A lengyel néppártiak kizáratnák Deutsch Tamást az EPP-frakcióból

Szerző: Galavits Patrik
2020.12.14. 08:39

Az EPP-ben ülő lengyel Polgári Platformból eddig csak Donald Tusk kritizálta nyíltan a Fideszt, most viszont már egy lengyel MEP szerint a teljes PO-delegáció kizáratná a Manfred Weber jogállamisággal kapcsolatos megjegyzéseit a Gestapo és az ÁVO jelszavaihoz hasonlító Deutsch Tamást a néppárti frakcióból.

A lengyel néppártiak kizáratnák Deutsch Tamást az EPP-frakcióból
„A Fidesz a közös Európa és a jogállamiság ellen van. Elfogadhatatlan összehasonlításokkal támadják a vezetőinket Jean-Claude Junckertől Donald Tuskon át Manfred Weberig”

– mondta a Politico brüsszeli hírlevelének nyilatkozva Andrzej Halicki, a lengyel Polgári Platform (PO) EP-képviselője, aki ugyanúgy az Európai Néppárt frakciójában ül az EP-ben, mint a fideszes Deutsch Tamás.

„Ideje eldöntenünk, mivé akarunk válni és hova tartunk” – tette hozzá Halicki, aki azt is elmondta a brüsszeli lapnak, hogy nemcsak azt szeretné, ha szerdán vitáznának Deutsch Tamás néppárti frakciótagságáról, hanem már szavaznának is róla.

Halicki hangsúlyozta, hogy ez az egész, 17 fős PO-delegáció véleménye.

Gestapózással és ÁVO-zással húzta ki Deutsch a gyufát

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője még novemberben mondta azt, hogy ha Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt állítja, hogy Magyarországon független az igazságszolgáltatás és szabad a média, akkor „nincs semmi félnivalója” a jogállamisági mechanizmustól, amely az EU-költségvetés és a helyreállítási alap vitáját határozta meg.

A magyar EP-képviselő erre reagálva a Magyar Nemzetben mondta azt, hogy

„a ha nincs semmi takargatnivalód, akkor nem kell félned” szlogent jól ismerik Budapesten, ez ugyanis a Gestapo és az ÁVO jelszava is volt.

Deutsch ezen kijelentésén több frakciótársa is felháborodott, és a kizárását kezdeményezte. A lengyel PO-ból eddig az Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk kritizálta csak nyíltan a Fideszt.

Ő december másodikán, Szájer József szexbotrányának kirobbanásakor azt kérdezte Twitteren párttársaitól, hogy minek kell még történnie, hogy észrevegyék: a Fidesz nem tartozik a politikai családjukhoz.

NYITÓKÉP: Daina Le Lardic / EP

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek