Nem használhat többé drónokat a párizsi rendőrség a demonstrációk nyomon követésére

Szerző: Petróczi Rafael
2020.12.22. 20:33

Így döntött a legfelsőbb közigazgatási bíróság, ami szerint úgy is lehet garantálni a tüntetők biztonságát, hogy közben a rendőrség nem alkalmaz egy komoly jogi aggályokat felvető gyakorlatot.

Nem használhat többé drónokat a párizsi rendőrség a demonstrációk nyomon követésére

Nincs egyszerű dolga mostanában a francia hatóságoknak: az elmúlt hetekben megannyi demonstrációt kellett felügyelniük úgy, hogy a koronavírus-járvány még közel sem ért véget Franciaországban. A napi új koronavírusos esetek száma ugyan a november eleji tetőzés óta drasztikusan, a több tízezerről alig pár ezerre esett vissza, az aktív esetek száma viszont továbbra is növekszik: jelenleg a 67 milliós lakosság 3,33 százaléka, 2 millió 233 ezer ember fertőzött.

A tiltakozásokat az Emmanuel Macron kormánya által benyújtott nemzetbiztonsági törvénytervezet váltotta ki, amely az eddigieknél nagyobb autonómiát nyújtana a helyi karhatalmi szerveknek a rendfenntartásban, korlátozná a rendőrökről készített felvételek nyilvánosságra hozatalát – komoly akadályokat gördítve ezzel az újságírói munka elé, ami ellen például az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatović is felszólalt –, míg a másik oldalon kiterjesztené a drónok és a testre szerelhető kamerák használatát a járőrök számára.

Ez utóbbira azonban francia legfelsőbb közigazgatási bíróság, az Államtanács keddi döntése alapján nem lesz lehetősége a párizsi rendőrségnek. Ahogy a döntésben olvasható:

„A (párizsi) rendőrségi elöljárók azonnali hatállyal kéretik beszüntetni az emberek közterületi gyülekezéseinek drónokkal történő megfigyelését.”

Az Államtanácsnál a La Quadrature du Net nevű, az emberek digitális jogait és szabadságát védő civil szervezet perelt a párizsi rendőrség gyakorlata miatt, ami az ottani demonstrációkat drónokkal kezdte el követni. A civilek a hozzájuk érkezett visszajelzésekre hivatkozva azt állították: a rendőrségi gyakorlat sérti a lakosok digitális jogait.

Az Államtanács pedig egyetértett ezzel az érveléssel: a drónhasználatot ilyetén formán betiltó döntést azzal indokolták, hogy komoly kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy legális-e a rendőrség drónmegfigyelési gyakorlata, amelynek során megkérdőjelezhető módon juthatnak hozzá a párizsi lakosok személyes adataihoz is. Továbbá

az sem bizonyítható az Államtanács szerint, hogy a demonstrációkon ne lenne garantálható a közbiztonság fenntartása a drónok használata nélkül is.

Egyébként a drónhasználatról szóló döntést megelőzően – stílusosan – demonstrációt is szerveztek a párizsi sárga mellényesek az Államtanács épülete elé.

A döntést a La Quadrature du Net egyúttal úgy is értékelte, hogy az az elfogadásra váró nemzetbiztonság törvényt is gyengíti. Ahogy közleményükben áll:

„Az Államtanácsnak ez a döntése duplán pofon a kormánynak: nemcsak hogy a drónokat tiltották be, de a kormány elvesztette minden jogi legitimációját a törvény elfogadására.”

Az Államtanács egyébként nem először döntött úgy, hogy korlátozza a párizsi hatóságokat a lakosok javára: a bíróság még májusban megtiltotta a rendőrségnek, hogy drónokkal figyelje a párizsi utcákat az akkori járványügyi intézkedések betartatása érdekében.

NYITÓKÉP: TheOtherKev / Pixabay

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek