Teljesen logikus, hogy az ellenzék egyelőre csak ígéretfelhővel hiteget

Petróczi Rafael

Szerző:
Petróczi Rafael

2020.12.22. 10:10

Ha nem ezt tenné, csak feleslegesen eldurrogtatná a petárdáit, támadási felületet adna a Fidesznek ahelyett, hogy hagyná főni a kormányt a koronavírus-járvány levében, és még az előválasztások tapasztalait sem tudná beépíteni a kampányba.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Várható volt, hogy a hatpárti ellenzéki együttműködés nem úgy fog elvonulni karácsonyozni, hogy valami csilivili ajándékot ne tegyen a fa alá a szavazóinak az összefogásról. December 20-án be is jelentették, hogy – miután egyébként a Fidesz Volner János asszisztjával amúgy is erre kényszerítette őket – a közös egyéni választókerületi jelöltek és miniszterelnök-jelölt mellett a lista is közös lesz.

Mindemellett az ellenzék amolyan programkezdeményként kiadott egy Korszakváltás garanciái című dokumentumot, amiben a résztvevők vállaltak egy csomó mindent egy új alkotmány elfogadásától kezdve a megváltozó szerepű, már nem egy kormánybáb köztársasági elnök közvetlen választásán keresztül egészen addig, hogy csak olyan vállalható jelöltjeik lesznek 2022-ben, akik átesnek az ellenzéki pártok által közösen megszervezett szigorú átvilágításon.

Persze a rutinosabb politikafogyasztó itt máris felhorkanhat: pontosan milyen jogköröket is adnának a köztársasági elnöknek, hogy az ne legyen báb? Hogyan fognak ezek alkotmányozni, ha nem lesz kétharmaduk? És mégis mi a búbánatot jelent az a bizonyos szigorú átvilágítás?

Ezeket a konkrétumokat hiányoló kérdéseket Bukovics Martin fel is vetette az Azonnalin, hozzátéve, hogy annál sokkal fontosabb dolgokról meg nem ejtett szót az ellenzék, mint hogy hogyan kerül majd valaki a Sándor-palotába: mi lesz például az egészségüggyel (főleg egy pandémia kellős közepén), megmaradnak-e családtámogatások, vagy milyen viszonyrendszert szeretne kialakítani a leendő hatpárti kormánykoalíció a mai komplex geopolitikai térben?

Persze ezek mind abszolút releváns kérdések és felvetések, azonban látni kell: az ellenzék hülye lett volna ezekkel most még előhozakodni, és a Korszakváltás garanciáit egyáltalán nem is ezzel a szándékkal adták ki.

Nem, ennek a doksinak tulajdonképpen egyetlen célja volt: hogy

úgy küldjék ünnepelni a hozzájuk húzó választókat, hogy azok elégedetten rágcsálhassák a fa alatt az összefogás nevű bejglit, még ha az egy kicsit száraz is, és a töltelék hiányzik belőle.

Mert azért lássuk be, ennek a koalíciónak egy évtizednyi tökörészés után tényleg az egyelőre a legfőbb, önmagát legitimáló üzenete, hogy az egyáltalán megszületett – nem véletlenül az a legelső, öles nagybetűkkel írt mondata (gondolom, központi utasításra) minden érintett politikusnak, hogy „megszületett a teljes ellenzéki összefogás”.

Ennek a közös tudásnak a közvetítésére, újbóli és néhány szépen hangzó újdonsággal történő megerősítésére pedig bőven elegendő volt kijelenteni, hogy most már aztán tényleg pénz, paripa, fegyver is közös, és még ügetünk is valahova azon a közös lovon ülve, még ha igazából akkora is a köd egyelőre, hogy az utat sem látjuk a talpunk alatt. 

Ha elfogadjuk, hogy a mostani bejelentésnek ez a politikai funkciója, máris értelmetlen számon kérni a konkrétumokat, főleg úgy, hogy azoknak nem is egy ilyen sajtóközlemény mellékleteként odavetett doksiban kell szerepelniük, hanem valami nagy csinnadrattával beharangozott, ellenzéki programbemutatón kell elhangozniuk.

De a konkrétumokat és ezáltal a megannyi támadási felületet adó programját miért is dobná oda pont most az ellenzék mind a Fidesznek, mind a médiának (pártállástól függetlenül), mind a véleményvezéreknek kormánypárti és ellenzéki oldalon egyaránt, hogy mindenkinek legyen szűk másfél éve azt cafatokra szedni?

Ha valami ki tudná nyírni a bimbódzó romantikát az ellenzéki szavazó és a pártok között, az pont az lenne, ha a könnyed összefogásmámor helyett a valóság ellentmondásainak sűrű mocsárban kellene úszkálni.

Konkrétumokkal előjönnie az ellenzéknek inkább akkor lesz majd ajánlatos, ha már lezajlottak legalább az egyéni választókerületi előválasztások. Ugyanis az előválasztás – mint azt az önkormányzati választás bebizonyította – fel tudja turbózni a politikai teljesítményt, aminek a programalkotás, de leginkább a programot kísérő kampány szempontjából is nagy hozadéka lehet.

A széleskörű előválasztással ugyanis az ellenzék képet kaphatna arról, hogy a helyi politikusaik milyen ígéretekkel, konkrétumokkal tudnak sikeresek lenni az ellenzéki szavazók körében.

Az előválasztás így egyfajta tesztje lehetne annak, hogy az országos kampány egységes, központi üzeneteit később a helyi viszonyoknak megfelelő, regionálisan célzott formában juttatthassák el a választóknak.

Az előválasztások tanulsága tehát mind tartalmilag, mind technikailag lehetőséget kínálna az ellenzéknek a közös program előzetes csiszolására, és a hatékony kampánystratégia kidolgozására – az ebből realizálható előnyöket nagyban csökkentené, ha a hat párt a túl sok konkrétummal túl korán ledarálná a közös programját. Az más kérdés, hogy talán jobb lett volna ilyen szempontból, ha az előválasztások technikai kereteiről viszont tud valami konkrétumot mondani az ellenzék még 2021 előtt – ez azonban még nem helyrehozhatatlan hiba, amennyiben gyorsan sikerül korrigálni.

És végül, de nem utolsó sorban már csak azért sem javallott elkapkodnia az ellenzéknek a konkrétummondást, mert az idő – egyelőre úgy tűnik – az ő javukra dolgozik az Orbán-kormánnyal szemben.

Most az ellenzék, ha hátra úgy nem is dőlhet, mint Orbán Viktor 2010-ben vagy 2014-ben, de azt tekintve nyugodt lehet, hogy a koronavírus-járvány velünk fog maradni, és 2022-ig várhatóan erodálni fogja a válságot ímmel-ámmal, inkább csupán látszatkezelgető NER-t.

Persze a Fidesznek hatalmas fegyvert fog jelenteni, ha 2022-ig a válság egészségügyi szakaszát le tudja zárni (erre van is reális esélye), de a mindennapi, kegyetlen valóságot megtapasztalók sokaságának – hogy a romokban heverő gazdaságot a kormány már nem tudja érdemben menedzselni – még mindig komoly ütőkártya lesz az ellenzék kezében, főleg egy olyan országban, ahol az emberek hagyományosan gazdasági alapon, a pénztárcájukkal szavaznak.

Ha az ellenzéki pártok erre reagálva, jó ütemben tudnak a válságba belesüppedő tömegeknek kielégítő (vagy legalábbis kielégítőnek ható) konkrétumokat ajánlani,

az akkora lyukat üthet a NER pajzsán, hogy akár a 2022-es győzelmet is meghozhatja nekik.

Olvass még Petróczi Rafaeltől az Azonnalin! Vitáznál? Írj!

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől
Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek