+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. július 20. hétfő, 19:28
Andrej Plenković egyszínű kormánylistát jelentett be hétfő késő délután Zágrábban. Egyedül az egyik kormányfőhelyettest nem a HDZ fogja jelölni. Boris Milošević a szerb kisebbség politikusaként azon nyolc kisebbségi (köztük magyar) parlamenti képviselő jelöltje, akiktől a második Plenković-kormány többsége függ.

Miután a július ötödikei parlamenti választáson Andrej Plenković kormányfő vezetésével a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) biztos győzelmet aratott,

 

Plenković ma egy gyakorlatilag egypárti kormányt jelenthetett be.

 

Az első Plenković-kormányban még azon liberális Néppárt (HNS) is jelölt minisztert, amely ugyan most is támogatni fogja a HDZ-t, de mivel csak egy mandátumot szerzett, miniszteri posztot már nem kap. A HNS számára – amely a Plenkovićtyal való koalíciókötés miatt egy pártszakadáson is túlesett – már az önmagában siker, hogy egy képviselőjük a varaždini körzetből be tudott jutni.

 

Szintén Varaždin mentette meg a másik jobboldali liberális pártot, a HNS-szakadár Reformereket: az ő szintén egyetlen képviselőjük is Plenkovićot támogatja miniszteri szék nélkül is. Hasonlóan tesz a neve ellenére neoliberális Szociálliberális Párt (HSLS), amely eleve a HDZ listáján indult.

 

Plenković többségéhez azonban a nyolc kisebbségi parlamenti képviselő nélkülözhetetlen, azaz nekik tényleg kellett valamit kínálnia.

 

Másodszor Horvátország történetében egy kisebbségi politikus lesz az egyik kormányfőhelyettes

 

jelentette be most már hivatalosan is Plenković a HDZ elnökségének és választmányának kibővített ülése után hétfőn.

 

Mivel a szerbek alkotják a legnagyobb kisebbséget – nekik eleve három mandátumuk is van, a többieknek (olaszok, magyarok, cigányok, csehek) egy-egy –, várható volt, hogy a szerb párt, az SDSS jelölheti a kisebbségeknek felkínált kormányzati posztot. Azonban ezt nem Milorad Pupovac professzor, a párt elnöke kapja, aki vélhetően – elvégre a horvát szélsőjobboldal első számú közellensége – nem akarta kellemetlen helyzetbe hozni a HDZ-t (vele készült interjúnkat itt olvashatjátok el), így

 

a kisebbségi és emberi jogokért kormányfő-helyettesként Boris Milošević, az SDSS egy másik parlamenti képviselője lesz felelős.

 

A trieszti Il Piccolo napilap ki is emelte: a szerb politikus neve Boris, azaz nem összetévesztendő Slobodan Miloševićtyel.

 

BORIS MILOŠEVIĆ, az ÚJ HORVÁT KORMÁNYFŐHELYETTES SZERB ORTODOX TEMPLOMBAN ÁLDOZIK A KAMPÁNYIDÖSZAKBAN. FOTÓ: SDSS / FB

 

A horvát kormánynak már voltak már szerbek a részei: 2008 és 2011 között – szintén HDZ-s kormányokban – Slobodan Uželac személyében a fejlesztési tárcát miniszterelnök-helyettesként töltötte be egy szerb politikus.

 

Boris Milošević már a hétvégi Većernji Listnek nagyinterjú adott, amiben elmondta, hogy jelölése egyben azt is jelenti:

 

„a radikális jobboldalnak semmiféle befolyása nem lesz se a kormányra, se a HDZ-re”.

 

Legfontosabb feladataként azt nevezte, hogy „félelem, diszkrimináció nélküli” életet élhessen mindenki.

 

Milošević az interjúban kiemeli, hogy a HDZ-nek köszönhetően nem tudott áttörni a radikális jobboldali Miroslav Škoro Haza Mozgalma, a párt egyenesen ellenzékbe kényszerül. Mint emlékezetes: Škoroéknak az volt a feltételük, hogy csak akkor lépnek koalícióra a HDZ-vel, ha nem lesz szerb kormánytag. Az eredmények azonban úgy alakultak, hogy

 

Škoroékra nem lett szükség, szerb miniszter viszont lett.

 

Milošević kiemelte azt is, hogy Plenković szerinte jelentősen megváltoztatta a HDZ-t, ami szerinte mára a centrumot és a jobbközepet egyaránt lefedi.

 

Milošević mellett kormányfőhelyettes lesz (ők már mind HDZ-s színekben) Tomo Medved veteránügyi miniszter, Davor Božinović belügyminiszter és Zdravko Marić pénzügyminiszter. A külügyi tárcát továbbra is Gordan Grlić Radman tölti be. A parlament elnökének pedig – amint eddig is – a HDZ Gordan Jandrokovićot, a párt főtitkárát jelölik. A párt frakciójának – amit osztrák mintára klubnak hívnak a horvátok – élén se lesz változás, marad Branko Bačić a klubvezető.

 

A cikk első változatában helytelenül állítottuk, hogy Milošević lenne az első szerb miniszterelnök-helyettes a horvát történelemben, és hogy Uželac miniszter-helyettes lett volna csak.

 

NYITÓKÉP: Andrej Plenković bejelenti a kormánynévsort / HDZ, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A járvány miatt nem közlekedő reptéri járatra árult 900 forintos jegyek a BKK-t 14 millió forinttal gazdagították. Mi történt?

Korábban napokkal előre beharangozták, hogy Európa utolsó diktátora leteszi hivatali esküjét. Ez most elmaradt.

Két mondatban összefoglalva ez az Európai Bizottság új terve.

Az elmúlt hét nap átlaga bőven meghaladja azt az értéket, amely felett a WHO szerint a járvány nincs kordában tartva.

És ráadásul még gmailes is vagy? Van megoldás, olvasd el itt Bakó Bea szerdai hírlevelét!

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

A Csehszlovákiából a második világháború után a kollektív bűnösség elve alapján üldözött német és magyar kisebbség sorsa a szlovákok és a csehek körében nagyrészt máig kibeszéletlen.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás