Nyomozás indult a volt francia egészségügyi miniszter ellen a pandémia elégtelen kezelése miatt

Szerző: Petróczi Rafael
2021.09.11. 09:24

Arról, hogy vádat is emelnek-e a hivatalát járvány berobbanása előtt nem sokkal elhagyó Agnès Buzyn ellen, egy ellentmondásos megítélésű bíróság fog dönteni.

Nyomozás indult a volt francia egészségügyi miniszter ellen a pandémia elégtelen kezelése miatt

2020. március közepén kezdett berobbanni Franciaországban a koronavírus-járvány első hulláma – ekkorra már Agnès Buzyn egy hónapja lemondott az egészségügyi miniszteri posztjáról, amelyet 2017 májusa óta töltött be Emmanuel Macron ideje alatt.

Akkor azért is távozott, hogy felkészüljön a Macron-féle En Marche színében a párizsi polgármesteri címért folytatott küzdelemre az inkumbens szocialista politikus, Anne Hidalgoval szemben – azért esett végül az En Marche választása Agnès Buzynra, mert az előzőleg kinézett En Marche-beli jelöltet, Benjamin Griveauxt vissza kellett léptetni szexuális botrány miatt. A kampány végül nem hozta meg a várt eredmény, Hidalgo 2020 júliusában újrázott Párizs polgármestereként, Agnès Buzyn pedig Párizs 17. kerületének tanácsosa lett, majd 2021 januárjában csatlakozott a WHO-t vezető Tedros Adhanom Ghebreyesus kabinetjéhez.

Ugyan Agnès Buzyn nem volt már tagja a Macron-kabinetnek akkor, amikor a járvány igazán kitört, most azonban mégis megvan rá az esély – mint azt a BBC párizsi tudósítója, Hugh Schofield írja –, hogy

bíróság előtt kelljen felelnie azért, hogy hogyan készítette fel még minisztersége alatt az országot a járványra, például hogy az egészségügyi személyzet védőruháival kapcsolatos intézkedések és kommunikáció milyen volt, vagy hogy a maszkhordást illető kijelentések mennyire voltak konzekvensek.

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a volt egészségügyi miniszternek egy őt valóban elítélni képes bíróság elé kell vonulnia, ügyét jelenleg egy különleges bírósági szervezet, az úgynevezett Köztársaság Bírósága vizsgálja.

Ezt a szervet még 1993-ban hozták létre Franciaországban a célból, hogy kivizsgálja a mindenkori és egykori miniszteri visszaéléseket – összeállítása miatt viszont igencsak ellentmondásos megítélése van:

a vizsgálat alá vett minisztereket egy 15 tagból álló testület hallgatja meg, ebből három hivatásos bíró, hat-hat pedig a francia parlament alsó- és felsőházának aktív politikusa, azaz jó eséllyel a vizsgálat alá vont személy aktuális vagy korábbi munkatársa.

A Köztársaság Bírósága kapcsán az is kritikaként szokott felmerülni, hogy a bírói hatalom megbéníthatja a végrehajtó hatalmat, mert a miniszterek krízishelyzetekben nem feltétlen merik meghozni a szükséges döntéseket az elszámoltatástól való félelmükben.

Ezen speciális bíróság szava alapján fogja eldönteni az ügyészség, hogy vádat emeljen-e a volt miniszter ellen, aki a lemondásáig ellentmondásosan kommunikált arról, hogy Franciaország mennyire készült fel a járvány elleni védekezésre – az eljárás során Buzyn utódját, Olivier Vérant is beidézhetik tanúnak.

Maga az érintett egyébként üdvözölte az elleni indult nyomozást, mint elmondta, ezt lehetőségként fogja fel arra, hogy tisztázza magát, és elmondja az igazságot.

Hozzátette: nem fogja hagyni, hogy akár az ő intézkedéseit, akár a kormányt elhiteltelenítsék az ügyben, „amikor mi olyan sokat tettünk, hogy felkészítsük az országunkat a globális egészségügyi válságra”.

NYITÓKÉP: Agnès Buzyn / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek