+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2020. november 12. csütörtök, 16:28
A három független országgyűlési képviselő formálisan is szövetséget köt a Momentummal, ami még nem akarja elárulni, hogy a párt színeiben is el fognak-e indulni 2022-ben. Mindenesetre Fekete-Győr András elkottyantotta: a választás után már momentumos politikusként köszönthetik Hadházyékat.

Szél Bernadett fenntartható környezetért érzett elhivatottsága, Hadházy Ákos korrupcióval szembeni küzdelme, Szabó Szabolcs oktatásügyben mutatott szakértelme – ezek azok az értékek és erények, amiket Fekete-Győr András Momentum-elnök szerint közösen osztanak a három független parlamenti képviselővel, így eljött az ideje, hogy

 

a Momentum és a nemrég Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség néven parlamenti képviselői csoportot alakító függetlenek formálisan is szövetségre lépjenek.

 

A képviselői csoport nem egyenlő a frakcióval. Míg az utóbbihoz többletjogosítványok kapcsolódnak a parlamenti munkában – például több felszólalási idő a plénumon, tagság az Országgyűlés napirendjét meghatározó Házbizottságban vagy aktuálisan könnyebb törvényjavaslati kezdeményezési jog –, addig a független Szél Bernadették egyszerűen csak kimondták, hogy nagyon közel állnak egymáshoz, de ez egyéb előnyökkel nem jár.

 

Fekete-Győr csütörtökön a parlament előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a szövetségkötés célja, hogy a Momentumnak 2022-ig – amíg nem lesznek ők is parlamenti párt – legyen a törvényhozásban füle, szeme és szája. Továbbá együtt fognak dolgozni azon, hogy az Orbán-rezsimet lebontsák.

 

A Momentummal szövetségre lépő képviselők az erről szóló sajtótájékoztatón a korábban a párttal közösen vitt akciókat és eredményeket hangsúlyozták, mint a rabszolgatörvény elleni tüntetések, az MTVA székházhoz történő vonulás vagy a közös aláírásgyűjtés az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról, amihez semmiféle jogi kötőerővel bíró célt (például népszavazás kiírását) nem rendeltek.

 

Szabó Szabolcs arra is kitért, hogy

 

a mostani szövetségkötés abban különbözik a korábban is meglévő együttműködéstől, hogy ez már egy szorosabb, operatívabban működő szövetséget jelent.

 

De hogy ez konkrétan mit jelent, arra sem Fekete-Győr Andrástól, sem Szél Bernadettől nem kapott a sajtó konkrét választ.

 

MÁR A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓK IS TELJESEN JÁRVÁNYKOMPATIBILISEK: SEM A POLITIKUSOK, SEM AZ ÚJSÁGÍRÓK NEM VEHETIK LE A MASZKOT, MÉG AKKOR SEM, AMIKOR BESZÉLNEK.

 

Hogyan fognak segíteni a Momentumnak Hadházyék?

 

Fekete-Győr András az Azonnali kérdésére, hogy mit tud adni a három független, és ezért nem túl erős parlamenti jogosítványokkal rendelkező képviselő a Momentumnak, elmondta, hogy a Momentum komoly és nagy frakcióra számít 2022 után.

 

Viszont ők még nem voltak parlamentben, mármint a magyarban, ezért szükségük van olyan tapasztalt politikusokra, mint Hadházyék.

 

A pártelnök azt is elmondta, hogy már jelenleg is együtt dolgoznak a három képviselővel azon a közös frakcióprogramon, amit majd 2022 után képviselni fognak.

 

Szél Bernadett kérdésünkre azt hangsúlyozta, hogy a parlamenti munkában ugyan valóban nincsenek erős jogosítványaik, de azóta, hogy a parlamenti munka kiürült, más képviselői jogok váltak igazán fontossá. (Hogy mire gondolt, azt Szél Bernadett nem fejtette ki, de a parlamenti munkán túlmutatóan joga van minden képviselőnek – a függetlennek is – kötelezően megválaszolandó kérdést intéznie az alapvető jogok biztosához, a legfőbb ügyészhez, az ÁSZ- és az MNB-elnökhöz, illetve az állami és közigazgatási szervek is kötelesek segíteni a képviselőt a munkájában.)

 

Későbbi újságírói kérdésre, ami szintén azt firtatta, hogy a gyakorlatban mit fog jelenteni a Momentum és a három képviselő együttműködése, Fekete-Győr András csak annyit mondott, hogy ahogy a korábbi közös akciók és kezdeményezések során, úgy „a jövőben is egyeztetni fogjuk az álláspontokat”.

 

Várnak-e a Momentumba további LMP- és Együtt-árvákat?

 

Arra a kérdésünkre, hogy Fekete-Győr András megbocsátotta-e már Hadházy Ákosnak, hogy a borsodi időközi választás után a közös ellenzéki jelölttel, Bíró Lászlóval kapcsolatos kritikáival, az ellenzéki pártok szerint félinformációkkal, tájékozatlanságból és tévedésből fakadó gyanúsítgatásokkal mérgezte a közéletet, a pártelnök úgy felelt:

 

nincs miért megbocsátani.

 

Fekete-Győr kommunikációs félreértésnek nevezte az esetet, és elmondta: miután átnézte a Hadházy által nyilvánosságra hozott dokumentumokat Bíró László ügyeiről, az derült ki neki, hogy Bíró személyében „egy olyan emberről van szó, aki szeret ügyeskedni”.

 

Kérdésünkre, hogy a Momentum vár-e még a soraiba további LMP- és Együtt-árvákat (Szél Bernadett és Hadházy Ákos korábban az LMP társelnökei voltak, míg Szabó Szabolcs a 2018-as országgyűlési választások után megszűnt Együtt párt tagja volt), Fekete-Győr úgy válaszolt:

 

„Most nem tudnék mondani ilyen árvákat.”

 

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ ELŐTTI PILLANATOK: SZÉL BERNADETT TELEFONÁL, HADHÁZY ÁKOS PÓZOL, SZABÓ SZABOLCS PEDIG NÉZI.

 

Lesz-e momentumos jelölt 2022-ben Hadházy, Szél és Szabó?

 

Ugyan Fekete-Győr András már a sajtótájékoztató elején leszögezte, hogy az nem arról szól, hogy a három parlamenti képviselő milyen szerepet fog betölteni a 2022-es országgyűlési választáson, a Momentum elnöke azért elkottyantotta: Szél Bernadették jelenleg a Momentum szövetségesei.

 

„A Momentum parlamenti képviselői 2022-ben lesznek, amikor a Momentum képviselőiként bejutnak oda”.

 

Azaz egyértelmű, hogy Fekete-Győr úgy számol, hogy 2022-től a jelenleg független politikusok már momentumosok lesznek – ennek praktikus kerete lenne, ha a Momentum vagy felvetetné őket a (közös) ellenzéki listára, vagy valamelyik egyéni körzetben indítaná őket a párt színeiben.

 

A háromból két képviselőnek nem is lennének rossz esélyei az egyéni győzelemre: Szél Bernadett 2018-ban (igaz, akkor még az LMP társelnökeként és miniszterelnök-jelöltjeként) a Budakeszi székhelyű, Pest megye 2. számú választókörzetében mindössze 296 darab szavazattal, 0,42 százalékpontnyi különbséggel kapott ki a fideszes Csenger-Zalán Zsolttól. Szabó Szabolcs pedig a Csepel székhelyű Budapest 17. választókörzetében 42,45 százalékkal meg is nyerte a választást, 5,36 százalékpontot verve a második helyen befutó fideszes Németh Szilárdra.

 

A kakukktojás Hadházy Ákos, aki 2018-ban Tolna megye 1. számú választókörzetében indult, és bár a jobbikos jelöltet kivéve mindenki visszalépett a javára, így is majdnem 16 százalékponttal kapott ki a fideszes Horváth Istvántól.

 

Az Azonnali kérdésére, hogy várható-e, hogy a három képviselő a Momentum színeiben induljon 2022-ben, Fekete-Győr úgy felelt: „Amint meglesznek a döntések ezzel kapcsolatban, be fogjuk jelenteni.”

 

KÉPEK: Petróczi Rafael / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Bő egy héttel Teleki Pál halála után a Magyar Királyi Honvédség csapatai bevonultak a Délvidékre, segítve ezzel a nécik balkáni hadjáratát.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Az izraeli parlamentbe szélsőséges cionista politikusok is bekerültek. Ha Benjamin Netanjahu kormányfő akar maradni, az ő támogatásukat is meg kell nyernie. De kik ők?

Története is azt bizonyítja: túlságosan leegyszerűsítő, ha nemzetek közötti háborúként akarjuk láttatni a boszniai polgárháborút.

Ungár Péternek pedig, aki a szakszervezet jogait kérte számon rajta, egyszerűen annyit üzent, ne fontoskodjon.

Eredetileg Görögország uralkodója lett volna belőle, a politikai helyzet miatt végül, mint az angol királynő hitvese lett világszerte ismert.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás