Osztrák kancellár: Lehetnek országok, amelyek a Covid-oltáshoz kötik majd a beutazást

Szerző: Bukovics Martin
2021.01.04. 14:22

Az osztrák kancellár beoltatná magát akár előbb is, mint hogy sorra kerülne, ha ez megnyugtatja a Pfizer-vakcina iránt szkeptikusabbakat.

Osztrák kancellár: Lehetnek országok, amelyek a Covid-oltáshoz kötik majd a beutazást

Nagyinterjút adott az ünnepeket követően Sebastian Kurz jobbközép osztrák kancellár a bécsi Kronen Zeitungnak a koronavírus-vakcinák kapcsán, miután karácsonyt követően az Orbán Viktor által csak víruslaboratóriumként emlegetett nyugati szomszédunk is elkezdte beoltatni a lakosságot a Pfizer-BioNTech közös oltóanyagával. A baráti hangulatú interjúban amellett, hogy Kurz elmondhatta, hogy rengeteg erőt merít a csapatából, a családjából és sportból, szó volt olyan dolgokról is, hogy

2020-at élete eddigi legkeményebb évének élte meg, amikor olyan döntéseket kellett hoznia, amiket senki nem akart meghozni,

holott ő azért ott volt a frontvonalban már a 2015-ös migrációs válság vagy a 2019-es Ibiza-botrány alatt is.

Sebastian Kurz mindenesetre nyilvánvalóvá tette: ha nem élveznének elsőbbséget a koronavírus elleni vakcina beadatásakor a rizikócsoportok és az idősek, ő is beoltatná magát. Mint mondta, egy csomó e-mailt kap olyasmi tartalommal, hogy ha ennyire biztonságos az oltóanyag, miért nem ő oltatja be magát elsőként: „Ha ez a szkeptikusokat megnyugatná, én állnék elébe.”

A kérdésre, miszerint nincs esetleg túl kevés az oltásból, Kurz azt mondta: dehogynincs, Ausztria számára eddig az Európai Bizottság beszerzésének köszönhetően 5,5 millió adagra van ígéret csak a Pfizer-BioNTech cégek közös vakcinájából, de ezeknek egy részét még először le kell gyártani.

Ausztria ezen felül, „ha lesz erre lehetőség”, megpróbál maga még pluszban vásárolni a cégtől oltóanyagokat,

úgy, ahogy azt nemrég Németország is megpróbálta, az olasz kormány és sajtó heves tiltakozását kiváltva ezzel. Kurz sokat sejtetően hozzátette: nemrég a vakcináért végzett kutatásaiért kitüntette Christoph Huber professzort, a BioNTech osztrák alapítóját. A kérdésre, hogy az, hogy kevés vakcina áll még rendelkezésre, miközben az USA-ban és Izraelben már a tömeges oltás is megkezdődött, nem az EU kudarcát jelenti-e, Kurz azt mondta: már az is siker önmagában, hogy az EU fel tudott állítani egy központi beszerzési rendszert, hogy egy nagy közös egységként kössön le vakcinákat a gyógyszeripari cégeknél, és tagállamainak ne külön-külön versenyezniük a vakcinákért a bolygó többi államával.

Azt határozottan állította az osztrák kancellár, hogy a koronavírus elleni vakcina beadatása önkéntes lesz, nem teszik kötelezővé Ausztriában: „Az azonban lehet, hogy légitársaságok vagy rendezvényszervezők előírják.

A világ bizonyos részein számos ország ma is bizonyos oltások meglétéhez köti az oda való beutazást: hepatitisz, sárgaláz, malária vagy éppen tífusz ellen. Hasonló jöhet a jövőben a koronavírussal is.”

Hozzá kell tenni: malária ellen nem védőoltás van, hanem más megelőzési módszerek. Kurz nem pontosította, és a Kronen Zeitung sem kérdezte meg, hogy mely országokra gondol, de nehezen elképzelhető, hogy EU-s tagállamok ilyen kötelezettséget előírnának, hiszen az gyakorlatilag a szabad mozgást biztosító schengeni övezet végét jelentené.

A következő hónapokban a hideg és sokak télen gyenge immunrendszere miatt Kurz arra számít, hogy újabb kihívások elé állítja őket a járvány, hovatovább akár egy harmadik hullám is benne van a pakliban. Mint mondja, a Csehországban és Hollandiában látható számok alapján ott már a járvány harmadik hullámánál járnak, ezért „némi megkönnyebbülést az emelkedő hőmérsékletnek és az oltásoknak köszönhetően csak nyáron várok”.

Éppen ezért nem tudja biztosra mondani, hogy nem kerül-e sor újabb, egy immáron negyedik lockdownra Ausztriában, „ezt kizárni nem lehet”, a cél mindenesetre az, hogy a kórházak intenzívosztályait felkészítsék, hogy amennyire lehet, továbbra is el lehessen kerülni a triázst (ez egy mechanikus, egyszerű dolog: egyértelmű paraméterek, tulajdonképpen egy fekete-fehér rendszer alapján sorolja be a betegeket a sürgősségi kategóriákba, bővebben itt olvashatod el).

Az Azonnalin vitát is olvashatsz az oltásútlevelekről és az oltás kötelezővé tételéről: ide kattints a cikkekért!

FOTÓ: Sebastian Kurz / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek