+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. december 1. kedd, 09:54
Plenković minden bizonnyal feleségétől kapta el a vírust, így most további tíz napig karanténban lesz, de egyelőre jól érzi magát.

Hiába volt még hétvégén negatív a koronavírus-tesztje a horvát kormányfőnek, hétfő estére Andrej Plenković igazoltan koronavírusos lett – jelentette be a horvát kormányszóvivő hétfő este.

 

A július 5-i parlamenti választáson a jobbközép Horvát Demokratikus Közösséggel (HDZ) biztos győzelmet arató, majd utána a kisebbségi képviselők szokásos segítségével gyakorlatilag egypárti kormányt létrehozó Andrej Plenković minden bizonnyal a korábban pozitívra tesztelt feleségétől kapta el a fertőzést – emiatt a HDZ-elnök már hétvégén is házi karanténban volt.

 

A kormányszóvivő megerősítette:

 

„Plenković miniszterelnök házi karanténban marad tíz napig. Jól érzi magát és otthonról folytatja munkáját, követve az orvosok és az epidemiológusok összes ajánlását.”

 

A vírust elkapó Plenkovićtól függetlenül sem telnek eseménytelenül az elmúlt napok déli szomszédunknál. A romló járványügyi statisztikák miatt:

 

+ december 3-ától, csütörtöktől egy sor szigorító intézkedés lép érvénybe (például Plenkovićék Magyarországról nézve meglepőnek tűnő módon csak most határozták el magukat az éttermek, a kávézók, a sportlétesítmények bezárására, vagy éppen a gyülekezések szigorúbb szabályozására);

 

+ hétfői kormányülésén határozott arról a kormány, hogy az EU-s területről a zöld zónákat leszámítva (ami jelenleg egyedül Finnország Fasta Åland nevű szigetét jelenti) csak akkor lehet belépni Horvátországba, ha van a beutazónál 48 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszt, vagy kivárja a horvát hatósági tesztelés eredményét karanténban;

 

+ hétfőn nyújtott be a kormány a horvát parlamentnek egy törvénymódosítást, aminek értelmében drasztikusan megemelhetik a járványügyi szabályszegésért járó büntetéseket, egészen tízezer kunáig, átszámítva majdnem kétmillió forintig emelve a maximálisan kiszabható összeget;

 

+ és mindemellett még úgyszint hétfőn lemondott a horvát veteránügyi minisztérium államtitkára, Stjepan Sucic is, miután szombat hajnalban a rendőrség letartóztatta egy, a járványügyi előírásokat megszegő rendezvényt tartó, vukovári bárban.

 

Horvátországban október közepe óta meredeken emelkedik a járványgörbe:

 

a négymilliós országban már akkor ezer fő körüli napi új megbetegedésről számoltak be, ami mostanra többezres nagyságra rúgott. Az abszolút csúcs november 27-én volt, akkor 4080 új megbetegedést regisztráltak déli szomszédunknál. Az aktív esetek száma november 30-án 21 457 fő volt, ami nem sokkal marad el az eddigi, november 28-i rekordtól, amikor is 23 573 aktív fertőzöttet tartottak nyilván.

 

NYITÓKÉP: Andrej Plenković hétfőn már online tartotta a kormányülést. A horvát kormány Facebook-oldala

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás