Nagy Blanka: Bizonyos véleményvezérek ellehetetlenítették a munkámat, ezért léptem ki a Momentumból

Szerző: Petróczi Rafael
2020.11.30. 11:55

A Momentumból frissen távozó diákaktivista szerint toxikus volt a Momentumban töltött ideje, bizonyos emberek a kákán is keresték a csomót, hogy ellehetetlenítsék, és ők állhatnak amögött is, hogy a párt választmánya elkaszálta, hogy Hódmezővásárhelyen indulhasson egyéni jelöltként 2022-ben. De csak a Momentumban van-e a hiba, és van-e más párt, amibe belépne a kilépő? Interjú!

Nagy Blanka: Bizonyos véleményvezérek ellehetetlenítették a munkámat, ezért léptem ki a Momentumból

Vasárnap tartotta küldöttgyűlését a Momentum, ahol Fekete-Győr Andrásék eldöntötték, hogy ők is az ellenzék közös listán való indulását támogatják. Ezzel egyidőben viszont – mint először az Azonnali megírta – a párt egyik ismert politikusa, a diákaktivistaként hírnevet szerző Nagy Blanka kilépett a pártból, értesüléseink szerint azért, mert nem lehetett a párt jelöltje a 2022-es választáson. Kilépése kapcsán természetesen megkerestük Nagy Blankát is, hogy mondja el az ő verzióját a történtekről.

+ + +

Hogyan nézett ki a vasárnapi momentumos küldöttgyűlés, és miért döntöttél végül a pártból való kilépés mellett?

Ezt nem tudom, én nem voltam tagja a küldöttgyűlésnek. A kilépésem mögötti valódi indok nem az volt, amit megírtatok, hogy azért léptem ki, mert nem indítanak 2022-ben, hanem az, hogy

a másfél évnyi Momentum-tagságomból egy év teljes mértékben toxikus volt számomra.

Mit értesz toxikusság alatt?

Ezt nem az egész Momentumra értem, hanem a párton belül egy olyan mikroközösségre, akik már a pártba való belépésemet is ellenezték. Rendszeres volt, hogy visszahallottam problémákat, amelyek az én személyemből eredtek.

Mi volt a bajuk veled?

Ez egy nagyon jó kérdés. Bizonyos emberek rám tettek olyan címkéket, amiket már nem tudtam levenni magamról. Az ember eleve nagyon nehezen veszi le magáról a címkéket, amiket mások ráaggasztanak.

Milyen címkékre kell itt gondolni?

Nyilván negatív tulajdonságokra. A Momentumba való belépésem első két-három hónapjában nagyon nehezen lehetett kontrollálni a dolgokat. Én eleve egy ismertebb emberként léptem be a pártba, engem nem a Momentum tett híressé, de nem volt arról semmiféle párbeszéd, hogy Momentum-tagként mit csinálhatok, mit vállalhatok el, mit nem. Ebből a rossz kommunikációból adódóan rengeteg konfliktus generálódott, ami miatt úgy gondolták, fegyelmezetlen és kontrollálhatatlan vagyok. Három hónap után végül elültek ezek a problémák, de mindig előjöttek olyan dolgok, amikbe bizonyos emberek bele tudtak kötni.

Mibe kötöttek bele?

Nagyon ominózus eset volt, amikor a párommal voltam nyaralni Siófokon. Ez nagyon megragadt bennem, mert Szél Bernadett is akkor volt a csapatával Siófokon konzultációs íveket gyűjteni, és kitelepült melléjük a helyi Momentum is. Kimentem én is segíteni neki, részt vettem a konzultációban, pultoztunk, és erről készült egy fotó. Nem sokkal később elmentem a gyulai alapszervezethez – jó barátságot ápolok velük –, velük is kint voltam pultozni. Onnantól kezdve

a párton belül útjára kelt egy rosszindulatú pletyka, miszerint én önként országot járok, és mit képzelek magamról, meg hogy nagyon nagyra tartom magam, hogy ezt megtehetem.

Miközben Siófokon csak nyaralni voltam, Gyulán pedig elmentem segíteni az ottani alapszervezetnek. Mindeközben pedig gyakran hallottam vissza mindenféle párton belüli informátoroktól számomra is olykor meglepő dolgokat, hogy mennyire negatív és mennyire rossz ember vagyok, és be se kellett volna venni a pártba. Persze volt, aki ezt személyesen is elmondta nekem. Ha az ember meg szeretné valósítani a céljait – és igen, a politika ehhez egy eszköz –, akkor nem lehet benne egy olyan közösségben, ahol egy éven keresztül azt vágják a fejéhez, hogy egy felesleges ember, nincs rá szükség, nem is volt. És ott voltak ugye a rosszindulatú pletykák is. Ezért döntöttem úgy, hogy pontot teszek a végére, és kilépek a Momentumból.

Mit érzel most: dühöt? Csalódottságot? Sértettséget?

Őszintén szólva amint hivatalossá tettem a kilépésemet, és ma reggel felkeltem, inkább szabadságot és felszabadulást éreztem. Nincs a Momentummal kapcsolatban semmiféle rossz érzésem, hiszen nem okolhatok kollektíve mindenkit a történtek miatt. Nyilván voltak kisebb, számomra problémának nevezhető dolgok, de sok pozitív embert is kaptam az életembe, szakmailag viszont nem azt kaptam, amit szerettem volna, nem érzem, hogy különösebben fejlődtem volna, inkább csak demotivált lettem. De ez még változik.

Kik nem akartak téged látni a pártban?

A személyeket nem szeretném megnevezni, nem szeretnék ilyen módon imposztor lenni, de olyan emberekről beszélünk, akik bár töltenek be bizonyos szerepeket a párton belül, de nem a vezetőség.

Középvezetők?

Nem is tudom. A pontos pozíciójukat nem tudom megnevezni, de nem is ez a lényeg. Hanem hogy párton belül sokan adnak a szavukra, és ők voltak főként azok, akik nem szerették volna az én személyemet semmilyen formában viszontlátni a Momentumban.

Annak, hogy most kiléptél, tényleg semmi köze nincs a 2022-es választáshoz és az esetleges indulásodhoz?

Nem kifejezetten emiatt lépek ki. Vannak ilyen ambícióim, hogy induljak a 2022-es választáson, és ezek az ambícióim nem múltak el. Alapvetően a saját korosztályomat szeretném képviselni: az én korosztályom az, akitől elvárjuk, hogy elmenjen szavazni, közéleti és politikai dolgokkal foglalkozzon, viszont ez az a generáció egyúttal, akit lényegében kihagyunk a politikából. Ha ezeket a fiatalokat nem engedjük tapasztalatokat szerezni a politikában, akkor egy ördögi körbe kerülünk bele, ami miatt nem fogják tudni megvalósítani a terveiket.

2022-re visszatérve: a párton belül elég sok embertől hallottam vissza azt, hogy attól függetlenül, hogy a hódmezővásárhelyi szervezet bizalmat szavazott az ottani jelöltségemnek, a választmány mégis elkaszálta ezt a dolgot.

Azt, hogy az indulásomat elkaszálták, előbb tudtam meg, mint a hódmezővásárhelyi alapszervezet. Nem emiatt hoztam meg a döntést, hogy kilépek, ez mondhatni csak az a bizonyos utolsó csepp volt abban a bizonyos tartályban.

Hallottam olyanokat is, hogy ezek a bizonyos véleményvezérek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a választmány elutasítsa a jelentkezésemet, de erről nem tudok hitelesen nyilatkozni attól függetlenül, hogy ezt is nagyon sok embertől hallottam vissza.

Tegnap beszélgettem egy momentumossal azt követően, hogy lehoztuk a kilépésedről szóló hírt: ő úgy jellemzett téged, mint a párt egy celebe. Egy ideig-óráig használható celeb voltál csak a Momentumnak?

A Momentumba nem azért léptem be, hogy celebkedjek. Eleve nem tartottam magamat másnak azoknál az aktivistáknál, akik nem tettek szert akkora ismertségre. Éreztem, hogy

nagy PR volt az a Momentumnak, hogy beléptem, több politikus is kiposztolta, több politikus is gratulált. Közülük sokan utána nem éppen úgy viselkedtek, ahogyan azt a posztjukban kinyilvánították.

Igazából nem tudom, hogy a Momentum részéről ez mi volt. Mindenesetre nem éreztem, hogy az a lelkesedés, amivel fogadtak, az tovább tartott volna annál a napnál, amikor beléptem. Nyilván ezt szomorúan konstatáltam, de ettől függetlenül próbáltam dolgozni. Viszont ezek a véleményvezérek elkaszálták azokat a lehetőségeket, hogy én bármit is tudjak csinálni. Nem kommunikáltak velem, össze-vissza irányítgattak a párton belül, hogy mit és hogyan csináljak. Nehéz úgy dolgozni, ha az ember alól már a rajt előtt kirúgják a lovat.

Azért az elmondásod alapján elég egyoldalú kép rajzolódik ki: a Momentumban ellehetetlenítettek, és te nem tehetsz semmiről. 

A belépésem után az első két-három hónap úgy telt, hogy mondták: ha bármi interjú vagy ilyesmi van, akkor forduljak ehhez meg ahhoz az emberhez. Ezek az emberek először nem nagyon vették fel a telefont, egy héttel később jeleztek vissza, vagy egyáltalán nem jeleztek vissza, aztán egy teljesen másik emberhez irányítottak, majd megint máshoz. Egy idő után úgy voltam vele, hogy elintézem saját magamnak ezeket a dolgokat. Ezekből a saját magam által elintézett dolgokból jött az, hogy külső szemmel fegyelmezetlennek tűnt a magatartásom.

Most merre tovább? Van-e más szimpatikus párt, ami felé elkezdenél tapogatózni, hogy van-e ott számodra lehetőség?

Egyelőre nem szeretnék semmilyen pártba se belépni. Fontosnak tartom, hogy azokat a dolgokat, lemaradásokat, amiket nem tudtam megvalósítani a Momentumban, azokat a saját nevem alatt megvalósítsam.

Mint például?

Nagyon szeretnék karitatív tevékenységet végezni, illetve szeretnék kutatni is arról, hogy a vidéki középiskolák milyen lemaradásban vannak a nagyobb városokban lévő középiskolákhoz képest. Szakmailag szeretnék fejlődni, például a vidékfejlesztés területén, oktatás- és családpolitikával szeretnék foglalkozni.

Pártba nem szeretnék belépni, de politikával és közélettel tehát akarok foglalkozni. Viszont sajnos Magyarországon nem nagyon van trendje annak, hogy valaki függetlenként csinálja a dolgait. Vagy ha igen, akkor ahhoz egy nagyon komoly csapat kell – én viszont nyilván nem rendelkezem felesleges milliókkal, amiből tudnám finanszírozni a tevékenységemet.

Ettől függetlenül még szeretnék együtt dolgozni az ellenzéki pártokkal, a momentumosokat sem utasítom el,

az ifjúsági szervezetből, a TizenX-ből nem léptem ki, és abból egyelőre nem is szeretnék.

Viszont ha parlamenti szinten szeretnék politizálni, akkor szükséges valamelyik pártba belépnem. Azt a hibát viszont már nem szeretném elkövetni, hogy kevés háttérinformációval lépjek be valahová. És akkor fogok belépni valahová, ha azok a nagyobb volumenű dolgok, amiket szeretnék megcsinálni, támogatást nyernek. Egy támogató, pozitív közegben sokkal jobb dolgozni – ezt a Momentumban nem kaptam meg.

Amit mondasz, az nagyon emlékeztet arra az aktivista jellegű politizálásra, mint amit független parlamenti képviselőként Szél Bernadett, Hadházy Ákos vagy Szabó Szabolcs is visz. Nem sajnálod, hogy pont akkor lépsz ki, amikor ezek az emberek elkezdtek közeledni a Momentumhoz, és akár te is közelebbi munkakapcsolatba kerülhettél volna velük?

Egyáltalán nem sajnálom. Szél Bernadettel ettől függetlenül valamennyire szorosabb a kapcsolatom. Lehet, hogy a Momentumon belül közeledtem volna feléjük, és lehet, hogy ők is közeledtek volna felém, viszont tartok tőle, hogy ezt ugyanúgy szabotálták volna azok a személyek, akik miatt a rendes munkámat sem tudtam megcsinálni. Nem sajnálom továbbá azért sem, mert ettől független a célunk közös ezekkel a független képviselőkkel, amit lehet, hogy én egyénileg tudok segíteni, vagy ki tudja, akár más párt tagjaként. És hiába osztok-szorzok, még mindig több negatívum szólt a Momentumban maradás ellen, mint pozitívum.

Szél Bernadettet említetted, mint akivel közelibb a kapcsolatod. Ő egyfajta mentorod?

Ennyire szorosan azért nem működünk együtt. Gyakran vettünk együtt részt különféle szakmai beszélgetéseken,

Siófokon is együtt pultoztunk, és eleve én említettem meg neki előtte azt is, hogy lehet, Siófokra is érdemes lenne eljönnie, persze ettől függetlenül lehet, tervezte ezt ő is.

A szorosabb kapcsolatot úgy értem, hogy többször is említette, hogy forduljak hozzá nyugodtan, ha segítség kell. Ugyanez van Bősz Anettel is.

Fogsz most hozzájuk fordulni tanácsért, vagy valami szűkös erőforrásért a terveidhez?

Ezen nem gondolkodtam még, de nyilván lesz egy rakat időm rá. Nem látom valószínűnek, hogy idén bármiféle fordulat lenne a közös ellenzéki lista és a közös ellenzéki program kapcsán, szóval van egy teljes hónapom azon gondolkodni, hogy szeretnék-e valamilyen formában segíteni.

FOTÓ: Drága László. A képet Nagy Blanka küldte azt kérve, hogy ezt használjuk, mert a médiában róla keringő képek neki nem tetszenek.

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek