Elképesztő barkácsolás megy, hogy minél több vakcina legyen

2021.01.11. 16:44

A megfelelő tűvel és fecskendővel a Pfizer vakcinájának ampulláiból nem öt, hanem hat vagy hét adag is kinyerhető a higítás után. Ez az első ránézésre rémisztőnek tűnő sufnituning már az európai gyógyszerügynökség áldását is megkapta – ugyanis a lényeg éppen az, hogy minél több embernek juthasson oltás.

Elképesztő barkácsolás megy, hogy minél több vakcina legyen

Három nappal ezelőtt módosította az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) illetékes bizottsága a Pfizer-féle koronavírus-vakcinára vonatkozó ajánlásait: egy ampullányi, injekciós üvegnyi kiszerelésből a megfelelő higítás és megfelelő (a sztenderdnél kisebb, 35 mikroliteres holttérfogatú) fecskendő és tű használatával

az eddigi öt helyett hat adag oltás nyerhető ki.

A sztenderd fecskendő használatával ez nem biztos, hogy megoldható, írja az ajánlás.

  

Ha az ötödik adag után mégsem jönne ki a hatodik, de van maradék, azt nem szabad összeönteni más maradékokkal – teszi hozzá az ajánlás – és a higított maradékokat hat óra után szintén ki kell dobni.

Sőt, ahogy Dobson Szabolcs gyógyszerszakember posztjában is olvasható, akár egy hetedik adag is kinyerhető az ampullából. Ő a Reuters és Sky News híreit szemlézve arra mutat rá: nagyon nem mindegy, hogy ha egy ország épp szűkösen van ellátva vakcinával, akkor

10 000 ampullából, injekciós üvegből 50, esetleg 60 vagy 70 ezer adag nyerhető ki. 

Olaszországban már az EMA ajánlása előtt megengedte a hatadagos használatot a gyógyszerhatóság, de az USA, Svájc vagy Izrael is engedte azt – az amerikaiak például már december 17-én meghozták a döntést. Dobson azt írja: „A dán Gyógyszerhatóság vezetője szintén azt nyilatkozta, hogy akár 7 oltásra elegendő adag is kivehető, amit egyébként Magyarországon is több helyen csinálnak. Ez a jelenleg hivatalos 6 adagnál több.” Az Azonnali beszélt olyan gyerekorvossal, aki

maga is megkapta nemrég az oltást, és az a hetedik adagnak volt beírva a dokumentációban, ahol ezt fel kell tüntetni.

Rusvai Miklós állatorvos-virológus az Azonnalinak azt mondta, szerinte minden módosítás kockázatos, ami szembemegy a gyártó előírásával, az pedig öt adagról beszél. Ugyanakkor több ország változtatott már az eredeti leíráson azzal, hogy nem 21 napra adják a második, emlkeztető oltást, hanem később. Ha az EMA ajánlást ad ki, azt tagállami szinten lehet eldönteni, hogy átveszi-e valaki vagy sem.

Így az ampullából kinyert adagok számáról az EMMI dönthet a szakember meglátása szerint.

Hogy hivatalosan hány adag adható ki jelenleg, és mikor vesszük át az EMA ajánlását, ha átvesszük (mármint elviekben is, nem csak a gyakorlatban), azt egyelőre nem tudni. Kérdéseinkkel megkerestük az Emmit, az Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), valamint az Operatív Törzset is, ha válaszolnak, arról az Azonnalin beszámolunk majd.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek