Már a lengyel jobbközép is kizárná a Fideszt, de a járvány miatt nem lesz könnyű

Szerző: Illés Gergő
2020.04.07. 14:40

A Polgári Platform képében az egyik legnagyobb néppárti delegáció csatlakozott a koronavírus-törvény miatt a Fidesz kizárását kezdeményező javaslathoz, ráadásul ugyanebből a pártból jön Donald Tusk, az EPP jelenlegi elnöke is. A Twitteren már meg is indult a szóváltás a kizárást követelők és Deutsch Tamás között.

Már a lengyel jobbközép is kizárná a Fideszt, de a járvány miatt nem lesz könnyű

Miután a múlt héten tizenhárom néppárti tagpárt követelte a Fidesz kizárását az Európai Néppártból a felhatalmazási (avagy koronavírus-) törvény az Országgyűlésben való elfogadása miatt, a kezdeményezéshez most keddre újabb párt csatlakozott: a lengyel jobbközép Polgári Platform (PO). Erről a szintén Orbánék kizárása mellett kardoskodó svéd Mérsékeltek egyik EP-képviselője adott hírt Twitter-oldalán.

Már régóta fúrja egymást Orbán és Tusk

A svéd Tomas Tobé „fontos lépésnek” nevezte a PO aláírását – már csak azért is, mert a PO alapítója és korábbi elnöke nem más, mint az a Donald Tusk, aki november óta áll az Európai Néppárt élén. Az előző ciklusban az Európai Tanácsot elnöklő lengyel exkormányfő és Orbán viszonya finoman szólva sem rózsás, az EPP-elnök például már tavaly őszi megválasztása előtt is Orbánra célozgatva – de az üzenetet minden EPP-tagnak címezve – úgy fogalmazott, hogy

„nem engedhetjük meg, hogy a biztonságot és a rendet kisajátítsák a politikai populisták, manipulátorok és autokraták”.

Persze Orbán se megy a szomszédba, ha a Néppárt új elnökének kell nekimenni: múlt héten kiszivárgott egy többek közt a bajor tartományi miniszterelnök Markus Södernek és a német CDU-elnök Annegret Kramp-Karrenbauernek címzett levele, melyben azzal gyanúsítja Tuskot, hogy „a lengyel belpolitikai játékok terepévé teszi” a pártcsaládot, az európai liberálisok és baloldaliak nyelvét használja, ezzel pedig kockára teszi a Néppárt hitelességét.

A PO-s képviselőknek ráadásul az is szúrhatja a szemét, hogy a magyar miniszterelnök látványosan jól kijön Jarosław Kaczyńskivel, a PO legfőbb lengyel belpolitikai ellenfelének számító nacionalista-szociálkonzervatív kormánypárt Jog és Igazságosság atyaúristenével. Hiába viszont a tapintható ellentét, a PO eddig nyíltan nem követelte Orbánék kizárását: a múlt heti nyílt levelet is többnyire a Néppárt viszonylag jelentéktelen, Benelux- és skandináv, kisebb tagjai írták alá. A nagyobb pártok talán a Görögországot irányító Új Demokrácia kivételével távolmaradtak, keddre azonban a PO jelenlegi elnöke, Borys Budka is szignózta a változatlan formában keringő, Donald Tusknak címzett levelet.

És bár az EPP-ben óriási befolyással bíró német uniópártok (azaz a CDU és a bajor CSU) továbbra sem szólaltak meg a Fidesszel kapcsolatban – valamint tudható, hogy az olasz, francia és spanyol néppártiak is Orbánnal vannak – az azért jelzésértékű, hogy az egyik legnagyobb néppárti delegáció is követeli a Fidesz kizárását. A Polgári Platformnak jelenleg tizenkét képviselője ül az EP-ben, egyikük, Radosław Sikorski úgy kommentálta a párt Fidesszel kapcsolatos döntését, hogy „ami sok, az sok”.

Deutsch a Twitteren csetepatézik a kizárást követelőkkel

Nem kellett ugyanakkor sokat várni, hogy fideszes válasz is szülessen a lengyelek csatlakozására: Deutsch Tamás, a Fidesz EP-delegációvezetője Twitteren úgy reagált a történetre, mintha legalábbis nem a Fidesz lenne felfüggesztve a Néppártban, hanem az összes többi nemzeti delegáció. Deutsch azt írta,

„ahelyett, hogy az EPP-ből egy másik liberális pártcsaládot csinálnának az ALDE mellé, nem gondolkoztak még azon, hogy inkább csatlakozzanak az ALDE-hez? Ennyi!”

Az ALDE egyébként az európai liberális pártcsalád (itthon a Momentum a tagja), de a lengyel Sikorski nem gondolta úgy, hogy ott lenne a PO helye, inkább visszavágott Deutschnak. „A közmédia átpolitizálása, a bíróságok feltöltése, az egyetemek bezárása és a járvány leple alatt az önkormányzati jogkörök elvételével próbálkozás nem tartozik az európai konzervativizmusról alkotott képzeteim közé. Viszlát.”

A kizárást szintén követelő dán Konzervatív Néppárt EP-képviselője is odaszúrt Deutschnak. Pernille Weiss szerint mikor az EPP egy tagja drasztikusan megváltoztatja politikai álláspontját, aláássa a jogállamiságot, akkor „a Fidesznek kéne vennie a bátorságot és elhagyni az EPP-pártcsaládot, és NEM a többi 26 nemzeti delegációnak.

Mert számunkra a liberális demokrácia és a szabadságjogok nem eladók és soha nem is lesznek”.

Lassan a testtel

Persze hiába a twitteres szócsaták, az Eurológus arról ír, a járvány előtt biztos nem lesz döntés a Fidesz sorsáról a Néppártban. Orbán az Európai Néppárt főtitkárának címzett, múlt heti levelében még azt írta, „nincs ideje” a Fidesz Néppárton belüli helyzetével foglalkozni a járvány miatt, és ezzel úgy tűnik, a pártcsalád is így van. A járvány miatt bevezetett kijárási és utazási korlátozások szerint eleve össze sem ülhet az EPP politikai közgyűlése, addig pedig még hónapok telhetnek el, míg egyáltalán újraindul annyira az élet Brüsszelben, hogy az EPP is összeülhessen.

Ráadásul

a kezdeményezést aláíró pártok többsége ugyanazok, akik már hosszú ideje a Fidesz kizárást követelik, és nincs is sok szavazatuk az EPP illetékes testületén belül:

a skandináv és Benelux kispártoknak 1-3 szavazatuk van csak, az aláírók közül két szavazata van a cseh TOP09-nek, három a görög Új Demokráciának, míg a most csatlakozó PO-nak kilenc.

Ez szép szám, csakhogy a még mindig némaságba burkolózó CDU 14 vokssal bír, ahogyan nem elhanyagolható a spanyol Néppárt és az olasz Forza Italia sem (nyolc, illetve öt szavazat), utóbbiak pedig inkább Orbán felé húznak.

BORÍTÓKÉP: Európai Tanács (2018)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek