+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 11. hétfő, 16:44
A megfelelő tűvel és fecskendővel a Pfizer vakcinájának ampulláiból nem öt, hanem hat vagy hét adag is kinyerhető a higítás után. Ez az első ránézésre rémisztőnek tűnő sufnituning már az európai gyógyszerügynökség áldását is megkapta – ugyanis a lényeg éppen az, hogy minél több embernek juthasson oltás.

Három nappal ezelőtt módosította az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) illetékes bizottsága a Pfizer-féle koronavírus-vakcinára vonatkozó ajánlásait: egy ampullányi, injekciós üvegnyi kiszerelésből a megfelelő higítás és megfelelő (a sztenderdnél kisebb, 35 mikroliteres holttérfogatú) fecskendő és tű használatával

 

az eddigi öt helyett hat adag oltás nyerhető ki.

 

A sztenderd fecskendő használatával ez nem biztos, hogy megoldható, írja az ajánlás.

  

Ha az ötödik adag után mégsem jönne ki a hatodik, de van maradék, azt nem szabad összeönteni más maradékokkal – teszi hozzá az ajánlás – és a higított maradékokat hat óra után szintén ki kell dobni.

 

Sőt, ahogy Dobson Szabolcs gyógyszerszakember posztjában is olvasható, akár egy hetedik adag is kinyerhető az ampullából. Ő a Reuters és Sky News híreit szemlézve arra mutat rá: nagyon nem mindegy, hogy ha egy ország épp szűkösen van ellátva vakcinával, akkor

 

10 000 ampullából, injekciós üvegből 50, esetleg 60 vagy 70 ezer adag nyerhető ki. 

 

Olaszországban már az EMA ajánlása előtt megengedte a hatadagos használatot a gyógyszerhatóság, de az USA, Svájc vagy Izrael is engedte azt – az amerikaiak például már december 17-én meghozták a döntést. Dobson azt írja: „A dán Gyógyszerhatóság vezetője szintén azt nyilatkozta, hogy akár 7 oltásra elegendő adag is kivehető, amit egyébként Magyarországon is több helyen csinálnak. Ez a jelenleg hivatalos 6 adagnál több.” Az Azonnali beszélt olyan gyerekorvossal, aki

 

maga is megkapta nemrég az oltást, és az a hetedik adagnak volt beírva a dokumentációban, ahol ezt fel kell tüntetni.

 

Rusvai Miklós állatorvos-virológus az Azonnalinak azt mondta, szerinte minden módosítás kockázatos, ami szembemegy a gyártó előírásával, az pedig öt adagról beszél. Ugyanakkor több ország változtatott már az eredeti leíráson azzal, hogy nem 21 napra adják a második, emlkeztető oltást, hanem később. Ha az EMA ajánlást ad ki, azt tagállami szinten lehet eldönteni, hogy átveszi-e valaki vagy sem.

 

Így az ampullából kinyert adagok számáról az EMMI dönthet a szakember meglátása szerint.

 

Hogy hivatalosan hány adag adható ki jelenleg, és mikor vesszük át az EMA ajánlását, ha átvesszük (mármint elviekben is, nem csak a gyakorlatban), azt egyelőre nem tudni. Kérdéseinkkel megkerestük az Emmit, az Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), valamint az Operatív Törzset is, ha válaszolnak, arról az Azonnalin beszámolunk majd.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás