+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael & Dercsényi Dávid
2021. február 18. csütörtök, 10:34
Szél itt hajszállal kapott ki 2018-ban, akkor még LMP-s társelnökként a 2014-ben is győztes fideszes Csenger-Zalán Zsolttól. Most először az ellenzéki előválasztást kell megnyerje.

Budakeszin indítja Szél Bernadettet a Momentum, jelentette be Fekete-Győr András pártelnök, és a 3D-s zebra felfestéséért nemrég rabosított Szemző Áron momentumos helyi politikus, illetve maga Szél Bernadett közös sajtótájékoztatón csütörtökön. 

 

Fekete-Győr András hosszan méltatta a bejelentéskor Szélt. Szemző Áron elmondta, amikor először választott az életében, Szél Bernadettre szavazott, később pedig több közös akciójuk volt, mint például a helyi orvosoknak adott maszkok. Szél azt mondta, új útra lépnek, új korszak indul. A Momentummal tiszta kezű politikusok közé került. Szél közös programírásra hívta híveit, és aktivistának, szavazatszámlálónak is várja szimpatizánsait.   

 

Szél ugyanitt 2018-ban még kikapott

 

Az előválasztásokról ugyan sok mindent még nem tudni – bár a Fekete-Győr András Momentum-elnökkel, illetve a Schmuck Erzsébet LMP-társelnökkel készült interjúinkban azért pár részletre már fény derült ezzel kapcsolatban –, az LMP és a Momentum mindenesetre már egymás után jelentgeti be, hogy a járvány miatt valószínűleg majd csak ősszel megrendezendő előválasztáson kik lesznek a jelöltjeik.

 

Fájó emlék lehet az akkor még LMP-társelnök Szél Bernadettnek, hogy 2018-ban Pest megye 2. számú választókörzetében mindössze 296 darab szavazattal, 0,42 százalékpontnyi különbséggel kapott ki a fideszes Csenger-Zalán Zsolttól, aki 2014-ben is nyerni tudott.

 

Szél most esélyt kap arra a Momentumtól, hogy szépítsen, és a Budakeszi székhelyű körzet egyéni képviselőjeként kerülhessen be a parlamentbe.

 

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a Momentum a nem is párttag Szél Bernadettre cseréli le helyi politikusát, a Pest megyei közgyűlés Momentum-frakcióját vezető Szemző Áront, aki 2018-ban pont Szél Bernadett javára lépett vissza a megmérettetéstől. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt – aminek elnöke az Azonnalinak megerősítette, hogy ha Volner János indítványának hála nekik is el kell majd indulniuk a 106-ból 71 egyéni körzetben, így óhatatlanul versenyt támasztva az egyesült ellenzéki jelölteknek, meg fogják ezt tenni – jelöltje, Betlehem Csaba itt négy éve 2,2 százalékot szerzett.

 

Mit keresnek ők a Momentum környékén?

 

A két volt LMP-s politikus és társelnök Szél Bernadett és Hadházy Ákos, valamint az egykori Együtt politikusa, Szabó Szabolcs 2020 novemberében Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség néven alakítottak parlamenti képviselőcsoportot, és kötöttek együttműködési megállapodást a parlamenti képviselővel nem rendelkező Momentummal. Ők ugyanis független parlamenti képviselők, egyik frakciónak sem tagjai.

 

Hadházy Ákost a Momentum a tőle megszokott Szekszárd helyett 2022-ben már Zuglóban indítja, azaz a Budapest 8. számú egyéni választókerületben az előválasztáson, ezt hétfőn jelentették be. Az itt befutó ellenzéki jelölt nagy valószínűséggel a fideszes jelöltet is legyőzi, mert itt már kétszer nyert az MSZP-s Tóth Csaba, ráadásul úgy, hogy nem ő volt az egyetlen ellenzéki jelölt. Az összellenzéki szavazatszám 20 százalékkal haladta meg a Fideszre leadott szavazatokét. Fekete-Győr Hadházyt Magyarország korrupció elleni védőszentjének nevezte. 

 

Szabó Szabolcsot pedig Csepelen indítja a Momentum, Budapest 17. számú egyéni választókerületében, ahol Szabó az azóta megszűnt Együtt színeiben már kétszer nyert Németh Szilárd fideszes honvédelmi államtitkárt legyőzve, 2014-ben és 2018-ban. A 2018-as választást követően rövid időre az LMP-frakcióba is beülő Szabó a Momentum oktatási tanácsadója.

 

NYITÓKÉP: Szél Bernadett / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás