Az osztrák kancellár az orosz vagy a kínai vakcinát is beadatná magának, ha kapnak EU-s engedélyt

Szerző: Bukovics Martin
2021.02.07. 13:30

Kurz nagyon várja már a napot, amikor kormányának egy alapjogot sem kell csorbítania.

Az osztrák kancellár az orosz vagy a kínai vakcinát is beadatná magának, ha kapnak EU-s engedélyt

Ausztriában is szeretné gyártatni a kínai és az orosz vakcinákat Sebastian Kurz jobbközép osztrák kancellár, aki ezt a berlini Die Welt napilap vasárnapi kiadásának adott interjújában jelentette be. Mint mondta, ahhoz, hogy egyáltalán gyártatni vagy oltatni lehessen a – Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által már engedélyezett – orosz Szputynik V és a kínai Sinopharm-féle oltásokat, kelleni fog az is, hogy az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezze ezek forgalombahozatalát az EU-ban.

Ám amint megvan az EMA ámenje, „Ausztria egészen biztosan megpróbálja rendelkezésre állítani az orosz vagy a kínai vakcinák gyártásához a szükséges kapacitást az erre alkalmas hazai cégeknél”. Kurz elmondta: neki az számít most csak, hogy minél előbb minél több oltóanyagot szerezzen be az osztrák lakosságnak. Ahogy arról is beszélt a lapnak: ő beoltatná magát mind a leölt vírust tartalmazó kínai, mind az adenovírus-alapú orosz vakcinával. (Orbán Viktor egy fokkal konzervatívabb: ő személy szerint a legrégebb óta bevált módszeren alapulú leölt kínai vírust tartalmazó kínai vakcinát preferálja.) „Az oltóanyagok terén a hatékonyságról, a biztonságról és a gyors rendelkezésreállásról van szó, nem pedig geopolitikai küzdelemről” – így az osztrák kancellár. 

Kurz bírálta az Európai Gyógyszerügynökséget is, amiért az egyes koronavírus-ellenes vakcinákat „bürokratikus módon és lassan” vizsgálja be az engedélyezési folyamatában, és emlékeztette az amszerdami székhelyű hivatalt arra, hogy bezzeg az EU-n kívül – mint például Szerbiában vagy az Egyesült Királyságban – jóval előbb megvoltak a forgalombahozatali engedélyek, mint az unióban. Holott az EMA így is sokkal gyorsabban dolgozik, mint békeidőben szokott, ezt az OGYÉI főigazgatója, Szentiványi Mátyás mondta nemrég a Mandinernek adott interjújában: „Egy világjárvány kellős közepén vagyunk, ha mindenre, még a legaprólékosabb kérdésekre is annyi időt szánnánk, mint békeidőben, akkor ma még egyetlen vakcina sem lenne Magyarországon. Mert sem mi, sem az EMA nem engedélyezett volna egyetlen oltóanyagot sem. Az idő márpedig sürget.”

Noha Angela Merkel német kancellár megígérte már egy januári telefonbeszélgetésében Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy Németország segíteni fog abban, hogy az orosz oltás megkapja az uniós engedélyt, nem tudni, hogy nyújtottak-e már be egyáltalán kérelmet annak bevizsgálására. Az EU mindenesetre a Szabad Európa információi szerint az EMA engedélye nélkül is engedélyezte az Oroszországban tartózkodó diplomatáinak, hogy beadassák maguknak a Szputnyik V-t. Az Európai Gyógyszerügynökség eddig a Pfizer-BioNTech és a Moderna mRNS-technológián alapuló oltásaira, valamint az orosz vakcinához hasonlóan adenovírus-alapú AstraZeneca-oltásnak adott zöld utat.

A Kurz-interjú fénypontja egyébként az volt, amikor a Die Welt újságírója megjegyezte, hogy meglátszik az Ausztriában bevezetett lockdown: a szokásosnál jóval hosszabb a kancellár haja, miután a fodrászok sem tarthatnak nyitva. A kancellár ennek kapcsán megjegyezte: nagyon várja már azt a napot, amikor semmiféle alapjogot nem kell már csorbítania kormányának.

FOTÓ: Sebastian Kurz / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek