Szerb helyettese lesz a horvát miniszterelnöknek

Szerző: Techet Péter
2020.07.20. 19:28

Andrej Plenković egyszínű kormánylistát jelentett be hétfő késő délután Zágrábban. Egyedül az egyik kormányfőhelyettest nem a HDZ fogja jelölni. Boris Milošević a szerb kisebbség politikusaként azon nyolc kisebbségi (köztük magyar) parlamenti képviselő jelöltje, akiktől a második Plenković-kormány többsége függ.

Szerb helyettese lesz a horvát miniszterelnöknek

Miután a július ötödikei parlamenti választáson Andrej Plenković kormányfő vezetésével a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) biztos győzelmet aratott,

Plenković ma egy gyakorlatilag egypárti kormányt jelenthetett be.

Az első Plenković-kormányban még azon liberális Néppárt (HNS) is jelölt minisztert, amely ugyan most is támogatni fogja a HDZ-t, de mivel csak egy mandátumot szerzett, miniszteri posztot már nem kap. A HNS számára – amely a Plenkovićtyal való koalíciókötés miatt egy pártszakadáson is túlesett – már az önmagában siker, hogy egy képviselőjük a varaždini körzetből be tudott jutni.

Szintén Varaždin mentette meg a másik jobboldali liberális pártot, a HNS-szakadár Reformereket: az ő szintén egyetlen képviselőjük is Plenkovićot támogatja miniszteri szék nélkül is. Hasonlóan tesz a neve ellenére neoliberális Szociálliberális Párt (HSLS), amely eleve a HDZ listáján indult.

Plenković többségéhez azonban a nyolc kisebbségi parlamenti képviselő nélkülözhetetlen, azaz nekik tényleg kellett valamit kínálnia.

Másodszor Horvátország történetében egy kisebbségi politikus lesz az egyik kormányfőhelyettes

jelentette be most már hivatalosan is Plenković a HDZ elnökségének és választmányának kibővített ülése után hétfőn.

Mivel a szerbek alkotják a legnagyobb kisebbséget – nekik eleve három mandátumuk is van, a többieknek (olaszok, magyarok, cigányok, csehek) egy-egy –, várható volt, hogy a szerb párt, az SDSS jelölheti a kisebbségeknek felkínált kormányzati posztot. Azonban ezt nem Milorad Pupovac professzor, a párt elnöke kapja, aki vélhetően – elvégre a horvát szélsőjobboldal első számú közellensége – nem akarta kellemetlen helyzetbe hozni a HDZ-t (vele készült interjúnkat itt olvashatjátok el), így

a kisebbségi és emberi jogokért kormányfő-helyettesként Boris Milošević, az SDSS egy másik parlamenti képviselője lesz felelős.

A trieszti Il Piccolo napilap ki is emelte: a szerb politikus neve Boris, azaz nem összetévesztendő Slobodan Miloševićtyel.

BORIS MILOŠEVIĆ, az ÚJ HORVÁT KORMÁNYFŐHELYETTES SZERB ORTODOX TEMPLOMBAN ÁLDOZIK A KAMPÁNYIDÖSZAKBAN. FOTÓ: SDSS / FB

A horvát kormánynak már voltak már szerbek a részei: 2008 és 2011 között – szintén HDZ-s kormányokban – Slobodan Uželac személyében a fejlesztési tárcát miniszterelnök-helyettesként töltötte be egy szerb politikus.

Boris Milošević már a hétvégi Većernji Listnek nagyinterjú adott, amiben elmondta, hogy jelölése egyben azt is jelenti:

„a radikális jobboldalnak semmiféle befolyása nem lesz se a kormányra, se a HDZ-re”.

Legfontosabb feladataként azt nevezte, hogy „félelem, diszkrimináció nélküli” életet élhessen mindenki.

Milošević az interjúban kiemeli, hogy a HDZ-nek köszönhetően nem tudott áttörni a radikális jobboldali Miroslav Škoro Haza Mozgalma, a párt egyenesen ellenzékbe kényszerül. Mint emlékezetes: Škoroéknak az volt a feltételük, hogy csak akkor lépnek koalícióra a HDZ-vel, ha nem lesz szerb kormánytag. Az eredmények azonban úgy alakultak, hogy

Škoroékra nem lett szükség, szerb miniszter viszont lett.

Milošević kiemelte azt is, hogy Plenković szerinte jelentősen megváltoztatta a HDZ-t, ami szerinte mára a centrumot és a jobbközepet egyaránt lefedi.

Milošević mellett kormányfőhelyettes lesz (ők már mind HDZ-s színekben) Tomo Medved veteránügyi miniszter, Davor Božinović belügyminiszter és Zdravko Marić pénzügyminiszter. A külügyi tárcát továbbra is Gordan Grlić Radman tölti be. A parlament elnökének pedig – amint eddig is – a HDZ Gordan Jandrokovićot, a párt főtitkárát jelölik. A párt frakciójának – amit osztrák mintára klubnak hívnak a horvátok – élén se lesz változás, marad Branko Bačić a klubvezető.

A cikk első változatában helytelenül állítottuk, hogy Milošević lenne az első szerb miniszterelnök-helyettes a horvát történelemben, és hogy Uželac miniszter-helyettes lett volna csak.

NYITÓKÉP: Andrej Plenković bejelenti a kormánynévsort / HDZ, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek