+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. november 27. péntek, 19:18
Napi több, mint négyezer új fertőzést regisztrálnak Horvátországban. A zágrábi kormány ezért a járványügyi szigorítás mellett döntött: szombattól minden étteremnek, bárnak be kell zárnia. Emellett meghosszabbítják az iskolai szüneteket.

Horvátországban csütörtökről péntekre több, mint 4 ezer új koronavírus-esetet regisztráltak. Jelenleg több, mint 22 ezer aktív koronavírusos van délnyugati szomszédunknál: a legtöbben (majdnem négyezren) Zágrábban, illetve Splitben (ott több, mint 2500-an) vannak megfertőződve.

 

A növekvő számok miatt a zágrábi kormány is szigorítások mellett döntött. Ezeket hivatalosan Andrej Plenković jobboldali kormányfő este 8-kor jelenti be, de az intézkedések tartalma már kiszivárgott. Ezek értelmében szombattól:

 

+ bezárnak az éttermek, kávézók;

 

+ bezárnak a sportlétesítmények;

 

+ csak meghatározott létszám mellett maradhatnak a színházak és mozik nyitva;

 

+ húsznál több ember nem gyülekezhet sehol sem; családi rendezvényeken a tíz főt se lehet meghaladni;

 

+ nem lehetséges esküvőket tartani, temetéseken pedig legfeljebb 25 ember vehet részt;

 

+ a üzletek, boltok azonban mind nyitva maradhatnak.

 

Andrej Plenković azt ígéri: a most bevezetett szabályok

 

legalább december 21-ig érvényben maradnak,

 

utána döntenek az esetleges enyhítésekről vagy további szigorításokról. Emellett a zágrábi oktatási minisztérium úgy döntött: az iskolai szünet egy héttel meghosszabbodik, azaz karácsony után január 18-án (január 11. helyett) kell először iskolába menni.

 

NYITÓKÉP: Horvát kormányülés / AP, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás