Drónok figyelmeztetik a szingapúriakat, ha túl közel állnak egymáshoz

Szerző: Illés Gergő
2020.08.06. 14:17

1984, koronavírus-különkiadás.

Drónok figyelmeztetik a szingapúriakat, ha túl közel állnak egymáshoz

Drónokkal figyelmeztetik Szingapúr állampolgárait arra, ha véletlenül túl közel állnának egymáshoz, vagy megszegnék a koronavírus idején kötelező társadalmi távolságtartási szabályokat – számol be a Reuters.

A szingapúri rendőrség a merőben rendhagyó megoldást már három és fél hónapja teszteli. A két izraeli fejlesztésű készülék rendszeresen repül el a város egy iparnegyede fölött, és fentről figyeli a szabályok betartását. Az izraeli dróncég Airobotics szerint ezzel a szingapúri az első példa arra, hogy kereskedelmi forgalomban is megvásárolható – tehát nem katonai – drónok engedéllyel repülnek egy komoly metropolisz felett.

A drónok felülről pedig olyan dolgokat is látnak, amelyet egy átlagos járőr gyalog vagy autóból nem venne észre.

Például azt, ha az emberek túl közel állnának egymáshoz.

Persze nem ez az első példa arra, hogy a koronavírus-járvány megfékezésére drónokat vetnének be. Az első hullám idején, mikor Olaszország szenvedte meg igazán a világjárványt, például több olasz polgármester is drónokkal kiabált azokra, akik a szigorú karanténszabályok ellenére mégiscsak kimentek az utcára.

Szingapúr egyébként eleinte sok dicséretet kapott a koronavírus kapcsán hozott szigorú intézkedései miatt: április közepéig úgy tűnt ugyanis, hogy a határait idejében lezáró és amúgy is nagyon komolyan rendpárti városállam pár száz-párezer esettel átvészelheti a járványt. A demográfia azonban nem Szingapúrnak kedvezett: főleg Szingapúr zsúfolt vendégmunkás-negyedeiben, ahol

sokszor nagyon sok munkás zsúfolódik össze nagyon kicsi helyen, közöttük pedig könnyen el tudott terjedni a vírus.

Így történt, hogy csütörtökig a városállamban már 54 555 esetet regisztráltak, és a kezdeti csökkenés után újra növekedőben van az aktív esetek száma is.

BORÍTÓKÉP: Basile Morin / Wikimedia Commons

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek