+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. február 7. vasárnap, 13:30
Kurz nagyon várja már a napot, amikor kormányának egy alapjogot sem kell csorbítania.

Ausztriában is szeretné gyártatni a kínai és az orosz vakcinákat Sebastian Kurz jobbközép osztrák kancellár, aki ezt a berlini Die Welt napilap vasárnapi kiadásának adott interjújában jelentette be. Mint mondta, ahhoz, hogy egyáltalán gyártatni vagy oltatni lehessen a – Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által már engedélyezett – orosz Szputynik V és a kínai Sinopharm-féle oltásokat, kelleni fog az is, hogy az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezze ezek forgalombahozatalát az EU-ban.

 

Ám amint megvan az EMA ámenje, „Ausztria egészen biztosan megpróbálja rendelkezésre állítani az orosz vagy a kínai vakcinák gyártásához a szükséges kapacitást az erre alkalmas hazai cégeknél”. Kurz elmondta: neki az számít most csak, hogy minél előbb minél több oltóanyagot szerezzen be az osztrák lakosságnak. Ahogy arról is beszélt a lapnak: ő beoltatná magát mind a leölt vírust tartalmazó kínai, mind az adenovírus-alapú orosz vakcinával. (Orbán Viktor egy fokkal konzervatívabb: ő személy szerint a legrégebb óta bevált módszeren alapulú leölt kínai vírust tartalmazó kínai vakcinát preferálja.) „Az oltóanyagok terén a hatékonyságról, a biztonságról és a gyors rendelkezésreállásról van szó, nem pedig geopolitikai küzdelemről” – így az osztrák kancellár. 

 

Kurz bírálta az Európai Gyógyszerügynökséget is, amiért az egyes koronavírus-ellenes vakcinákat „bürokratikus módon és lassan” vizsgálja be az engedélyezési folyamatában, és emlékeztette az amszerdami székhelyű hivatalt arra, hogy bezzeg az EU-n kívül – mint például Szerbiában vagy az Egyesült Királyságban – jóval előbb megvoltak a forgalombahozatali engedélyek, mint az unióban. Holott az EMA így is sokkal gyorsabban dolgozik, mint békeidőben szokott, ezt az OGYÉI főigazgatója, Szentiványi Mátyás mondta nemrég a Mandinernek adott interjújában: „Egy világjárvány kellős közepén vagyunk, ha mindenre, még a legaprólékosabb kérdésekre is annyi időt szánnánk, mint békeidőben, akkor ma még egyetlen vakcina sem lenne Magyarországon. Mert sem mi, sem az EMA nem engedélyezett volna egyetlen oltóanyagot sem. Az idő márpedig sürget.”

 

Noha Angela Merkel német kancellár megígérte már egy januári telefonbeszélgetésében Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy Németország segíteni fog abban, hogy az orosz oltás megkapja az uniós engedélyt, nem tudni, hogy nyújtottak-e már be egyáltalán kérelmet annak bevizsgálására. Az EU mindenesetre a Szabad Európa információi szerint az EMA engedélye nélkül is engedélyezte az Oroszországban tartózkodó diplomatáinak, hogy beadassák maguknak a Szputnyik V-t. Az Európai Gyógyszerügynökség eddig a Pfizer-BioNTech és a Moderna mRNS-technológián alapuló oltásaira, valamint az orosz vakcinához hasonlóan adenovírus-alapú AstraZeneca-oltásnak adott zöld utat.

 

A Kurz-interjú fénypontja egyébként az volt, amikor a Die Welt újságírója megjegyezte, hogy meglátszik az Ausztriában bevezetett lockdown: a szokásosnál jóval hosszabb a kancellár haja, miután a fodrászok sem tarthatnak nyitva. A kancellár ennek kapcsán megjegyezte: nagyon várja már azt a napot, amikor semmiféle alapjogot nem kell már csorbítania kormányának.

 

FOTÓ: Sebastian Kurz / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás