuló tervét, de végül kedd éjjelre meglett a deal. Két miniszter tartózkodott csak: a Matteo Renzi-féle mozgalom két politikusa, Teresa Bellanova agrárminiszter és Elena Bonetti családügyi miniszter. Az olasz sajtó a renzisták tartózkodását úgy értékeli, hogy bekövetkezett a Renzi által az elmúlt hetekben annyit hangoztatott szakítás az Italia Viva és a kormány között, mint mondta, pártja magára már ellenzékiként tekint. A firenzei politikus szerda délutánra sajtótájékoztatót hívott össze.

A legtöbb európai országban egy ehhez hasonló kormányválság gyakran új választások kiírásához vezet, de nem Olaszországban,

ahol főleg az a Matteo Salvini követeli ezt, aki még azt sem tisztázta a jobboldalon, hogy ő vezetheti-e egy esetleges új választáson a jobbközép koalíciót. Giuseppe Conte már 2019 nyarán megoldotta, hogy az addigi, a balpopulista Öt Csillag Mozgalom és a jobboldali populista Lega alkotta kormányból kiszálló Matteo Salvinit és pártját pótolja a balközép Demokrata Párttal. Ez vélhetően sikerülni fog neki most is: egy jobbos kispárt, a berlusconista Forza Italia, de még legás képviselők is mutatnak hajlandóságot az immáron Matteo Renzi nélküli koalíció támogatására. Meinhard Durnwalder, a regionalista Dél-Tiroli Néppárt szenátora kedden le is nyilatkozta, hogy előtte felsejlik már az új kormány képe, de nem részletezte, kikből.

Az olasz kormányválság hátterét itt foglalta össze Techet Péter.

FOTÓK: Conte és Renzi Facebook-oldalai

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek